Portugal byr på studiemuligheter på både portugisisk og engelsk til lave skolepenger og fantastiske omgivelser. De fleste norske studenter går på engelskspråklige business-studier i Lisboa.

Om utdanning i Portugal

Bachelorgraden heter Licenciatura eller 1o. ciclo og er en tre-fireårig utdanning. Profesjonsstudier som medisin, veterinær, tannlege varer fra fem til seks år og heter Mestrado Integrado.

Mastergraden heter Mestrado eller 2o. ciclo og er en 1,5 til toårig utdanning.
Doktorgrad heter Doutoramento eller 3o. ciclo og tar minimum tre år.

Det finnes få bachelorgrader, men flere mastergrader undervist på engelsk ved både offentlige og private universiteter. Det er stort sett business-fag som finnes på engelsk.

Skoleåret varer fra september til juni/juli.

Foto: Werner Kunz

Finn studiested

Bruk søkemotoren til det portugisiske utdanningsdepartementet for å finne frem til aktuelle studiesteder og programmer.


Studier med undervisning på engelsk

De aller fleste studier på bachelorgrader foregår på portugisisk, med få unntak av engelskundervisning innen Business, Sports, Marketing og Hotellfag. Her er noen skoler som tilbyr dette:

Disse tre skolene er akkreditert av EQUIS og AACSB innen business, noe som gir kvalitetsgaranti.


Språkkurs i Portugal

Lånekasse støtter språkkurs som gis ved portugisiske universiteter der du kan ha min. 15 timer undervisning i uken. Les om alle reglene til Lånekassen på denne nettsiden: Språkkurs.

Universidade de Lisboa tilbyr ulike språkkurs i portugisisk.

Universidad de Coimbra tilbyr et årsstudium i portugisisk språk og kultur. Universidad de Coimbra regnes som det beste universitet i Portugal og er et av de eldste i Europa. 

Den norske agenten EduPlanet tilbyr språkkurs i Portugal. 

Her kan du finne en oversikt over portugisiske språkskoler

Søknadsfrister

Søknadsfristene i Portugal varierer ved de ulike lærestedene. Du finner informasjon på nettsiden til skolene eller ved å kontakte de direkte.

 

Bachelorgrad

Søknadsprosess til private universiteter

Norske studenter studerer stort sett på private universiteter på bachelorgrad, da private universiteter kan bestemme søknadsprosessen selv og du kan slippe å ta opptaksprøver som gjelder for portugisiske studenter. Du søker direkte til universitetet med vitnemålet, CV, motivasjonsbrev, referansebrev og evt. språktest. Ta kontakt direkte med det aktuelle universitetet for søknadsfrister.

Søknadsprosess til offentlige universiteter

For å søke på offentlige universiteter må du få vitnemålet ditt oversatt og godkjent av den portugisiske ambassaden i Norge. Så skal en videregående skole i Portugal godkjenne studiene dine slik at du kan søke og konkurrere på samme basis som portugisiske søkere. Du må da melde deg til aktuelle opptaksprøver og beherske portugisisk for å bestå. Søknadsfristene er rundt juli hvert år.

Mastergrad

Slik søker du på en mastergrad

Universitetene bestemmer selv opptakskrav til mastergradene sine, og både offentlige og private universiteter er veldig åpne for internasjonale søkere.

Du søker direkte til lærestedet og sender med vitnemål fra bachelorgraden, CV, motivasjonsbrev og ett eller flere anbefalingsbrev. Sjekk dette i hvert tilfelle med skolen.

Internasjonale tester som GMAT/GRE eller språktester som TOEFL/IELTS for studier på engelsk, kan være et krav for enkelte studier.

Du kan blant annet studere på engelsk på følgende universiteter:

Utveksling

Du kan ta en del av din norske utdanning i Portugal gjennom en avtale ved ditt norske lærested. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet du går på eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes. 

Det er også mulig å dra på utveksling selv om ditt norske lærested ikke har utvekslingsavtale dit du ønsker. Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til og hør om de kan ta deg inn som "guest student" eller "free mover" for et semester eller et år.

For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.

Merk at du kan få ekstra stipend dersom du drar gjennom en Erasmus+ avtale.

Finansiering

Skolepenger for offentlige bachelorgrader er normert til litt over 1 000 € per år. På private universiteter ligger skolepenger på rundt 5 000 € per år.

Les mer om hvor mye støtte du kan få fra Lånekassen på våre sider om finansiering.

Visum

Siden Portugal er et land innenfor EU, trenger ikke norske statsborgere visum for å oppholde seg der.

Dersom man skal oppholde seg i landet i mer enn 90 dager må man registrere seg hos myndighetene.