I Sør-Afrika er bachelorgraden treårig. Om man vil studere videre på masternivå, enten i Sør-Afrika eller andre land, Norge/Europa inkludert, må man bygge på med et honours-år. Derfor bruker de fleste 4 år på 'bachelor' graden sin. Du kan studere på engelsk, eller afrikaans om du har lyst til å lære deg et nytt språk. Skoleåret begynner i februar og avsluttes i november. Året er vanligvis delt inn i to semestre, med en ferie i månedsskiftet juni/juli. Studiestart er normalt kun i februar, med skal du på utveksling kan du begynne begge semestrene.

Finne fag og lærested

Det finnes 26 universiteter i Sør-Afrika, som alle har et omfattende studietilbud. På deres nettsider kan du finne en oversikt over studieretningene som tilbys. 

Opptakskrav

Du må ha generell studiekompetanse for å kunne søke på bachelorgrad i Sør-Afrika. Det er også vanlig at universitetene stiller krav til fag du skal ha hatt på videregående for å komme inn på en bestemt studieretning, for eksempel et eller flere realfag for å komme inn på ingeniør. Noen universiteter/utdanninger tar opp sine studenter via opptakstest. Du finner informasjon om opptakskrav på universitetets hjemmeside, under Admission og ikke minst Entry requirements. Dersom det ikke står der, kontakter du International office ved lærestedet og forhører deg.

De fleste universiteter krever at du skal ha tatt en engelsktest for å kunne søke. TOEFL og IELTS er de vanligste testene. 

Hvordan søke

Få godkjent vitnemålet ditt

For å søke på en bachelorgrad i Sør-Afrika krever noen av universitetene at du søker om et Foreign Exception (Reg.28), også kalt Excemption Certificate. Andre universiteter lar deg søke på dette etter du har startet skolegangen din. Undersøk derfor hva som gjelder for deg.

Excemption Certificate er en bekreftelse fra de sørafrikanske utdanningsmyndighetene på at din norske skolegang er likeverdig den sørafrikanske. Du kan søke om denne bekreftelsen online. Velg "Start the Assessment", trykk "No" på neste side og velg deretter "Norway" i rullgardinen som kommer opp.  
Legg ved kopi av vitnemålet ditt (én på norsk og én oversatt til engelsk), samt kopi av passet ditt. Kopiene skal være stemplet hos enten Fylkesmannen, www.fylkesmannen.no, eller hos den sørafrikanske ambassaden i Oslo, telefon 23 27 32 20. Betal registreringsavgiften. Når søknaden din er ferdig behandlet vil både du, og universitetene du søker på, motta et Exemption Certificate.

Unntak

Dersom du søker deg til et teknisk universitet skal du sende vitnemålet ditt til South African Qualifications Authority, SAQA (www.saqa.org.za).

For deg som søker på universiteter i KwaZulu-Natalprovinsen skal du som regel sende papirene dine til godkjenning hos Central Applications Office, www.cao.ac.za Du vil finne opplysninger om hvor du skal sende vitnemålet ditt for godkjenning på lærestedets hjemmesider.

Søknad

Du finner søknadsskjema på universitetets hjemmeside. Dersom det ikke er tilgjengelig der, kontakter du universitetets internasjonale kontor og ber om å få det tilsendt.
Sammen med søknaden legger du en kopi av vitnemålet ditt på norsk og én på engelsk. Disse skal være stemplet hos en offentlig institusjon. 

 • Betal søknadsavgift (50-200 dollar).
 • Vær klar over at du må semesterregistrere deg før undervisningen starter, som regel i slutten av januar. 

Testresultatene fra TOEFL/IELTS skal sendes direkte til universitetet fra testsenteret.

Språk

Enkelte læresteder har undervisning kun eller delvis på afrikaans. Studenter som ønsker å studere ved ett av disse lærestedene blir vanligvis tilbudt et språkkurs i afrikaans. Det er midlertidig vanlig at eksamens- og oppgavebesvarelser foregår på engelsk. Dersom du ønsker å ta et språkkurs i engelsk, vil du finne en oversikt over de mange mulighetene på www.languageschoolsguide.com 

Skolepenger

I likhet med andre engelskspråklige land må du betale skolepenger for å studere i Sør-Afrika. Vanligvis ligger skolepengene for et skoleår på mellom 5 000 og 10 000 dollar i året. Helsefaglige studier koster ofte rundt 11 000 dollar. MBA (Master of Business Administration) kan koste opp til 25 000 dollar. Study Abroad/utveksling koster rundt 4 000 -5000 dollar per semester. 

Praktisk informasjon

Visum

Alle internasjonale studenter som skal studere i Sør-Afrika må ha et studentvisum. Så snart du har fått opptaksbevis fra et lærested bør du ta kontakt med den sørafrikanske ambassaden i Oslo. 

Det som skal med i visumsøknaden er:

 • Pass
 • Opptaksbevis
 • Passbilde
 • Bevis på at du har nok penger til ditt opphold i Sør-Afrika. Her trenger ambassaden bevis på at du har sparepenger, én støtteerklæring fra foreldrene dine eller papirer på mottatt lån og stipend fra Lånekassen.
 • Reiseforsikring
 • Diverse attester hvis du er er/har vært gift
 • Radiologisk rapport (ikke nødvendig dersom du har brev fra lege som bekrefter at alle røntgenbilder er normale).
 • Medisinsk rapport
 • Politiattest
 • 455 kroner for betaling av studentvisum

NB: Dersom du ikke har returbillett fra Sør-Afrika tilbake til Norge, må du også betale et depositum på rundt 7 000 kroner til ambassaden.

Pass godt på kvitteringen, ettersom du får pengene tilbake når du kommer hjem til Norge igjen.

 

Foto: Wendy