- At man kan få veldig god kvalitet til en brukbar pris er absolutt det jeg savner mest med Praha, forteller tidligere student i byen, Ida Olesrud. Hun har samlet sammen åtte tips til den som ønsker å ta turen til Tsjekkias hovedstad.

Av Ida Olesrud, medisinstudent ved TSJ Charles University i Praha og Syddansk Universitet i Odense

1. Spis nachos

Hvis det er én ting man skal spise i Praha er det nachos på FX Radost på IP Pavlova. Ja, den er vegetarisk, men ikke engang min kjøtt-elskende kjæreste tenkte over det. Det var også her Rihanna spilte inn en av sine første musikkvideoer og man kan godt kjenne igjen tapetet på vei ned til do fra videoen til «Don’t stop the music».

Nachos på Radost - Audrey Penven.

2. Drikk øl i Beergarden i Riegrovy Sady en varm sommerdag

Men ikke sitt inne i parken der alle bordene er, med mindre det er fotballkamp – helst VM eller EM. Utenfor fotballsesongen anbefales det å ta med pilsen ut, sett deg i bakken på baksiden av parken med utsikt ned til byen. Da kan man se slottet, Muzeum, elven, og alt som er verdt å se i Praha med en kald pils i hånda. Og man slipper turistene. Win-win-win!

Her må man for øvrig passe godt på telefon og lommebok. Det gjelder i byen generelt, men i Beergarden har det skjedd noen kvelder at studenter har fått frastjålet telefonene sine.

3. Tren crossfit

Hvis man ønsker å trene crossfit, sirkeltrening, finnes det en box i Praha som er verdt et besøk. Zdenek, som er trener og eier av boxen, er tsjekkisk, men har bodd mange år i USA og snakker derfor flytende engelsk. Det er ikke en selvfølge alltid. Det koster omking 50 CZK per gang hvis man ikke er medlem. WOD-ene («Workout of the Day» = dagens treningsøkt) er typisk beinharde, men det er utrolig god stemning. Jeg fikk et hjem nummer to her det siste året mitt i Praha (i likhet med mange andre norske medisinstudenter), og er veldig glad for det.

4. Bondens marked

Hvis man synes maten på dagligvarekjedene er noe av det mest deprimerende i verden, finnes det gode markeder rundt omkring. På Jirio z Podebrad er det «Farmer’s Market» hver lørdag formiddag, samt tirsdag og fredag. Dessuten kan man ta seg en tur til «The Real Meat Society» – en liten slaktersjappe som selger «grass fed» økologisk kjøtt (ikke pumpet med antibiotika). De har fantastiske frokostpølser og helt episk godt bacon.

5. Gå amok i vintagesjappa «Fifty-Fifty»

Dette er en bitteliten vintagebutikk som kan være verdt et besøk. Den ligger i nærheten av Namesti Miru. Personlig synes jeg ikke vintage-shopping i Praha er noe å hoppe i taket over. Da er Berlin eller København langt bedre, men denne lille perlen kan jeg anbefale.

6. Beachvolleyball

Mellom mai og september kan man ligge på «stranden» med føttene i hvit sand og spille beachvolleyball. Det kan være et godt alternativ til sightseeing hvis det er fint vær, da det kan bli helt absurd varmt å tråkke rundt i brosteinsgatene i gamlebyen. Ta trikk nr. 3 eller 17 fra sentrum til stoppet Dvorce.

7. Overraskende god metro-pizza

Tro det eller ei, pizzasjappene på metrostasjonene har ofte veldig god pizza, og man får et solid stykke for 30 CZK – omtrent en norsk 10-er.

8. Kom deg trygt hjem

Ikke ta taxi utenom de stedene hvor det står «safe spot» og det er markert en tommel opp ved drosjeholdeplassen. Eller ring en trygg taxi på +420 14014.

Og mens jeg satt og skrev alt dette, fikk jeg jammen lyst til å dra tilbake for å hilse på Zdenek, spise nachos og drikke øl i Riegrovy.

God tur!

Har du lyst til å studere i Praha kan du lese mer om studier i Tsjekkia her.

Bannerfoto: Leon Barnard Flickr.