Hvordan finner man bolig i Japan? Oppretter bankkonto? Finner telefonabonnement? Hva med internett, helsetjenester og andre praktiske ting? ANSA Japan har skrevet en guide for å hjelpe deg.

Foto: 

Hvordan finne bolig i Japan

Studentbolig

De aller fleste japanske universiteter tilbyr studentboliger (dormitories e.l.) til utvekslingselever eller første-årsstudenter. Om du ikke får informasjon om søknadsprossessen til disse boligene ved opptak til universitet anbefaler vi å kontakte universitetet for mer informasjon om dette.

Leie egen bolig

I Japan foregår det meste av utleiemarkedet gjennom utleiemeglere. Ønsker du å leie privat anbefales det derfor at du tar kontakt med et utleiefirma. Disse vil hjelpe deg å finne passende boliger, samt ta deg med på visning.

Ved leie av bolig er det noen oppstartsutgifter som må betales til utleiefirmaet. Disse varierer fra firma til firma, men under kan du finne de mest vanlige utgiftene:

  • Depositum (敷金): Dette er et vanlig depositum som sikrer eieren ved ødeleggelser i leiligheten. Her får man som oftest tilbake deler av summen ved utflytting, etter det har blitt trukket for rengjøring av leilighet. Vær oppmerksom på vilkårene i kontrakten, da det kan variere hvor mye du får tilbake, måten det skjer på og tidspunktet.
  •  Nøkkelpenger/Takkepenger (鍵の変更/礼金): Nøkkelpenger er kostnader for å bytte lås på boligen, og ny nøkkel. Takkepenger er penger du ikke får tilbake. I gamle tider var det en måte å vise takknemlighet får å få lov å bo et sted, og skikken finnes fremdeles i dag. Denne tilsvarer en til flere måneders leie (som oftest en måned) og betales ved signering av kontrakt.
  • Kommisjonspenger (仲介手数料): Dette er et kommisjonsbeløp til utleiemegleren for deres administrative arbeid. Dette er også penger du ikke får tilbake, og tilsvarer en måneds leie.

    Noen utleiefirma tar betalt for én eller flere av utgiftene nevnt ovenfor. De fleste utleieselskap snakker bare japansk, mens i store byer har det blitt vanligere med selskaper med engelskspråklige ansatte. Vær obs på at noen steder kan det være vanskelig å finne bolig for utlendinger, da utleierne sitter på en idé om at utenlandske beboere ikke kan oppføre seg.

Etter innflytting må du som oftest aktivere bruk av strøm, gass og vann på egenhånd. Spør utleiefirmaet om prosedyre og kontaktinformasjon for dette.

Til slutt vil vi gjøre oppmerksom på at hus/leiligheter i Japan ofte er veldig lytt, og at man burde prøve holde seg stille etter klokken 23.00. Om man bråker mye, er det ikke uvanlig at naboen kontakter nærmeste koban (lokal politistasjon) i stedet for å be deg direkte om å være stille. Mye av kulturen i Japan sirkler rundt bevaring av freden, og dette er den mest naturlige måten å håndtere problemet på, da det lett kan føles ukomfortabelt å håndtere situasjonen i person.

Hvordan opprette bankkonto i Japan:

Om man skal på utveksling hjelper mange av universitetene til med åpning av bankkonto. For utenlandske studenter er det vanlig å velge Japan Post Bank (ゆうちょ銀行). Konto kan åpnes på det lokale postkontoret.

De fleste banker krever følgende ting når du åpner konto:

  • Japansk legitimasjon (Residence card)
  • Gyldig pass
  • Personlig stempel (ikke nødvendig for Japan Post Bank)
  • Student ID fra ditt Japanske universitet
  • Telefonnummer

Med bankkontoen får man et bankkort (kan ikke brukes til netthandel) og en bankbok. Bankboken kan brukes for å sjekke saldo og i minibanker for å ta ut penger.

