ANSA Latvia vil ta varmt imot deg om du velger å studere her. Du kan studere på engelsk, latvisk eller russisk og til enkelte programmer kan du søke helt ut i juli mnd. for høstopptaket.

Om utdanningen

En bachelorgrad i Latvia kalles bakalaurs og har en varighet fra tre til fire år. Mastergrad, mağistrs, er som regel på to år, men du kan også finne noen ettårige. 

Det akademiske året består av to semestre og går fra september og ut mai.

  • Fag i Latvia

 

Finn studiesteder

Bruk søkemotoren til Studyinlatvia for å finne fram til både bachelor- og masterprogrammer. Her kan du velge undervisningsspråk og engelsk som ett av søkekriteriene. Gå inn på lærestedenes sider for å lese nærmere om studiene. 

Søknadsfrist

Kommer!

Bachelor

Slik søker du

Du søker direkte til skolen du vil gå på. Søknadsskjema og opptakskrav finner du på skolens nettsider.

Opptakskravene varierer, men kan være:

Helsefaglige studier

Medisin- og tannlegestudier er populære fag for norske studenter i Latvia. Hvis du vil studere et av disse fagene, kan du søke gjennom en agent. Sonor samarbeider med Riga Stradins University som tilbyr disse fagene i Riga.

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter.

Master

Du kan ta mastergrad i Latvia på ett eller to år, graden vil gi henholdsvis 60 eller 120 studiepoeng, ECTS credits.

Opptakskrav
For å søke på en mastergrad må du ha en fullført bachelorgrad. Som her hjemme er det enkelte fag som krever at man har relevant bachelor/bakgrunn, mens andre grader tar inn studenter med annen bakgrunn også. 

Språkkrav
Søker du til et latviskspråklig program må du vanligvis dokumentere språkkunnskapene sine ved hjelp av en språktest eller diplom.  

Søknaden
Du søker direkte til universitetet, vanligvis via en type online-søknad på universitetets nettside. Sammen med søknaden er det vanlig å kreve oversatt vitnemål, motivasjonsbrev, anbefalinger, CV og evt. språktest.

Utveksling

Du kan ta en del av din norske utdanning i Latvia  gjennom en utvekslingsavtale ved ditt norske lærested. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet du går på eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes.

Utveksling utenom avtale

Det er også mulig å dra på utveksling selv om ditt norske lærested ikke har utvekslingsavtale dit du vil.Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til i Latvia og hør om de kan ta deg inn som "guest student" eller "free mover" for et semester eller et år.

Godkjenning

For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.

Stipend

Det kan være mulig å få ekstra stipend dersom du reiser på utveksling via Erasmus+

Les om Erasmus+ på ANSAs nettsider

 

Finansiering

For studier på engelsk må du betale skolepenger for å studere i Latvia. Skolepengene ligger på 16 000 kr for «vanlige studier» til 120 - 150 000 kr per år for helsefaglige studier. Les om finansiering fra Lånekassen på ANSA.no.

Visum

Norske statsborgere trenger ikke visum til Latvia.

Foto: globetrotter_rodigro