Språkkurs i Belgia kan enten tas ved et universitet eller ved en privat språkskole. Kursene kan vare i alt fra en uke til et helt år. Det finnes flere muligheter for støtte til nederlandsk- eller franskundervisning fra Lånekassen.

Hva er mulig med støtte fra Lånekassen?

  • Du kan ta et kort kurs før du begynner på en bachelor- eller en mastergrad (språkstipend).
  • Du kan ta et lengre språkkurs fra 3 - 12 måneder ( lengre språkkurs)
  • Årsstudium

Språkstipend

Du kan søke Lånekassen om språkstipend (penger du får) hvis du har kommet inn ved et godkjent belgisk lærested, skal studere på nederlands eller fransk, og trenger et kortere språkkurs i forkant av studiene. Kurset må vare i minst fire uker og du må ha minimum 15 undervisningstimer i uken. Dette alternativet er også aktuelt for deg som skal på utveksling fra et norsk lærested. Les mer på Lånekassen sine sider. 

Språkkurs på fransk i Belgia

The University of Namur
Universite Saint-Louis, Brussel

Université de Liège

Université catholique de Louvain

Université Libre de Bruxelle

Université de Mons

Kontakt universitetene direkte, eller se deres nettsider for informasjon. For franskkurs, se også Alliance Francaise sine nettsider. Gjennom dem kan du finne et sted å bo, for eksempel i vertsfamilie, noe som er en meget god måte å lære språket på.

Språkkurs i nederlansk i Belgia

Se den nederlandske språkunions nettsider De nederlandse taalunie
Se også Flanders.be

Språktester i Belgia

Språktest i nederlansk

Skal du følge undervisningen på nederlandsk, krever de fleste læresteder at du har avlagt NT2-testen (Staatsexamen Nederlandsals tweede taal). Testen er delt inn i fire: en del som går på leseforståelse, en skriftlig del, en lyttedel og en muntlig del. Består du tre deler, er det mulig å ta opp den siste delen ved neste forsøk. Testen kan bare tas i Nederland og den tilbys i seks byer: Amsterdam, Rotterdam, Rijswijk, Eindhoven, Utrecht og Zwolle. Testen arrangeres ukentlig, men du bør melde deg opp minst seks uker i forkant og prisen er 90 EUR. Du må melde deg opp til testen seks uker på forhånd, resultatet vil du få seks uker etter eksamen.

Les mer om testen og hvordan du melder deg opp her. 
Universitetene i Leiden og Maastricht har egen språktest, kontakt dem direkte for mer informasjon.

Språktest i fransk

Test de connaissance du français (TCF) er det franske utdanningsdepartementets offisielle språktest. Testen er ikke et diplom, men et sertifikat som sier noe om hvilket nivå du befinner deg på i det franske språket.

Språktest i engelsk

Lånekassen gir ikke språklig tilrettelegging i engelsk.
Søker du opptak på et engelskspråklig studium, krever mange læresteder at du har tatt en engelsktest med en viss score. De vanligste testene er TOEFL og IELTS.

Les mer om språktester 

 

Foto: Brussels fra Mont des Arts, Alexandra Lande