Med en danseutdanning kan du undervise innen dans, bli en del av et fast danseensemble eller bidra til ulike oppsetninger innen ballett, opera, teater og musikaler. For å få støtte fra Lånekassen må utdanningen være på nivå med norsk høyere utdanning.

Hva innebærer utdanningen?

Dans er en selvstendig kunstart, og inneholder flere stilarter. På en danseutdanning vil du ofte lære om og gjerne spesialisere deg innen én av de tre hovedformene innen scenisk dans, som er moderne dans, klassisk ballet og jazzdans. I tillegg vil du også gjerne lære om scenisk formidling og koreografi. 

En danser må ha sterk fysikk, være utholdende og ha god rytmesans og musikalitet. De fleste som har en karriere innen dans har drevet med dans siden de var unge, og for å lykkes innen dette yrket kreves det talent og treningsvilje. Mange dansere ser selvstendig næringsdrivende, og driver både med utøvende og skapende dans.

Les mer om danseutdanning på Utdanning.no.

  • Dans i utvalgte land

Hvor kan du studere?

For at du skal få støtte fra Lånekassen til utdanning innen dans utenfor Norden, må utdanningen kunne regnes som høyere utdanning. I en rekke land har dessverre ikke profesjonelle danseskoler status som en høyere utdanningsinstitusjon og du kan derfor ikke få støtte. 

Danseinformasjonen har en oversikt over utdanningstilbud i ulike land.

Det kan være lurt å søke forhåndsvurdering fra Lånekassen dersom du er i tvil om utdanningen er godkjent for støtte.

Godkjenning

Du trenger ingen formell godkjenning av utdanningen din når du kommer hjem. Dersom du ønsker å jobbe i utlandet, kan det være lurt å skaffe deg EuroFia dansepass.

Annen informasjon

Norske dansekunstnere

Norske dansekunstnere er fagforeningen for dansere, koreografer og pedagoger i Norge. 

Foto: Maricargacutan