Lushane Mugunthan har studert ved Hong Kong University of Science and Technology hvor han har tatt Global China Studies. Les om hans erfaringer fra storbyen her.

Hvordan var det å studere på Hong Kong University of Science?

HKUST er et relativt nytt universitet, etablert i 1991.  Det har i løpet av disse få tiårene blitt kåret til en av de beste universitetene i Asia regionen. Selve campus ligger i utkanten av byen, rett ved Clear Water Bay og Sai Kung. Det er veldig lett å komme seg til og fra byen med MTR eller T-Bane. Det er nesten 14 000 studenter ved denne skolen, og dette inkluderer både bachelor og master studenter. Campus er veldig moderne, og har en fantastisk utsikt over havet. Norske studenter er det veldig få av, i hvert fall de som går fulltid. Jeg kjenner til to nordmenn som er fulltidsstudenter. Likevel så kommer det norske utvekslingsstudenter fra BI hvert semester.

Hvordan er søknadsprosessen?

Søknadsprosessen for Global China Studies var nokså krevende siste året på videregående, men veldig lærerikt. Jeg måtte allerede i Januar 2014 ha sendt inn alt av nødvendig informasjon, utenom karakterene for vår semesteret på videregående. Dette måtte jeg sende inn så fort jeg mottok vitnemålet mitt. Du kan også sende inn senere enn dette, fristen for sene søknader er da i slutten av mars. Anbefales å sende inn tidligst så mulig. Du må sende inn karakter fra videregående (frem til vinter terminen), motivasjonsbrev og et bevis på at du har gode engelskferdigheter (IELTS eller TOEFL). Dersom du går ut med et snitt fra VGS på 4,8 og oppover så er du en veldig sterk kandidat. 

Hvordan opplevde du studieprogrammet?

Global China Studies er et program innenfor Humanites and Social Science, så du går ut fra universitet med en Bachelor in Social Science. Dette programmet lærer deg alle aspekter av Kina, økonomi, politikk, sosiale forholdene i Kina, og mye mer. Studieprogrammet er på engelsk, dette kan være litt tøft i starten men etter hvert vil du mestre det engelske språk og formulere deg mye bedre. Planene mine videre er å kombinere dette med business og markedsføring, så du har mange muligheter for å kombinere programmet ditt med en ”minor” eller ”major”.  Du har også muligheter for å søke deg til andre programmer, for eksempel science, engineering, business and management, eller ta dual degrees.

Det er fag som er obligatorisk å ta for å oppnå en bachelor i disse forskjellige programmene, men dette gjør din skole for deg. I løpet av fire år så må man ha tatt 120 credits, og det er vanlig å ta mellom 15-18 credits hvert semester. Utenom disse obligatoriske fagene har du veldig mye valgfrihet og du kan velge fag i forskjellige felt.

Hvordan er bomulighetene i Hong Kong?

Dette første året har jeg bodd på dorms, og det har vært ganske greit. Det koster rundt 16 000 kr for et helt studieår for å bo på det dyreste dormet, og da bor du enten med en annen eller med to andre. Gjennom å bo på dorms første året så bygger du et nettverk på campus, og du tilegner deg veldig mange internasjonale kontakter.  Det anbefales å søke tidlig, i og med at det er veldig populært å bo på campus. Jeg ville personlig anbefale å søke Hall 6, 7, 8 eller 9, dette er da de nyeste hallsene.

Jeg skal nå flytte ut til byen med to andre nordmenn, dette er relativt dyrt. Hong Kong er en av verdens dyreste steder å bo, dette er fordi byen er så kompakt og det er på størrelse med Oslo men nå bor det åtte millioner mennesker i byen. Du får veldig små og koselige leiligheter for en veldig stiv pris i Hong Kong, og mennesker fra Hong Kong har alltid levd veldig trangt og dette kan være litt spesielt for nordmenn som flytter til byen. Leiligheter kan dere finne på www.hongkonghomes.com eller www.squarefoot.com/hk. Det anbefales å finne en agent nede i Hong Kong, dette gjør det mye lettere og vedkommende kan vise forskjellige leiligheter i Hong Kong. Central, Admiralty, Wan Chai, Causeway Bay eller Tin Hau anbefales, men er også de dyreste stedene og bo.

Hvordan vil du beskrive studieoppholdet i Hong Kong?

Alt i alt vil jeg si at jeg elsker Hong Kong. Du har både byen som er fylt med skyskrapere og et pulserende og internasjonalt miljø, samt eldre deler av Hong Kong som gir deg et veldig kinesisk og gammelt bilde av byen. Maten i Hong Kong er til å dø for, du har et bredt utvalg av restauranter i byen og prisene er veldig rimelige. Av å være i Hong Kong har jeg lært veldig mye om meg selv, men samtidig lært å skjønne denne verden på en helt annen måte enn jeg har gjort tidligere. Du møter mennesker fra alle deler av verden, og du knytter kontakter for livet.

Universitetet trives jeg veldig bra på, og det er et konkurrerende med miljø men samtidig veldig lærerikt. Veldig mange sosiale arrangementer, og du føler deg veldig inkludert fra dag en. Kultursjokket er noe du må forvente, men etter hvert lærer du å skjønne kulturen og hvordan ting foregår nede i Hong Kong. Jeg har nå vært i Norge i snart to måneder, og jeg kan ikke vente med å dra tilbake. Jeg vil anbefale å søke seg til Hong Kong, ta det første steget og du kommer ikke til å angre på det.