I Italia finnes det mange engelskspråklige utdanninger. Ønsker du å studere på italiensk, kan du få støtte til språkkurs av Lånekassen. Flere av Europas eldste universiteter ligger i Italia, og landet er ledende innen fagfelt som design, arkitektur og kunst.

Utdanning i Italia

Den italienske bachelorgraden heter Laurea (180 ECTS). Fordi den går over tre år, er det mange som kaller den Laurea trinnale. Enhetlige studieløp på 5-6 år, som for eksempel arkitekt, kalles Laurea magistrale a ciclo unico. Bachelorgrad innenfor kunstfag kalles diploma accademico di primo livello.

Det finnes flere utdanningsgrader på mastergradsnivå i Italia, eller Secondo livello som italienerne kaller det. For deg som vil ta en mastergrad som tilsvarer den norske skal du velge Laurea Magistrale. Denne graden går over to år og gir deg muligheten til å søke på Ph.D. (dottorato) etterpå om du ønsker det.

Studieåret i Italia er delt inn i to. Det første semesteret går fra september/oktober til januar/februar, mens andre semester begynner i februar og slutter i juli. De fleste utdanninger har kun studiestart på høsten.

Foto: Adisa/Shutterstock.com

 

Finn studiesteder

Finne skole

For å finne læresteder i Italia som tilbyr faget du er interessert i, kan du bruke denne søkemotoren til det italienske utdanningsdepartementet:
UNIVERSITALY

Søkemotoren kan brukes til å finne både italiensk- og engelskspråklige studier. For å få informasjon på engelsk, kan du trykke på flagget i høyre hjørne. Dersom utdanningen undervises på engelsk, vil det være et ikon med et engelsk flagg bak studiet. 

Her finnes en liste over utdanninger med undervisning på engelsk.


Språkkurs

Du kan få inntil 12 måneder med støtte fra Lånekassen for å lære deg italiensk. Vi har samlet informasjon om dette på denne nettsiden:
Lær deg italiensk i Italia.

Kort studieopphold 

Ved noen skoler kan du studere et semester eller to som enkeltemnestudent. Du velger da corsi singoli ved ønsket lærested. For å få full støtte av Lånekassen må du velge fag som tilsvarer 30 studiepoeng/ECTS i semesteret. Les mer om støtte til enkeltemner (uspesifiserte studiepoeng). 

 

Søknadsfrist

Søknadsfristene i Italia varierer fra universitet til universitet, og man snakker ofte om søkeperioder fremfor søknadsfrister. Generelt kan man si at de fleste universiteter krever at du søker i perioden fra mars til september på bachelorgrader.

Søker du til private universiteter eller til en kreativ skole med opptaksprøve, kan fristene være tidligere.

Søknadsfristene finner du på universitetenes hjemmesider.

Bachelorgrad

Opptakskrav til bachelor

 • Vitnemål med generell studiekompetanse. Vitnemålet må som oftest være oversatt til italiensk og det kreves apostille samt Declaration of Value. 
 • Engelsktest. Dersom du skal studere på engelsk, må du ofte ta en språktest, enten TOEFL eller IELTS
 • Opptaksprøve. Enkelte utdanninger krever at du tar en nasjonal opptaksprøve på italiensk. Les mer om prøven og registrer deg på Universitaly.it
 • Noen private universiteter har sine egne opptakstester. Undersøk alltid dette direkte med universitetet du vurderer å søke på.

Slik søker du

Søknadsprosessen varierer mellom læresteder, og er avhengig av om du søker til et privat eller offentlig universitet. Undersøk alltid hvordan du skal gå fram på skolens hjemmesider.

