I Storbritannia finnes det en rekke universiteter av høy kvalitet som ligger på Lånekassens tilleggsstipendliste. Karakterer, referanser og motivasjon vurderes når du søker på studier i UK.

Utdanning i Storbritannia

Bachelorgrad (undergraduate) tar som regel tre år i England, Wales og Nord-Irland. I Skottland tar det fire år. Mange universiteter tilbyr såkalte sandwich degrees, som innebærer et praksisår som en del av utdanningen, slik at en bachelorgrad tar fire år, eventuelt fem år i Skottland. Noen universiteter tilbyr et forberedende år kalt Foundation Year i forkant av bachelorgraden. Foundation Year er ikke støttet av Lånekassen.

Mastergrader (postgraduate) i Storbritannia varer i 1-2 år. Du kan velge mellom en vanlig Taught Master og en Master of Research Degree som er en forskningsbasert mastergrad somligger ofte til grunn for videre studier på doktorgradsnivå. 

Doktorgraden i Storbritannia tar normalt rundt tre år.

Les mer om utdanning i UK på sidene til The British Council

Finn studiesteder

Her finner du noen tips om hvordan du velger riktig lærested

Bruk søkemotoren til det britiske samordnaopptak UCAS, for å finne frem til de aller fleste ulike bachelor og mastergrader. 

UCAS har også en guide som heter: What and where to study. Bruk denne hvis du er usikker på hvor og hva du ønsker å studere.

Du kan sammenligne studieprogrammer fra forskjellige universiteter ved å bruke UNISTATS.

De 25 mest anerkjente britiske universiteter former The Russel Group.


Cardiff University, Wales, UK
Bilde: Billy Stock/Shutterstock

Søknadsfrist
  • 15. oktober året før studiestart:
    Oxford og Cambridge (samt fagene medisin, veterinær og tannlege). Vær oppmerksom på at du ikke kan søke til både Oxford og Cambridge samtidig og at du må sende egen søknad på nett, i tillegg til UCAS-søknaden.

  • 25. januar 2023 kl. 18: 
    Generell frist for alle andre utdanninger, men det er mulig å søke frem til 30. juni dersom ønsket utdanning har ledig plass. Spør skolen om ledige plasser etter 25. jan. 
Bachelorgrad

Opptakskrav
Gjennom UCAS kan du søke på inntil fem studieprogrammer med en enkel søknad.

Opptakskrav kan variere mellom ulike universiteter. Husk at i tillegg til karakterer, er motivasjonsbrev og referansebrev veldig viktige deler av søknaden.

Slik søker du
Du søker på bachelorgrader gjennom søkeportalen UCAS. Følg ANSAs steg for steg veiledning til UCAS-søknaden.

Sjekk også UCAS kanal på Youtube med flere tips til en bra søknad.

Til mastergrad søker du direkte til skolen.

Når får du svar
Når du får svar varierer fra skole til skole. Har du søkt innen 25. januar får du som regel svar i god tid før sommerferien, de første begynner å få svar allerede i slutten av februar. Går du siste året på videregående eller mangler du for eksempel språktest vil du først få en såkalt conditional offer. Du vil da få endelig tilbud om plass, kalt unconditional offer, etter at du har sendt inn vitnemålet ditt og/eller språktesten.

UCAS Extra (resttorget) kan være løsningen for deg som ikke har fått noe tilbud eller fått avslag fra alle fem universitetene du har søkt på. Gjennom Extra kan du søke på ett og ett kurs frem til begynnelsen av juli.

Søk gjennom en agent
Det finnes flere agenter som samarbeider med enkelte britiske universiteter. Ta gjerne kontakt med en eller flere av dem for å få personlig hjelp med søknaden din:

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter.

Mastergrad

Mastergradene har en varighet på ett til to år.

Opptakskrav

Søker du på master så er minimumskravet at du har en bachelorgrad. Ofte er det et karakterkrav i tillegg. Universitetene ber ofte om en upper second-class honours degree (2:1) eller et lower second-class honours degree (2:2). Dette er en veiledende omregningstabell.

UK

Prosent

Norge

First class (1st)

70 - 100 prosent

A

Upper second-class (2:1)

60 - 69 prosent

B

Lower second-class (2:2)

50 - 59 prosent

C

Third class

40 - 49 prosent

D

 

0 - 40 prosent

F

 


Se under Admission requirements/Entry requirements på universitetets nettside for mer informasjon.

Mastergrader har rullerende opptak nesten frem til studiestart. Det anbefales å søke så tidlig som mulig.

Søknadsprosess
Man søker direkte til de fleste læresteder i Storbritannia

Søk gjennom en agent
Det finnes flere agenter som samarbeider med enkelte britiske universiteter. Ta gjerne kontakt med en eller flere av dem for å få personlig hjelp med søknaden din:

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter.

Lurer du på om mastergraden blir godkjent i Norge? Sjekk her. 

Utveksling

Du kan ta en del av din norske utdanning i Storbritannia gjennom en avtale ved ditt norske lærested. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet du går på eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes. Det er også mulig å dra på utveksling selv om ditt norske lærested ikke har utvekslingsavtale dit du ønsker. 
Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til, og hør om de kan ta deg inn som "guest student" eller "free mover" for et semester eller et år.
For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.


Fiansiering

Storbritannia er et av de dyreste land du kan studere i. Du må betale overseas/international fees, som er mellom 140000 - 300000 nok per år, avhengig av studie og studiested. Kommer du inn på gode skoler som ligger på Lånekassens utvidet stipendliste får du bedre finansieringsmuligheter.

Du kan få støtte til alle utdanninger som fører til en bachelor- eller mastergrad. Det blir ikke gitt støtte til Foundation Degree, BTEC, Higher National Diploma, Foundation Year eller ettårige diploma-utdanninger på lavere grads nivå i Storbritannia.  

Her kan du lese mer om finansiering og støtte av Lånekassen.

Visum

Etter at Storbritannia forlot EU må alle norske statsborgere søke visum om de skal studere i Storbritannia i lengre enn 6 måneder. 

Les mer om visum til Storbritannia her.

Praktisk informasjon

Project Access
Ønsker du å få en mentor som kan hjelpe deg med å søke til toppuniversiteter i Storbritannia? Project Access kan hjelpe deg med dette gratis.

Ofte stilte spørsmål om studier i utlandet

Mer informasjon om Brexit og ditt opphold i Storbritannia under Brexit:

https://www.gov.uk/guidance/european-temporary-leave-to-remain-in-the-uk 

https://www.gov.uk/guidance/preparing-for-eu-exit-norway-iceland-and-liechtenstein

https://www.gov.uk/eusettledstatus 

https://www.norway.no/en/uk/services-info/brexit-future-eueea-citizens/

Nyttige Lenker

Les Utdanning i verdens side om studier i Storbritannia.

Bilde: steny02/Shutterstock