Naprapatutdanningen finnes ikke i Norge, og de fleste nordmenn som studerer dette faget i utlandet, gjør det ved Naprapathögskolan i Stockholm. Utdanningen går på svensk og varer i fire år. Det er en god kombinasjon av praktiske og teoretiske fag. 

For deg som vil ha en svensk autorisasjon, kan du ta ett år i turnus etter endt utdanning. Dette er ikke nødvendig for å jobbe i Norge (per dags dato), da naprapat ikke er en beskyttet tittel i Norge.

  • Naprapati i utlandet

Om utdanningen

Lyst til å forebygge og behandle smerter i ledd og muskler? Når noe ikke fungerer som det skal i kroppen registreres dette via nerve, muskel og skjelettsystemet som smerte.

Hva du kan jobbe med

Som naprapat jobber du med å finne den underliggende årsaken til smerten, og du vil på en manuell måte bidrar til å korrigere og forebygge denne. Behandlingen er sammensatt av flere metoder brukt av fysioterapeuter og kiropraktorer.

Eksempler på tilstander som behandles effektivt er:

  • Stiv nakke
  • Hodepine
  • Rygg- og nakke
  • Musearm
  • Skulder
  • Kne
  • Achilles

Opptakskrav

Du må ha generell studiekompetanse for å søke. Dersom du ikke har høyt nok snitt kan du søke med resultatene fra opptakstesten til høyere utdanning i Sverige, Högskoleprovet. Søkere kan også få ekstrapoeng for relevant erfaring. Les mer om opptak til naprapatstudiet i Sverige.

Søknadsprosess

Du søker direkte til Naprapathögskolan i Stockholm.

Søknadsfrister

Søknadsfrist til høstsemesteret: 8. mai.
Søknadsfrist til vårsemesteret: 10. oktober.

Godkjenning

Naprapati er per i dag ikke godkjent av Helsedirektoratet. Dette betyr at man ikke kan bli autorisert naprapat i Norge, men man kan jobbe som naprapat i Norge med utdanning fra utlandet. 

Finansiering

Naprapathögskolan i Stockholm er privat og du betaler skolepenger. 
Skolepengene ved Naprapathögskolan i Stockholm ligger på nærmere 100 000 i året. Se beskrivelse av studiekostnader.

Lånekassen gir støtte til denne utdanningen i form av lån og stipend (i kategoriene basisstøtte og reisestøtte), samt et begrenset lån til delvis dekning av skolepenger. Til nordiske land kan du få inntil 58 854 kr i lån per år for å dekke skolepenger. Altså må du betale en del av skolepengene fra egen lomme.

Jobbmuligheter

De fleste naprapatene jobber i egne klinikker eller er ansatt innen helsesektoren. Les mer på Utdanning.no.