Hvordan er hverdagen i et land hvor «livet er herlig» er måten de hilser på? Lars Cronje Bjørndal tar videregående ved UWC i Costa Rica og forteller her om sin hverdag blant 70 nasjonaliteter, surfing og strender.

Tekst og foto: Lars Cronje Bjørndal. Studie: IB 2 i realfag og økonomi ved UWC i Costa Rica.

UWC står for United World Collage og er et nettverk av skoler rundt om i hele verden. Skolen min ligger i Costa Rica i Mellom-Amerika og følger et internasjonalt utdanningsprogram, IB, og tilsvarer de to siste årene av studiespesialiserende videregående. Det er et svært anerkjent program, men hovedfokuset til skolen er ikke nødvendigvis det faglige. I mitt kull er vi rundt 170 elever med over 70 ulike nasjonaliteter! Det er nettopp dette kulturelle mangfoldet som fikk meg til velge UWC. Jeg har fått et utrolig nettverk av venner fra hele verdenog kommer sannsynligvis til å kunne reise omtrent hvor som helst i verden og fremdeles finne en sofa å sove på. 

Playa Jaco er stranda nærmest skolen og har gode surfeforhold. 

Internasjonaltog nært 

Alle elevene bor sammen i åtte forskjellig hus på campus. I huset mitt er vi 23 gutter fra 22 forskjellige land, og jeg deler rom med Sirapoom fra Thailand og Markus fra Costa Rica. Det er så å si umulig å gå en hel dag uten å se minst én person fra hvert kontinent. Til tross for at vi har totalt ulike bakgrunner, har vi allikevel et sterkt sosialt samhold. 

Det å bo så tett sammen med så mange forskjellige folk har uten tvil gitt meg et mye bredere perspektiv både sosialt og globalt sett. Jeg husker spesielt jordskjelvet i Nepal. Hjemme i Norge hadde ikke det vært noe mer ennen vanlig nyhet som jeg ikke ville tenkt videre over, men her er en av mine beste venner fra Nepal og det føltes derfor mye nærmere. Man får et mye mer direkte forhold til hva som skjer rundt i verden når man plutselig kjenner noen i det landet som det snakkes om i media. Det gjør også undervisningen mye mer interessant. Nesten hver gang vi snakker om et eller annet konsept i økonomi er det minst en i klassen som kan gi eksempler hjemmefra.    

Forholdet mellom lærerne og elevene er også veldig forskjellig fra hva som er vanlig på norske skoler. Lærerne er til en stor grad en del av samfunnet på skolen og man blir kjent med dem utenfor klasserommet. For eksempel spiller kjemilæreren min i et rockeband og han har flere ganger invitert oss med på konsert. Og ikke bare det, han spiller faktisk også ganske så bra musikk! 

Vulcanoboarding på Cerro Negro i Nicaragua, nesten som snowboarding bare litt hardere enn snø. 

Backpacking på fritiden 

I ferier og helger har vi mulighet til å reise rundt i og utenfor landet og det har gitt meg noen av de beste opplevelsene jeg har hatt her. Sammen med gode venner har jeg vært på fjellturer, besøkt strender, vært på camping og i påskeferien utforsket vi nabolandet Nicaragua. Selv om vi får se mye av Costa Rica gjennom skolen, er det også en spesiell opplevelse å reise rundt på egenhånd.  

Fottur til Pico Blanco, fantastisk natur og gode venner. 

Før jeg reiste hjem i fjor sommerreiste jegto uker rundt alene i Costa Rica.Da oppdaget jeg hvordan det virkelig er umulig åvære i Costa Rica uten å høre ordtaket «Pura vida». Den norske oversettelsen er egentlig noe sånt som «livet er herlig», men det brukes også som «hallo», «ja»«ha det» og mye mer. På backpacking-turen min jeg virkelig hvor karakteristisk dette var for selve kulturen her. Folk er utrolig vennligeDa jeg startet på turen og ikke hadde planlagt noe mer enn de første to nettene på et vandrerhjem, var både de ansatte og andre backpackere veldig villige til å fortelle alt de visste om steder å besøke og om hvordan jeg kunne komme ditt.  

Tacofredag   

Selv om der å gå på UWC i Costa Rica er fantastisk spennende, er det ikke før du reiser fra noe skjønner hvor glad du egentlig er i det. Jeg hadde for eksempel ingen anelse om hvor mye jeg kom til å savne vanlig brød og pålegg eller fredagskvelder med Nytt på Nytt. Men selv om det ikke akkurat er mulig å ha den samme opplevelsen som hjemme i Norge, så er vi fire nordmenn på skolen som av og til samles for taco og NRK nett-TV. 

Pura Vida i Costa Rica! Foto: Vilainecrevetta/med lisens fra Shutterstock.com

Veien videre 

UWCskolene regnes som svært anerkjente av universiteter.Slik sett føler jeg skolegangen her er en døråpner for videre internasjonal utanding. Jeg har ikke helt bestemt meg for hvor jeg kommer til å søke meg til etter Costa Rica, men tror nok jeg kommer til å lande på et amerikansk universitet enten det blir rett etter UWC eller etter noen år i Norge.     

Hengebru i en av Costa Ricas mange nasjonalparker. Foto: Simon Dannhauer/med lisens fra Shutterstock.com

Følg UWC på Facebook.

Bannerfoto: 

Meg, Sirapoom og Markus på Costa Ricas nasjonaldag, beste romkameratene på campus! 

Artikkelen var opprinnelig på trykk i ANSAnytt #2 2016.