Enten du vurderer å studere i Sør-Afrika, snart skal starte studier eller allerede er student der, kan du her finne praktisk informasjon om studentlivet, boforhold, karaktersystem, forsikring, skatt, Lånekassen, studentkort og utvalgte medlemsgoder. 

Bank

Hvordan opprette bankkonto

De ledende bankene i Sør-Afrika er Nedbank, Standard Bank, ABSA, FNB og Capitec. De aller fleste har studenttilbud, uten at det nødvendigvis er veldig lønnsomt av den grunn. Det kan være kjekt å ha en lokal bankkonto om man er engasjert i studentorganisasjoner hvor utlegg/tilbakebetaling blir nødvendig, eller om man ønsker å forenkle betaling av lokale regninger. Forhør deg med hvilke tilbud de forskjellige bankene gir, men som en hovedregel er Sør-Afrikanske banker dårligere til å skjule at det krever penger for sine tjenester enn bankene i Norge. Ikke regn med store rente inntekter. For å opprette en konto kreves pass med gyldig visum og bostedsbevis.

Mobil og internett

Hvordan opprette mobil- og internett abonnement

For å registrere seg for mobilbruk i Sør-Afrika må man gå til ett av de mange utsalgsstedene. De 5 mobiloperatørene er Vodacom, MTN, 8-ta (eies av Telkom), Cell-C og Virgin Mobile. For å registrere seg som kunde, må man medbringe pass med gyldig visum og bostedsbevis til forhandleren. De aller fleste benytter seg av kontantkort, men det er også mulig å opprette abonnementer med fast innbetaling hver måned.

Om man ønsker å knytte seg opp til internett, finnes flere løsninger med variabel kvalitet. Telkom leverer mange forskjellige løsninger til svært forskjellige priser. I Stellenbosch finnes leverandører av trådløst nett som for eksempel WISH, der man ikke får installert noen router i leiligheten man bor i. Forhør deg med folk i ditt nærområde og kontakt de forskjellige leverandørene for priser. Vær obs på at Telkom har 24 måneders bindingstid på flere av sine produkter! Generelt er internett relativt dyrt i Sør-Afrika og hastighetene er ikke alltid veldig imponerende. Sør-Afrika er et ganske nytt internett marked, så nye leverandører dukker opp og øker konkurransen. Det første er ofte ikke det beste.

Bolig

Leie av bolig 

Som student i Sør-Afrika kan du velge mellom å leie studentbolig gjennom universitetet eller å leie på det private leiemarkedet. Å leie privat er relativt likt som i Norge, oppsigelsestiden er som regel på 2-3 måneder. Mange utleiere ønsker at du binder deg for minimum ett år, men det er som regel ikke noe problem å finne utleiere som godtar kortere leiekontrakter. Det er ofte utleiebyråer som tar seg av utleieprosessen, men det er også vanlig at huseier selv ordner med dette. Vanlig pris på et rom i kollektiv ligger i 2014 på mellom 2500-5000 rand, men dette avhenger selvsagt av standarden på leiligheten. Dersom du velger å leie privat lønner det seg å ta den prosessen når man allerede er i Sør-Afrika, da beliggenhet og hvilket område du velger å leie i som regel spiller en viktig rolle med tanke på sikkerhet. 

Nyttige linker for leie av bolig:

De fleste universitetene tilbyr studentboliger, for nærmere informasjon om dette lønner det seg å ta direkte kontakt med internasjonal seksjon ved universitetet du skal studere ved.

Boligsider til universiteter:

Transport og frakt

Sør-Afrika er et populært turistmål, og det ikke uten grunn. Vakker natur, en kystlinje som strekker seg nordover langs det Indiske hav og Atlanterhavet, vingårder så langt øyet kan se, og mangfoldet av mennesker fra store deler av verden gjør det til et land absolutt verdt å bli kjent med. Landet har en relativt velutviklet infrastruktur og overnattingssteder som gjør reisen rimelig.

Man kan reise rundt i Sør-Afrika ved hjelp av fly, jernbane, buss, drosje eller bil.

Det er direkte nasjonale og internasjonale flygninger til og fra de største byene i Sør-Afrika.

Ønsker man å utforske de større byene som Durban, Johannesburg, Kimberly, Bloemfontein og Pietermaritzburg kan tog være et godt alternativ. Man kan benytte seg av daglige langdistansetjenester til og fra Johannesburg og en ukentlig tjeneste til og fra Durban.

Den luksuriøse turistorienterte Blue Train kan også være et alternativ for de som vil ta en tog sightseeing tur til og fra Pretoria.

Metrorail har regiontog i Cape Town og omegn som betjener til sammen nærmere 100 stasjoner. Denne tjenesten benyttes ofte av de som daglig pendler til og fra jobb eller skole.

Når det kommer til drosjeservicen kan man enten booke drosje med taksameter eller minibuss taxier (også kalt delte drosjer). Taksameter-drosjene går for ca. R10 pr kilometer, eller eventuelt til en avtalt pris. Minibuss taxiene stopper jevnlig for å plukke opp passasjerer og er et relativt billig reisealternativ.

