Det finnes et hav av utdanninger innenfor journalistik i Sverige. Du kan studere faget på bachelor- og masternivå, men det er også mulig å være enkeltemnestudent. Det er vanlig å ha praksis som en del av utdanningsløpet. Stockholms universitet og Göteborgs universitet har to av de mest kjente journalistutdanningene i Sverige. Utdanning i Sverige er gratis.

Göteborgs universitet om journalistikkutdanningen:

Att granska, förklara och berätta

  • Du får lära dig att producera journalistik inom webb, radio, TV och press
  • Du blir inriktad på samhällsjournalistik, i vid mening
  • Du får nära till forskning om medier och journalistik, med Sveriges bästa medieforskare i huset
  • Du får rejäla kunskaper i källkritik och etiska frågor
  • Du får tillgång till nya lokaler och teknisk utrustning av hög standard
  • Du får roligt varje dag med Sveriges trevligaste journaliststudenter och journalistiklärare!
  • Journalistikk og mediefag i utvalgte land

Finne fag og lærested

Bruk søkemotoren www.studera.nu for å finne frem til fag og lærested. Hak av for kurs om du vil ta enkeltemner, og program om du vil ta kandidat (bachelor) eller master. 

Opptakskrav

Bachelor

For å søke på en bachelorgrad må du ha generell studiekompetanse. Ut over dette er opptakskravene varierende. Det kan være krav til fag du skal ha hatt på videregående, krav til studier i forkant av journalistutdanningen eller for eksempel at du søker med resultatene fra Högskoleprovet (en opptakstest til høyere utdanning i Sverige). Du finner opptakskrav til ditt studium på www.studera.nu og på lærestedenes hjemmesider. Dette står vanligvis oppført under behörighet/behörighet og urval. Der finner du også tidligere karaktersnitt til utdanningen, nærmere bestemt under antagningsstatistik.

Her kan du tolke svenske fagkrav til norsk.

Her kan du oversette ditt norske karaktersnitt til svensk.

Du søker med førstegangsvitnemål. Dersom du mangler et fagkrav, kan du ta opp dette, men det skal ligge på et eget kompetansebevis.

Master

For å søke på master må du ha en faglig relevant bachelorgrad. Ut over dette kan lærestedet kreve at du har hatt bestemte fag, og/eller at du kan vise til arbeidsprøver dersom du har utdanning innen for eksempel radio- eller fotojournalistikk. Enkelte læresteder krever arbeidserfaring. Du finner opptakskrav på lærestedets hjemmeside

Slik søker du

Bachelor

Du søker gjennom den sentrale søkeportalen www.antagning.se Søknadsfristene er vanligvis 15. april, men dette kan variere. Du finner søknadsfrist for din utdanning på lærestedets hjemmeside.

Master

Til master søker du vanligvis også gjennom www.antagning.se Søknadsfristen er ofte 15. januar eller 15. april. Se ditt lærested for informasjon om dette.

Finansiering

Utdanning i Sverige er gratis. Les om lån og stipend fra Lånekassen på ANSAs side om finansiering.