Når man først flytter til utlandet for å studere, i mitt tilfelle Ungarn, får man venner fra hele verden. Det er litt som å gå på skole på en flyplass. Der møter man fort ny kultur, musikk, mat og språk i akkurat store nok doser. Lengter man hjem, er det nok av nordmenn i Ungarn, slik at 17. mai og andre tradisjoner ikke blir glemt.

Skrevet av: Delian Amit

Som alle andre byer, må man bo i byen for å virkelig lære den å kjenne. I Budapest bor det ca 1,7 millioner mennesker, og drøyt 600 av dem er nordmenn. Det er også en god del tyskere, spanjoler, briter og israelere som gir følelsen av at man studerer på en flyplass i starten. Ironisk nok henger de fleste nordmenn med andre nordmenn, men det er vel fordi dette faller folk flest mest naturlig.

Tekstforfatter og leder i ANSA Ungarn Delian Amit og nestleder i ANSA Ungarn Kim Andre Myhrvold.

I Budapest er det kun fantasien som setter grenser for hva man har muligheten til å oppleve (veldig klisje egentlig). Byen er delt i to, der Buda-siden er den klassiske delen og Pest-siden er den moderne delen (hvor de fleste studentene finner på sprell).

17.mai-toget i Budapest tatt av Aleksander Munkvold. 

Byen oser av klassisk vakker stukkatur, og leilighetene har ofte tre-fire meter takhøyde. Om sommeren finnes det flotte takterrasser med live-musikk, der pilsen koster 20kr. En slik plass er ”360 Skybar”, som ligger midt i en av hovedgatene. Det er også muligheter for å dra på vinfestivalen på slottet, som arrangeres på Buda-siden. Noe Budapest er veldig kjent for, er ruinbarene som ligger spredt over hele byen. Den mest kjente ruinbaren er ”Szimpla kert”, som ble opprettet før Jesu tid. Dersom man ønsker å gjøre noe annet enn å drikke, kan man få unnagjort storbyshopping. ”Vaci utca” og ”Andrassy Utca”, dekker de største behovene for dette. Er man lei alkohol og shopping, kan man ta turen innom ”Great market hall”, som er byens største mat- og markedshall. Har man ennå litt mer energi igjen, venter en liten spasertur opp ”Gellert-høyden”. Her får man utsikt over hele byen. Når en skal slappe av, bør man ta turen innom ”Széchenyi thermal bath”, som er et av de største termal bath-kompleksene i Europa.

Det arrangeres også store musikkfestivaler over sommeren, ”Balatonsound” og ”Sziget festival”, er blant de mest kjente. Ønsker en musikk på morsmålet, kan jeg minne om at ”Oral Bee og Mr Pimp-lotion” var her i september 2016, og nå i mars kommer ”Arif & Karpe Diem”. Det er stadig nye ting som skjer både på landsbasis og lokalt fra ANSA.

Føler man at man har fått nok av Budapest er Wien, Bratislava og mange andre byer kun et par timers togtur unna. Det er heller ikke så langt til Kroatia dersom man ønsker å slikke sol nærmere sjøen, med eller uten sjømat i magen.

Det tar kun to og en halv time å fly fra Oslo til Budapest. Det er vel da ikke så rart at byen er blitt en populær ”weekend-by” de siste årene. Nordmenn reiser ned hit som aldri før. Reisebyrået ”budapest.no” er et norsk reisebyrå stasjonert i Budapest, som kan ordne alt fra rotfylling til 5-retters middag for en billig penge. Uansett hvor man er så koster det litt å være kar, heldigvis er alle kar i Budapest. Man trenger derimot ikke bruke mye penger for å kose seg i denne byen, noe som gjør den unik på flere måter.

Jeg har vært flere ganger i New York og London, men det stopper meg ikke fra å komme tilbake til Budapest når sjansen byr seg.