Enten du vurderer å studere i Sør-Afrika, snart skal starte studier eller allerede er student der, kan du her finne praktisk informasjon om studentlivet, sikkerhet, boforhold, bank, jobb og transport. 

Generell/Praktisk Info

 • Generelt er det veldig lave priser på mat og drikke i landet. Det er vanlig i Sør-Afrika å gi minimum 10 prosent i tips når man går ut for å spise og drikke. Dette fordi levebrødet til mange nettopp baserer seg på tips.
 • Last ned Uber app for transport før du ankommer landet
 • Helst ikke gå alene, særlig ikke etter mørketid, og prøv så langt det lar seg gjøre å gå i befolkede gater.
 • Unngå å ha mobil, kamera, headset etc synlig når du er ute og går
 • Utøv vanlig common sense når man er ute på byen på kvelden.
 • De store universitetene har som regel svært gode introduksjonsprogram for internasjonale studenter angående sikkerhet, følg med på disse!
 • Sør-Afrika er som kjent et land med enorme ulikheter, og med det medfølger kriminalitet. Derfor er det viktig å ta forhåndsregler.

 

Bank

Hvordan opprette bankkonto

De ledende bankene i Sør-Afrika er Nedbank, Standard Bank, ABSA, FNB og Capitec. De aller fleste har studenttilbud, uten at det nødvendigvis er veldig lønnsomt av den grunn. Det kan være kjekt å ha en lokal bankkonto om man er engasjert i studentorganisasjoner hvor utlegg/tilbakebetaling blir nødvendig, eller om man ønsker å forenkle betaling av lokale regninger. Forhør deg med hvilke tilbud de forskjellige bankene gir, men som en hovedregel er Sør-Afrikanske banker dårligere til å skjule at det krever penger for sine tjenester enn bankene i Norge. Ikke regn med store rente inntekter. For å opprette en konto kreves pass med gyldig visum og bostedsbevis.

Mobil og internett

Hvordan opprette mobil- og internett abonnement

For å registrere seg for mobilbruk i Sør-Afrika må man gå til ett av de mange utsalgsstedene. De 5 mobiloperatørene er Vodacom, MTN, 8-ta (eies av Telkom), Cell-C og Virgin Mobile. For å registrere seg som kunde, må man medbringe pass med gyldig visum og bostedsbevis til forhandleren. De aller fleste benytter seg av kontantkort, men det er også mulig å opprette abonnementer med fast innbetaling hver måned.

Om man ønsker å knytte seg opp til internett, finnes flere løsninger med variabel kvalitet. Telkom leverer mange forskjellige løsninger til svært forskjellige priser. I Stellenbosch finnes leverandører av trådløst nett som for eksempel WISH, der man ikke får installert noen router i leiligheten man bor i. Forhør deg med folk i ditt nærområde og kontakt de forskjellige leverandørene for priser. Vær obs på at Telkom har 24 måneders bindingstid på flere av sine produkter! Generelt er internett relativt dyrt i Sør-Afrika og hastighetene er ikke alltid veldig imponerende. Sør-Afrika er et ganske nytt internett marked, så nye leverandører dukker opp og øker konkurransen. Det første er ofte ikke det beste.

Bolig

Leie av bolig 

Som student i Sør-Afrika kan du velge mellom å leie studentbolig gjennom universitetet eller å leie på det private leiemarkedet. Å leie privat er relativt likt som i Norge, oppsigelsestiden er som regel på 2-3 måneder. Mange utleiere ønsker at du binder deg for minimum ett år, men det er som regel ikke noe problem å finne utleiere som godtar kortere leiekontrakter. Det er ofte utleiebyråer som tar seg av utleieprosessen, men det er også vanlig at huseier selv ordner med dette.

Vanlig pris på bolig er som følgende:

 • Rom i kollektiv Cape Town området: 6000-10.000 ZAR
 • 1 Roms/Studio alene: Fra 8.000-10.000 ZAR
 • 2 Roms: 10.000-20.000 ZAR

Priser vil variere noe basert på standard og beliggenhet. Gjør deg kjent med hvilke områder du selv kunne tenke deg å bo i. Områder med mye utvekslingsstudenter i Cape Town inkluderer Observatory, Rondebosch, Rosebank og Mowbray. I Stellenbosch anbefales det å finne noe så nærme universitetet som mulig. Dersom du velger å leie privat lønner det seg å ta den prosessen når man allerede er i Sør-Afrika, da beliggenhet og hvilket område du velger å leie i som regel spiller en viktig rolle med tanke på sikkerhet. 

Nyttige linker for leie av bolig:

De fleste universitetene tilbyr studentboliger, for nærmere informasjon om dette lønner det seg å ta direkte kontakt med internasjonal seksjon ved universitetet du skal studere ved.

Boligsider til universiteter:

Transport

Sør-Afrika har fortsatt mangel på god infrastruktur, og det er derfor få trygge alternativer til transport.

Det er direkte nasjonale og internasjonale flygninger til og fra de største byene i Sør-Afrika.

