Å finne et sted å bo er heldigvis mye lettere i Spania enn i Norge, men det kan fortsatt ta litt tid å orientere seg i boligmarkedet. Landsleder i ANSA Spania Monica Beeder har gode tips for å hjelpe deg på vei!
1. Hvilket område skal jeg bo i?
Her er det tre ting å tenke på: sikkerhet, distanse og transportmuligheter til universitetet du skal gå på, samt støynivå.
I mange byer finnes det steder som er litt mindre trygge og kan være lure å unngå. Dette gjelder for eksempel sørlige deler av Raval og Barceloneta i Barcelona. Grunnen er små og uoversiktlige gater og lite mennesker på kvelden (NB! Ikke dra til Spania uten å ha forsikring!)
Selv om livet i Spania er mye roligere enn i Norge, er det mye jobbing på skolen, og derfor er det lurt å vurdere hvor lang tid man er villig til å bruke på reising hver dag. I dette ligger det også naturlig å sette seg inn i byens transportmidler som sykler, tog, buss, metro og trikk. Kan du for eksempel ta metro til skolen uten å måtte bytte linje fire ganger? Eller ønsker du å bo litt utenfor universitetsboblen?
Å bo midt i sentrum er veldig kjekt fordi da er man nærme alt, men bor du i en gate med tre barer må du forvente at mennesker synger/skriker i gaten din midt på natten. Det gjelder spesielt for byer med mye turister.
2. Søkemotorer
De vanligste søkemotorene i Spania er Idealista og pisos.com, som fungerer som finn.no. I tillegg har ofte skolene egne søkemotorer eller egne samarbeidspartnere. Som oftest er studentbolig gjennom private selskaper eller universitetet mye dyrere. Du kan ofte finne kontaktannonser på skolene og biblioteker, også finnes det selvfølgelig mye på Facebook. På Facebook kan det være lurt å lete etter grupper for dit universitet/område, i tillegg til Erasmusgrupper.
3. Kontakt
Som i Norge, vil det være mange som aldri svarer på henvendelser, ofte fordi leiligheten ikke lengre er ledig. Men fortvil ikke. Her gjelder det å kontakte mange. For å få kontakt kan det være lurt å laste ned WhatsApp (meldingsapp som brukes istedenfor å bruke mail/sms og er et must i Spania), i tillegg til å skrive melding til mange på Idealista og lignende sider. Jeg tror jeg sendte ut rundt 50 meldinger på Idealista da jeg lette etter bolig og fikk svar av rundt 20 personer.
Når du tar kontakt er det viktig å fortelle litt om deg selv; hva du gjør og hva slags person du er. Det er selvfølgelig en fordel om du skriver på spansk (katalansk i Katalonia).
4. Sjekk leiligheter
Standarden på leiligheter er ikke den samme i Spania som i Norge. Derfor er det viktig ikke bare å være i god dialog med utleieren, men faktisk å se leiligheten før du bestemmer deg. Pass på ting som mugg og sopp, om det er direkte sollys (har du for eksempel vindu på rommet?) og brannsikkerhet. En idé kan være å snakke med mange utleiere og ha noen intensive dager med visninger når du kommer til Spania.
5. Sørg for å få leiekontrakt
Leiekontrakt er veldig viktig. Både fordi du trenger det for Empadronamiento som du kan trenge for NIE, men også fordi det er en sikkerhet mot å bli kastet ut og ikke minst slik at du får depositumet ditt tilbake.
Nå gjenstår det bare å ønske deg masse lykke til!
Monica Beeder, Landsleder i ANSA Spania