Studerer du i Groningen eller vurderer du å bli student i Groningen? Bli med oss i ANSA Groningen!

Om byen

Groningen er den største byen nord i Nederland og ligger 2 timer unna Amsterdam og flyplassen Schiphol med tog. Groningen regnes som en av de beste studentbyene i Nederland, omtrent hver fjerde person som bor her er student! I tillegg til tog er sykkel et viktig transportmiddel og selv om det meste er i gangavstand er sykkelen god å ha. Groningen er en livlig studentby med fantastisk arkitektur. Det er flere kjente bygninger som the Martinitower, the Academy Building samt markeder som Grote Markt (‘Det store markedet’) og Vismarkt (‘Fiskemarkedet’) hvor de har matmarked tre ganger i uken og årlige konserter og eventer. Nederland ligner Norge på mange måter, men noen ulikheter vi studenter setter pris på her er det er kultur for å være sosial også i ukedager, det er kultur for å være åpen og inkluderende, bygatene er selv ikke på regndager tomme for mennesker og man kan reise tvers over landet på kun 3 timer med tog!

Om Universitetene 

I Groningen finnes to store universiteter, University of Groningen(RUG) og Hanzehogeschool. Disse har flere campus fordelt rundt i byen. Fagtilbudet er bredt og man kan studere alt fra musikk til medisin! Norske studenter i byen studerer blant annet Medisin og Internasjonale relasjoner i tillegg til at vi har flere utvekslingsstudenter fra høyskoler i Norge. Fordeler ved å studere her er at universitetene er anerkjent, det er et veldig internasjonalt miljø og gode muligheter for forskning. Høres dette ut som noe for deg har universitetene gode nettsider kun et klikk unna!

Aktiviteter & kultur

Groningen tilbyr mange aktiviteter for studenter og det organiseres større eventer omtrent månedlig. Noen av de største eventene skjer på nasjonaldagene deres “Koningsdag” og “bevrijingsdag”. I tillegg til dette liker vi studerer å møtes for å spise ute sammen, dra til den lokale stranden “Hoornsemeer” for å grille, bade i kanalen ved “stadsstrand” eller å gå på tur i de flotte parkene. En god mulighet å møte andre studenter er via studentforeninger. Mange studieretninger og fakulteter har egne foreninger som organiserer alt fra pubquiz til filmkvelder. Den største bargaten i byen er Poelestraat hvor man kan gjøre alt fra å danse salsa til å spille biljard. En annen mulighet å være sosial er gjennom trening eller sport. ACLO er et sportssenter for studenter hvor bruk av ulike fasiliteter er inkludert. Lagsport som volleyball og roing er også populært. Rundt omkring i byen finnes også tennisbaner, fotballbaner, svømmebasseng og treningsanlegg.

Bli ANSA-Medlem!

Å være medlem i ANSA Groningen er en fantastisk mulighet for å bli kjent med andre norske studenter i byen, er veldig sosialt og gir en følelse av trygghet under utenlandsoppholdet. Vi er et lokallag som tilbyr regelmessige eventer med stor variasjon. Vi har for eksempel organisert utflukter og båtturer, samt tradisjonelle eventer som julebord og påskejakt. Vi synes det er viktig at alle blir inkludert! Ved siden av sosiale tilbud vil vi i styret også gjøre vårt beste for å hjelpe deg som student i Groningen. Flere fordeler som medlem hos ANSA finner du på hovedsiden til ANSA.

Tips&Triks 

Bankkort

Ikke alle dagligvarebutikker godtar betaling med VISA kort. Er du her lenger enn ett semester kan et nederlandsk bankkort være greit å ha. For å åpne bankkonto trengs et nederlandsk personnummer (Burgerservicenummer/BSN). Dette må man uansett ha om man har et lengre opphold i nederland og enkelte utleiere ønsker dette i kontrakten. BSN får du når du registrer deg hos Gemeente Groningen.  

Lær deg nederlandsk

Om du er interessert i å lære språket i ditt nye hjemland tilbys gratis språkkurs opp til et visst nivå ved “Talencentrum”. Dette er en fin måte å bli kjent  Nederlendere generelt er veldig ivrige på å hjelpe deg i prosessen!

Vær tidlig ute med bosted

Mange studenter søker etter bolig samtidig, vi anbefaler å finne bosted i god tid!

Ledige rom i studenthus og kollektiv legges ofte ut på lukkede facebook grupper. Her er et par lenker:

https://www.facebook.com/groups/162781577095263/

https://www.facebook.com/groups/481738411915077/

https://www.facebook.com/groups/StudentRoomsGroningen/

Utenom dette er det mulig å leie en studenthybel, for eksempel via et av disse nettstedene: 

https://www.sshxl.nl/en/cities/groningen

https://www.xior.nl/en/city/groningen

Byens studenthotell er ideelt for kortere opphold: 

https://www.thestudenthotel.com/groningen/ 

Flere selskaper tilbyr hjelp med å finne bosted. Nettsiden deres egner seg for å finne leiligheter, eller få hjelp av en megler:

https://maxxhuren.nl/objects/objects/search/city-groningen/min-0/max-0/

https://www.123wonen.nl/huurwoningen/in/groningen

Kjøp av brukte møbler kan gjøres via marktplaats.nl eller hos bruktbutikken Mamamini. Eventuelt er IKEA i gangavstand fra sentrum.

PS: I noen tilfeller er det mulig å få tilbake penger på husleie ved Rent Allowance. Det er visse kriterier du må oppfylle for å få innvilget dette, men om du gjør det er det en fin og enkel måte å spare litt penger på. Søk etter ‘Rent Allowance for international students in the Netherlands’ og du får mange treff på hvordan du kan søke om dette. 

Søknader 

Søknader til nederlandske universiteter foregår via www.studielink.nl. Søknadsfrister varier per studiested og retning, husk å søke i tide!

Foto credit: Hans Ravensbergen