Arkitektutdanningen på New Zealand er delt inn i en bachelor- mastergrad.

 Om utdanningen

Arkitektstudier finnes både på bachelor -og masternivå. Du kan ta en bachelorgrad i architectural studies, som gir deg en innføring i faget og kvalifiserer seg for videre utdanning.

For å bli arkitekt på New Zealand må du ha en mastergrad (professional). Mastergraden består både av fag og selvstendig forskning. Du må deretter ha 140 uker med relevant arbeidserfaring for å kunne søke om å bli registrert arkitekt på New Zealand.

Du kan også ta mastergrader innen interiørarkitektur, landskapsarkitektur og arkitekturhistorie.

Les mer om arkitektutdanning på New Zealand Institute of Architects sine sider.

Les mer om arkitektutdanning i utlandet på ANSAs hovedside om faget.

Finne lærested

Følgende universiteter tilbyr arkitekturstudier:

Det er også en rekke polytekniske høgskoler som tilbyr arkitektstudier.

Study in New Zealand er den offisielle siden for utdanning på New Zealand, og der vil du kunne se hvilke grader og læresteder som er aktuelle for deg. 

Opptakskrav

Opptakskrav vil variere mellom læresteder og programmer. Detaljert informasjon om opptakskrav finner på det aktuelle lærestedet nettside.

Det er vanlig å kreve en portefølje som en del av søknadsprosessen.

Språktest 

De fleste lærestedene krever at internasjonale studenter tar en språktest, enten IELTS eller TOEFL.  

For opptak til bachelor godtar noen læresteder karakter 4 eller bedre fra engelsk VG1, som et alternativ til språktest. Dette vil fremkomme på universitetenes nettsider under informasjonen om «English language requirements» for internasjonale studenter. 

Opptak bachelor

Det kan være krav eller lønne seg å ha realfag som matematikk (med kalkulus) og fysikk. Det kan også være krav om en portefølje som del av søknaden. På Victoria University of Wellington er det eget opptak til det andre året av utdanningen basert på karakterer fra det første året.

Slik søker du

Du søker direkte til lærestedet via deres nettsider.

Godkjenning

For å bli medlem i NAL,  Norske arkitekters landsforbund, må du ha fullført en utdanning i utlandet som tilsvarer et femårig mastergradsstudium i arkitektur i Norge.

Det anbefales å ta kontakt med NAL før du går i gang med en utdanning i utlandet.

Skolepenger og finansiering

Kostnader vil variere mellom lærestedene og programmene, men generelt sett vil skolepengene ligge på mellom 20 000 – 40 000 NZD per studieår.

Nærmere informasjon om skolepenger og tilgjengelige stipender finner du på universitetenes hjemmeside. 

Det anbefales å undersøke hvilke stipender som finnes for internasjonale studenter ved ditt lærested. Study in New Zealand har en søkemotor for tilgjengelige stipender for internasjonale studenter

ANSAs side om finansiering kan du se hvor mye stipend og lån du vil motta fra Lånekassen.

 

Bannerbilde: Sky Tower i Auckland. (Kesara Rathnayake)