Du søker direkte til lærestedet via deres hjemmeside. Søknaden din skal vanligvis bestå av følgende dokumenter:

 • Søknadsskjema
 • Vitnemål (norsk og italiensk)
 • Beskrivelse av det norske skole- og karaktersystemet (dichiarazione di valore). Dette kan du få fra Den italienske ambassaden i Oslo.
 • Eventuelle karakterutskrifter/papirer fra høyere utdanning
 • 1-2 passbilder
 • Kopi av pass
 • Ligningsattest (din egen)
 • Kvittering på betalt søkeavgift

Godkjenning av vitnemål

Før du kan sende inn vitnemålet ditt til skolen, må du få det godkjent. Fullfør følgende steg:

 1. Få et Rett kopi-stempel. Rett kopi-stempel kan du få av skolen du har gått på i Norge. Noen kopieringsfirmaer kan også gi deg rett kopi.
 2. Få et Apostille-stempel på vitnemålet
 3. Oversett vitnemålet til italiensk. Dette kan du gjøre hos en statsautorisert translatør.
 4. Få endelig godkjenning fra Den italienske ambassaden i Oslo, kalt Declaration of value. Ta kontakt med ambassaden på consular.oslo@esteri.it.

Forhåndsinnskrivning 

I perioden mars til juli bør du kontakte universitetet for forhåndsinnskriving, preiscrizione. Dette kan du vanligvis gjøre online på nettsiden til det enkelte lærested. Ikke alle læresteder krever forhåndsinnskrivning.

Søk gjennom en agent 

Du kan søke gjennom norske agenter som samarbeider med italienske læresteder:

 • Education Link samarbeider også med Domus Academy som tilbyr masterstudier innen mote, produktdesign, interiør, arkitektur og interaksjonsdesign.
 • Kulturakademiet tilbyr blant annet et årsstudium i filosofi, samfunnsfag, historie og italiensk i Roma. 

 

Mastergrad

For opptak til mastergrad kreves det en relevant bachelorgrad.

Opptakskrav og søknadsprosess vil variere ved ulike skoler. Informasjon finnes på skolens hjemmeside.

Utveksling

Du kan ta en del av din norske utdanning i Italia gjennom en avtale ved ditt norske lærested. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet du går på eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes. 

Det er også mulig å dra på utveksling selv om ditt norske lærested ikke har utvekslingsavtale dit du ønsker. Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til og hør om de kan ta deg inn som "guest student" eller "free mover" for et semester eller et år.

For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.

Merk at du kan få ekstra stipend dersom du drar gjennom en Erasmus+ avtale.

Utveksling til Det norske institutt i Roma

Studerer du fag innenfor arkeologi, kunst- og kulturtradisjon og kan tenke deg å ha et kortere studieopphold i Roma? Da har du mulighet til å ta emner ved Det norske instituttet i Roma. Her tilbys emner på bachelor- og masternivå innen kunsthistorie, antikke studier, italiensk, samt et flerfaglig emne om Roma fra antikken til moderne tid. Instituttet ligger under Universitetet i Oslo.

 

 

Finansiering

Studieavgiften ved de offentlige universitetene i Italia er relativ lav, men vil variere mellom læresteder, programmer og din betalingsevne. Det er vanlig å måtte sende med en ligningsattest når du søker på studier i Italia. 

Private læresteder har som regel mye høyere skolepenger enn de offentlige. For nærmere informasjon om studiekostnader, sjekk den aktuelle skolens hjemmeside.

Les om hva du kan motta i stipend og lån fra Lånekassen på ANSAs side om finansiering. 

Visum

Siden Italia er et land innenfor EU, trenger ikke norske statsborgere visum for å oppholde seg der.

Dersom man skal oppholde seg i landet i mer enn 90 dager må man registrere seg hos myndighetene.

Praktisk informasjon

ANSAs ofte stilte spørsmål om studier i utlandet

 

Spennende bachelorgrader med undervisning på engelsk ved Universitetet i Bologna:

Bachelor in Diplomatic and international science (engelsk)

Bachelor in International relations and diplomatic affair (italiensk/engelsk).

Bachelor in economics, politics and social sciences (engelsk)

Krever opptakstesten SAT eller den italienske testen TOLC.