MyCity-bussene betjener Cape Town og omegn og fungerer også godt om man vil benytte seg av det.

Golden Arrow Bus Services kjører ruter rundt omkring Cape Town og Cape Peninsula.

For de som ønsker å dra på backpackers tur innad i Sør-Afrika og trenger transport så kan man benytte seg av Baz Bus som kjører mellom utvalgte backpacker-steder i landet.

I tillegg opererer både buss og/eller tog mellom universitetene og nærliggende storbyer over hele landet.

Et annet transport alternativ er å enten leie bil eller kjøpe en egen bil om man bor her for en lengre periode. Utleieselskap som Hertz, Budget eller Avis leier alle ut biler for en gunstig penge.

Om man ønsker å kjøpe bil er www.gumtree.co.za et godt sted å starte letingen. Ellers finnes det et hav av bilforhandlere som er villige til å hjelpe deg med å finne den rette bilen. Å ha egen bil gir ofte større fleksibilitet og et godt alternativ om man ønsker å utforske Sør-Afrika.

Det er tre Sørafrikanske nasjonal veier som alle starter i Cape Town

  • N1 med forbindelse til Johannesburg, Pretoria og Zimbabwe
  • N2 med forbindelse til Port Elizabeth og Durban
  • N7 med forbindelse til Namibia

Jobb under studiene

På student visum i Sør Afrika har du lov til å jobbe opp til 20 timer i uken. For arbeid utover dette kreves annet type visum. Du bør derimot ikke forvente å finne deg en jobb under studiene, da det er mange studenter som kjemper om få jobber. Ei heller kan du forvente å spe på inntektene spesielt, da en vanlig timelønn som servitør og lignende er rundt 15 ZAR som tilsvarer 8 kroner. I de fleste slike studentjobber vil hovedinntekten bestå av tips, men heller ikke den kan du forvente å bli rik på. Vær også obs på at resturanter, barer og andre typiske student arbeidsplasser vet å utnytte at det er mange som kjemper om jobb. Du kan derfor oppleve at ting vi tar for gitt, som arbeidskontrakt, faste arbeidstider og overtidbetaling er ikke eksisterende.  Ubetalte opplærings dager kan du også forvente deg, samt at man må stille med eget utsryr i servitør jobber. Du bør derfor forhøre deg godt med andre før du takker ja til en jobb, og bestemme deg på forhånd om hvilke krav og vilkår du er villig til å gå med på. Kanskje er et ubetalt internship eller frivillig arbeid et bedre alternativ til lange dager med dårlig lønn, dette kan du lese mer om under.

Dersom du er i Sør Afrika på turist visum er det viktig å vite at dersom du ønsker å endre visum type (feks til student eller work visa) må du tilbake til Norge for å gjøre dette. Generelt bør man være obs på at helt nye visum regler gjelder for 2014, så disse er det lurt å sette seg inn i før du reiser.

Frivillig arbeid

Det er mange måter å engasjere seg under studier i Sør Afrika. De forskjellige universitetene har ulike prosjekter man kan være med på, noen får man tilogmed studie poeng for. Sjekk derfor ut linkene over og kontakt internasjonal kontor ved din institusjon for å finne ut mer om de spesifike prosjektene som tilbys ved din skole.

Ved Universitetet i Stellenbosch kandu blant annet ta del i aktiviteter organisert av FN ungdoms organisasjonen UNASA (https://www.facebook.com/UNASA.Stellenbosch?fref=ts)  som: leksehjelp, engelsklærer, undervise på barneskolen, og diverse miljø prosjekter som for eksempel planting av trær. Universitetet i Cape Town har også mange spennende helse og utdannings prosjekter i regi av SHAWCO (http://www.shawco.org/) , i tilleg er ANSA Sør Afrika samarbeidspartner med SHAWCO på prosjektet “rags to riches” som samler inn klær som selges videre til rimelig pris i deres butikker i fattige områder.   Felles for disse prosjektene er at det ikke koster deg annet enn din tid å delta. Ønsker du derimot å ta del av andre typer prosjekter vil et kjappt google søk gi deg utallige treff på organisasjoner som tilbyr frivillig arbeid, de fleste av disse vil dog koste ganske mye å delta på. Typisk organisasjons pris for 4-6 uker frivillig arbeid er 30.000 NOK, derfor anbefaler vi stdudenter å se på mulighetene ved universiteter og i lokalsamfunnet for øvrig.

Nyttige linker

Sør Afrikas svar på Finn.no er siden gumtree.co.za her finner du alt fra bruktbiler, møbler, konsertbiletter og leiligheter. Men det er viktig å huske på sikkerhet dersom du kjøper brukt fra noen over internett, møt alltid personen på et offentlig sted med mye folk, aldri hjemme på en privat adresse. Betal heller aldri på forhånd eller ha med store mengder kontanter, spesielt ved kjøp av bruktbil har det oppstått situasjoner med ran etc når folk har møttes via gumtree.

Under finner du linker til de største universitetenes internasjonale kontorer, her finnes mye nyttig informasjon og kontaktinfo for deg som skal studere i Sør Afrika:

Foto: Paul Saad