Det er ikke anbefalt for norske studenter å benytte seg av togtjeneste i Western Cape området. Det finnes derimot gode transport alternativer i form av Uber, MyCityBus, utleie av bil etc.

Når det kommer til taxitjenester, anbefaler vi Uber, med mindre taxi blir bestilt via hotell eller liknende. Det er lurt å laste ned Uber appen og legge inn all relevant informasjon før man ankommer landet. Derimot er det ikke anbefalt å oppsøke en taxi selv, pga. lav sikkerhet og korrupsjon. .

Et annet transport alternativ er å enten leie bil eller kjøpe en egen bil om man bor her for en lengre periode. Utleieselskap som HertzBudget eller Avis leier alle ut biler for en gunstig penge.

Om man ønsker å kjøpe bil er www.gumtree.co.za et godt sted å starte letingen. ANSA Sør-Afrika går ikke god for det grafiske designet på Gumtree, men siden er ellers god. Ellers finnes det et hav av bilforhandlere som er villige til å hjelpe deg med å finne den rette bilen. Å ha egen bil gir ofte større fleksibilitet og et godt alternativ om man ønsker å utforske Sør-Afrika.

Det er tre Sørafrikanske nasjonal veier som alle starter i Cape Town

 • N1 med forbindelse til Johannesburg, Pretoria og Zimbabwe
 • N2 med forbindelse til Port Elizabeth og Durban
 • N7 med forbindelse til Namibia

Jobb under studiene

På student visum i Sør Afrika har du lov til å jobbe opp til 20 timer i uken. For arbeid utover dette kreves annet type visum.

Noen studenter er ansatt av universitetene sine i tutor/seminarleder stillinger eller liknende. Dette er som regel dog for erfaring og ikke inntekt, da lønningene er nokså lave. Utover dette kan det være vanskelig å finne jobb under studiene, da det er mange studenter som kjemper om få jobber. Ei heller kan du forvente å spe på inntektene spesielt, da en vanlig timelønn som servitør og lignende er rundt 15 ZAR som tilsvarer 8 kroner. I de fleste slike studentjobber vil hovedinntekten bestå av tips, men heller ikke den kan du forvente å bli rik på. Vær også obs på at resturanter, barer og andre typiske student arbeidsplasser vet å utnytte at det er mange som kjemper om jobb. Du kan derfor oppleve at ting vi tar for gitt, som arbeidskontrakt, faste arbeidstider og overtidbetaling er ikke eksisterende.  Ubetalte opplærings dager kan du også forvente deg, samt at man må stille med eget utsryr i servitør jobber. Du bør derfor forhøre deg godt med andre før du takker ja til en jobb, og bestemme deg på forhånd om hvilke krav og vilkår du er villig til å gå med på. Kanskje er et ubetalt internship eller frivillig arbeid et bedre alternativ til lange dager med dårlig lønn, dette kan du lese mer om under.

Dersom du er i Sør Afrika på turist visum er det viktig å vite at dersom du ønsker å endre visum type (feks til student eller work visa) må du tilbake til Norge for å gjøre dette. 

Frivillig arbeid

Det er mange måter å engasjere seg under studier i Sør-Afrika. De forskjellige universitetene har ulike prosjekter man kan være med på, noen får man til og med studiepoeng for. Sjekk derfor ut linkene over og kontakt internasjonal-kontor ved din institusjon for å finne ut mer om de spesifikke prosjektene som tilbys ved din skole.

Ved Universitetet i Stellenbosch kan du blant annet ta del i aktiviteter organisert av FN ungdoms organisasjonen UNASA (https://www.facebook.com/UNASA.Stellenbosch?fref=ts)  som: leksehjelp, engelsklærer, undervise på barneskolen, og diverse miljø prosjekter som for eksempel planting av trær. Universitetet i Cape Town har også mange spennende helse og utdannings prosjekter i regi av SHAWCO (http://www.shawco.org/) Felles for disse prosjektene er at det ikke koster deg annet enn din tid å delta. Ønsker du derimot å ta del av andre typer prosjekter vil et raskt Google søk gi deg utallige treff på organisasjoner som tilbyr frivillig arbeid, de fleste av disse vil dog koste ganske mye å delta på. Typisk organisasjons pris for 4-6 uker frivillig arbeid er 30.000 NOK, derfor anbefaler vi studenter å se på mulighetene ved universiteter og i lokalsamfunnet for øvrig.

Nyttige linker

Sør Afrikas svar på Finn.no er siden gumtree.co.za her finner du alt fra bruktbiler, møbler, konsertbiletter og leiligheter. Men det er viktig å huske på sikkerhet dersom du kjøper brukt fra noen over internett, møt alltid personen på et offentlig sted med mye folk, aldri hjemme på en privat adresse. Betal heller aldri på forhånd eller ha med store mengder kontanter, spesielt ved kjøp av bruktbil har det oppstått situasjoner med ran etc når folk har møttes via gumtree.

Under finner du linker til de største universitetenes internasjonale kontorer, her finnes mye nyttig informasjon og kontaktinfo for deg som skal studere i Sør Afrika:

Foto: Paul Saad