1,2 milliarder mennesker snakker kinesisk. Skal du studere i Kina så bør du lære deg noe kinesisk enten du planlegger å studere på engelsk eller kinesisk.

Hva er mulig med støtte fra Lånekassen?

  • Du kan ta et kort språkkurs før du begynner på en bachelor- eller en mastergrad.
  • Du kan ta et lengre språkkurs fra 3 - 12 måneder.

Kort språkkurs

Du kan søke om språkstipend fra Lånekassen (22 164 NOK) hvis du har kommet inn ved et godkjent kinesisk lærested, skal studere på kinesisk, og trenger et kortere språkkurs i forkant av studiene.

Kurset må tas på et universitet, vare i minst fire uker og du må ha minimum 15 undervisningstimer i uken. Dette alternativet er også aktuelt for deg som skal på utveksling fra et norsk lærested.  

Lengre språkkurs

Du kan søke om støtte til et lengre språkkurs fra Lånekassen hvis du planlegger å ta en hel grad (bachelor / master) i Kina. Dette gjelder selv om du planlegger å ta en grad undervist på engelsk.

Kurset må tas ved et universitet, gå fra 3 til 12 måneder, du må ha minimum 15 undervisningstimer i uken og du må oppgi hvilken grad du planlegger å ta i Kina.

Lånekassen gir deg både basisstøtte, skolepengestøtte og reisestøtte. 40% av basisstøtten omgjøres til stipend når du sender inn dokumentasjon på bestått språkkurs. 

Les mer om de forskjellige støtter på ANSA sider om finansiering.

Hvor finner jeg språkkurs?

Mange kinesiske universiteter har et eget språksenter. Det er ingen spesielle krav for å søke bortsett fra generell studiekompetanse, og det er bare å melde seg på. Her er et utvalg av universiteter:

Språkkrav ved universiteter

Dersom du vil studere bachelor- eller mastergrad på kinesisk i Kina krever universitetene at du har bestått HSK testen på nivå 4 eller høyere. Du finner opptakskravene på universitetenes hjemmesider.

Kinas offisielle språktest HSK

HSK er den internasjonale standardtesten i kinesisk. Testen finnes på seks nivåer, hvorav nivå seks er den mest avanserte. Som regel er nivå fire nok til å følge undervisning på universitetsnivå. Testen kan tas på mange testsentre i Kina, her er oversikt over testsentre i Beijing

Beijing Language and Culture University har vært inngangsdøra for utenlandske studenter i Kina siden 1949 som det første universitetet som hadde internasjonale studenter. BLCU spesialiserer seg i språk, og universitetet utviklet den offisielle kinesiske språktesten HSK i 1984.
Ett år språkkurs på BLCU koster 23.200 RMB, som tilsvarer rundt 29.000 nok.

Reise gjennom en norsk agent

EduPlanet samarbeider med språkskoler i Kina, men du vil ikke vil få støtte fra Lånekassen til disse språkkursene. Det er kun språkkurs ved universiteter som gis støtte.