Telefon og internett

Ettersom prosessen for å få kjøpt telefon eller installert internett kan være litt komplisert, anbefales det å ta med noen som kan språket dersom man ikke mestrer det selv. Man kan risikere å betale for tjeneste man ikke ønsker dersom man ikke forstår hva som står i kontrakten.

Telefon er for mange det mest nødvendige å ha i Japan. For å få kjøpt telefon må man ha med residence card og bankkonto (helst Japansk, siden mange ikke aksepterer utenlandske kontoer). Det finnes forskjellige operatører, men de tre største er Softbank, Docomo og au. Om du velger å kjøpe telefon med kontrakt kan det være billigere å kjøpe den gjennom 12 eller 24 måneders nedbetaling. Om du må kansellere kontrakten koster dette ca 10 000 yen, i tillegg til det resterende beløpet for kjøpet av selve telefonen. Det kan være lurt å spørre etter kontrakten på engelsk. Prosedyren med å få skaffet telefon tar mellom 1-3 timer. Telefon med kontrakt koster mellom 6000 og 13 000 yen i måneden avhengig av valg. Telefon med kontantkort koster fra 2000 yen og utover, pluss det du fyller på.

Om ikke Internett følger med leiligheten, kan du kjøpe dette på samme måte som telefon. Du behøver kontoinformasjon og residence card, samt telefonnummer og adresse. Også her anbefales det å ha med noen som snakker språket om man ikke mestrer det selv. Du kan velge mellom en bærbar nettbrikke (pocket wifi), eller hjemmenett. Kontraktene varer ofte i to år, og det koster penger å kansellere kontrakten før tiden. Det anbefales også å ikke godkjenne alt av kampanjer, da disse må avbestilles innen en viss frist for at det ikke skal komme ekstra kostnader.

Japan har verdens strengeste lover på ulovlig nedlasting, dette kan føre til inntil 2 års fengselstraff og/eller bot.

Legeordning for sudenter

Alle studenter knyttet opp til et universitet må betale den nasjonale helseforsikringen. Forsikringen dekker 70% av legeutgiftene dine, inkludert fysioterapi, kiropraktikk og tannlege. Registrering må gjøres på “city hall”. Turer dit arrangeres ofte gjennom skolen. Ved registrering får du et helsekort som du må ta med når du drar til legen/ på sykehuset. Hvis du blir syk, har mange universiteter egen sykepleier/helsesøster på campus, og de kan henvise videre til riktig legekontor. Hvis ikke skolen tilbyr en slik ordning, kan det være lurt å orientere seg om hvor forskjellige legekontor ligger, samt hvilke som tilbyr engelsktalende leger om dette skulle være nødvendig.

Alle studenter som er i Japan, også de på egenhånd (språkskole, feltstudier) må betale den japanske helseforsikringen.

Japan har ikke fastlegeordning slik som i Norge, og man velger fritt hvilken lege man ønsker å oppsøke, men det er en ekstra registreringskostnad første gang man oppsøker et kontor. Mange steder er også spesialiserte (dermatolog, kiropraktikk, tannlege), så om du vet hvilken lege som kan hjelpe deg, bør du dra rett dit.

Jobb under studiene

Man kan jobbe på et studentvisum, men man kan kun jobbe 28 timer i uken i løpet av semesteret, og maks 8 timer dagen i ferier. Før du får jobb må du skaffe deg arbeidstillatelse. Om man er tilknyttet et universitet søker man på arbeidstillatelse gjennom universitetet. For å søke må man gi fra seg pass og residence card. Søknadsprosessen kan ta alt fra en halvtime til noen uker, avhengig av hvor du søker gjennom. Om man ikke er knyttet til et universitet, eller om universitetet ikke tilbyr å søke for deg, må man inn til nærmeste “immigration center”.

Kontaktinformasjon ANSA Japan

Har du spørsmål om og det å bo og leve i Japan?

Ta kontakt med landsstyret i Japan som består av norske studenter bosatt i Japan.

Fellesmail japan@ansa.no.

Har du spørsmål om studier i Japan?

Kontakt ANSA Informasjonssenter og les mer på studiesidene om Japan