Her har ANSA Latvia samlet praktisk informasjon om hvordan det er å bo og leve i Riga – bolig, bank, telefon, transport og andre praktiske opplysninger som kan være nyttige for deg som skal begynne å studere her.

Bolig i Riga

Norske studenter i Riga bor vanligvis i gamlebyen (”Vecriga”), sentrum (”Centrs”) eller i ambassade området (”Quiet center”).  De aller fleste bor i kollektiv sammen med andre studenter, både nordmenn og studenter med andre nasjonaliteter. Det er også mulig å bo alene, men dette er en del dyrere. Normalt sett vil leien i kollektiv ligge på mellom 250-400 euro, mens å bo alene vil koste fra 500 euro og oppover. ”Utilities” (varme, vann, strøm etc.) er relativt dyrt i Latvia, og spesielt om vinteren. Disse varierer alt ettersom hvor mange som deler leilighet og beliggenheten på leiligheten.

Korttidsleie 

Når man flytter til Riga er det vanlig å bo på et hotell eller hostel et par uker mens man finner seg leilighet. Vi anbefaler å velge et sted som ligger i gamlebyen eller sentrum. Aktuelle steder kan være:

Hoteller

Hosteller

Langtidsleie

Vi anbefaler ingen å leie leilighet usett! Det beste er enten å finne leilighet ved studiestart, eller å ta en tur på forhånd. Det er veldig vanlig å finne leiligheter gjennom Facebook-grupper: 

  • Riga Student’s Apartment Market
  • Rental apartment market Riga
  • Norske studenter i Riga

Det finnes også en rekke meglerselskaper som formidler leiligheter. Her er noen av dem:

Bank

Det er strengt tatt ikke nødvendig å skaffe seg latvisk bankkonto. De fleste norske studentene bruker sine norske kort uten noen problemer. Vi refererer til ANSA-samarbeidet med DnB og deres hvite studentkort.

Hvis man ønsker latvisk bankkonto anbefaler vi å åpne konto i DnB, SEB, Swedbank eller Nordea. Registrering ved OCMA må gjøres før konto kan åpnes.

Forsikring

ANSA har utarbeidet en komplett forsikringspakke for studenter i utlandet. ANSA Studentforsikring er skreddersydd for utenlandsstudentenes behov.

Som medlem i ANSA kan du kjøpe og benytte deg av vår studentforsikring.

Telefon og internett

De fleste norske telefonselskap kan brukes som vanlig i Latvia. Om ønsket kan man skaffe seg latvisk telefonnummer, da er det vanlig å bruke Bite og Tele-2. 

Landskode: +371

Når det gjelder internett er de mest vanlige selskapene LMT, Lattelecom, Balticom og Tele-2. Noen huseiere ordner internett for leietakerne, mens andre forventer at det blir gjort på egenhånd.

Offentlig transport i Riga

Det offentlige transport tilbudet i Riga er veldig velutviklet! I Riga er det tre forskjellige transportmidler; buss, trolleybuss (elektrisk) og trikk. Vær obs på å ikke blande buss og trolleybuss.

Busskort (Etalons) med inkludert studentrabatt får man av universitetet (hvis man går på RSU). Man kan enten kjøpe månedskort (16 euro) eller klipp (5,40 euro for 20 klipp) med dette kortet.

Det er relativt korte avstander i Riga, så det er også fullt mulig å sykle der man skal. Ellers er taxi (apper: Bolt og Yandex) relativt billig, og mye brukt av studenter. Det lønner seg å bestille taxi gjennom appene. 

Jobb ved siden av studiene?

Det er uvanlig å jobbe ved siden av studiene i Riga, med unntak av sommerjobb eller jobb i andre ferier. Å jobbe lønner seg ikke, da studielånet rekker langt, og lønningene er lave. Hvis man ønsker å hospitere på sykehusene her, er det gode muligheter for det.

Fritidsaktiviteter

Mange norske studenter velger å melde seg inn på et treningssenter. De mest populære stedene er MyFitness og People Fitness. Prisene ligger på mellom 35-50 euro. I tillegg finnes det også flere steder man kan trene Crossfit, men dette er noe dyrere. Noen nordmenn velger også å drive med organisert lagidrett på fritiden, og da spesielt mange med fotball og håndball. I tillegg er det også muligheter for å klatre. 

Hva kan ANSA gjøre for deg?

Er du medlem av ANSA mens du studerer i Latvia, kan du benytte deg av vårt nettverk i landet du bor og studerer i, samt ANSAs nettverk verden over. Vi avholder ulike typer arrangementer som pubquizer, julebord, 17. maifeiring, fagdager og mye mer.

ANSAs sosialrådgiver bistår i små og store saker

Under studietiden kan du kontakte vår sosialrådgiver dersom du har utfordringer med lærestedet, utleier eller Lånekassen, eller dersom du havner i en ulykke og blir syk eller skadet. Vår sosialrådgiver er der for deg om du trenger noen å prate med om små eller store utfordringer. Sosialrådgiver har taushetsplikt og dersom hun ikke kan hjelpe deg vil hun sette deg i kontakt med de rette instansene.  

Bannerfoto: Vadim Timoshkin

  • Fag i Latvia