Du kan finne språkkurs i russisk både ved universiteter og private språkkskoler. Kursene kan vare i alt fra en uke til et helt år. Det finnes flere muligheter for støtte til russiskundervisning fra Lånekassen.

Hva er mulig med støtte fra Lånekassen?

  • Du kan få språkstipend fra Lånekassen for å ta et ta et kort språlkurs før du skal studere i utlandet, enten du skal på utveksling eller ta en hel grad. 
  • Du kan få støtte til ta et lengre språkkurs fra 3 - 12 måneder (språklig tilrettelegging).

Kort språkkurs

Du kan søke om språkstipend fra Lånekassen (20 516 NOK) hvis du har kommet inn ved et godkjent russisk lærested, skal studere på russisk, og trenger et kortere språkkurs i forkant av studiene.

Kurset må vare i minst fire uker og du må ha minimum 15 undervisningstimer i uken. Dette alternativet er også aktuelt for deg som skal på utveksling fra et norsk lærested.  

Språklig tilrettelegging

Ønsker du å ta hele utdanningen din i Russland, kan du i få støtte fra Lånekassen til et tilretteleggingssemester med språkundervisning. Det betyr at du kan ta inntil ett semester med språkkurs ved et russisk universitet. 

Opplæringen må være på fulltid med minimum 15 undervisningstimer per uke og vare i minst tre måneder. Videre må du opplyse i søknaden om hvilken grad du planlegger å ta og navnet på lærestedet du planlegger å ta graden ved. Opplæringen må avsluttes med en offisiell språkeksamen som teller ved opptak til høyere utdanning. I Russland heter testen du må ta TORLF (Test of Russian as a Foreign Language).

TORLF: Test of Russian as a Foreign Language

TORFL (ТРКИ: Тест по русскому языку как иностранному) er en standarisert språktest i russisk som er påkrevd dersom du skal studere på russisk. Testen har fem nivåer: grunnleggende, nivå 1, nivå 2, nivå 3 og nivå 4. Du må ha nivå 1 for å kvalifisere til å søke på en utdanning i Russland. Nivå 1 oppnås vanligvis etter ett år med undervisning i russisk. 

Hvor kan jeg lære russisk?

St. Petersburg State University

Russian Language and Culture Institute tilbyr russiskundervisning med fleksibel oppstart for den tidsperioden du måtte ønske. Undervisningen foregår i grupper på 12-15 personer og består av 20 undervisningstimer i uka. Ved ankomst tar du en språktest som plasserer deg på et egnet gruppenivå. Undervisningen leder mot TORFL-testen dersom du ønsker det.

Moscow State University

Moscow State University tilbyr både individuell undervisning og undervisning i grupper for alle nivåer.