Berlin er midt i Europa og kulturelt knutepunkt i full eksplosjon med masse mennesker, bevegelser, liv og røre. Metroen kjører døgnet rundt og du kan komme deg hvor som helst når du vil. Her skjer det ting dag og natt. Etter at muren falt i 1989 har kreative mennesker flokket til byen for å jobbe med kunst, musikk og film. Den store politiske oppbrytningen som skjedde da de to bydelene ble gjenforent har ført med seg at mange føler de er med å bygge opp byen på nytt - sammen. Berlin er en by drevet av og for folk, og på lørdager er det ofte fredelige protesttog i gatene. Berlin er en verdensmetropol med festivaler for de minste og mest alternative ting, samtidig som det er et politisk og økonomisk sentrum i hjertet av EU. I Berlin finner du det historiske og urbane samtidig - dette er en by i konstant utvikling!

VISSTE DU AT BERLIN REGNES SOM VERDENS STREET ART-HOVEDSTAD?

Freie Universität

Freie Universität Berlin er blant Tysklands mest populære universiteter. Universitetet tilbyr et bredt spekter av studier og programmer på alle faglige nivåer, med topp-plasseringer fra flere internasjonale rangeringer. De er spesielt anerkjent for sine studier innen humaniora og samfunnsvitenskap, biovitenskap, og naturvitenskap.

FREIE UNIVERSITET HAR OVER 30,000 STUDENTER!

Campus

På Dahlem-campuset finner du majoriteten av universitetets 15 avdelinger og institutter.

Beliggende sørvest i Berlin – om lag 40 min med U-bahn fra sentrum, ligger universitetsområdet, omgitt av fantastiske hager og innsjøer. Her finner du over 20 biblioteker, flere studentkafeer og spiseområder – inkludert Tysklands første vegetariske universitetskantine. Her har du også tilgang på flere idrettsanlegg og en flott botanisk hage du kan finne roen i når du fordyper deg i pensum.

VISSTE DU AT METROEN I BERLIN KJØRER DØGNET RUNDT?

The International Club sørger for en rekke arrangementer på Freie Universität gjennom hele året, som film- eller barkvelder og utflukter, og gjør lett å møte mennesker fra hele verden og bli kjent med Berlin og universitetet sammen andre studenter.

Berlin2.png

Studieprogram

Hovedspråket på Freie er tysk. Avhengig av utvekslingsavtalen din kreves det et visst nivå av tyske språkferdigheter. For å følge og fullføre kurs, anbefales tyske språkkunnskaper tilsvarende minst B1, helst B2 (CEFR). Imidlertid tilbyr noen institutter undervisning på engelsk. Den elektroniske kurskatalogen der du finner alle tilgjengelige kurs er vanligvis tilgjengelig omtrent tre måneder før semesterstart.

Bo og leve

På Freie Universität har man ingen overnatting på universitetsområdet, men universitetets egne innkvarteringstjeneste tilbyr ulike rom utenfor campus og i delte leiligheter. Ettersom det har vært en økning i etterspørselen etter studentboliger, anbefales det at studenter som har mottatt sine opptaksbrev søker bolig så raskt som mulig. På samlingssiden Study in Germany finner du oversikt over hvordan man søker på studentleiligheter.

Du kan også lese mer tips om hvordan man søker på det private markedet i ANSAs guide

BERLIN ER EN BILLIG BY Å BO I!

Lave leiepriser.  Berlin er en av de billigere byene å bo og leve i Tyskland. Leieprisene på det private markedet kan være helt nede i 3000 kroner måneden. I 2020 ble det innført tak på leieprisene i Berlin, som gjør at leien flere steder i byen ikke kan settes opp i løpet av de neste fem årene. Det er et radikalt tiltak man har gjort for å unngå bratt prisstigning.

Levekostnadene i Berlin avhenger av personlige ønsker og økonomi, men du bør regne med å måtte bruke minst 600-700 euro i måneden i husleie, dagligvarer, fritidsaktiviteter og annet. Berlin er en ganske rimelig hovedstad og et betydelig billigere alternativ enn Oslo.

Semesteravgift! Bortsett fra noen få studier, betaler ikke utvekslingsstudenter på Freie skolepenger eller registreringsavgift. Imidlertid må alle studenter betale såkalt semesteravgift på ca. 300 euro per semester. Dette er ikke-universitetsrelaterte avgifter og går til studentforbundet, studentregjeringen samt kollektivtransport for hele semesteret.

SOM STUDENT KAN DU REISE KOLLEKTIVT HELT GRATIS!

Berlin3.png

Oppleve

Å gi en kort anbefaling over ulike severdigheter i Berlin er en umulighet. Det er for mye å velge i! Et must for førstegangsbesøkende inkluderer Reichstag, Checkpoint Charlie, East Side Gallery ved restene av Berlinmuren og byens ikoniske TV-tårn. Men Berlins attraksjoner inkluderer samtidig museer i verdensklasse, gripende gatekunst og imponerende arkitektur. 

Hver bydel i Berlin er sin egen verden, med spennende utesteder, fantastisk mat og bortgjemte perler du ikke finner noe annet sted. Hva med et bad på Badschiff, et utendørsbasseng plassert oppi elven Spree? En piknik på en nedlagt flystripe? Eller en tur på Klunkenkranich, et bohemsk utested på toppen av et garasjeanlegg? Eller du kan dra på utendørs karaoke med hundrevis av mennesker i Mauerparken. Berlin har det meste.

BERLIN HAR 440 GALLERIER OG OVER 10.000 KUNSTNERE!

Med sin rike og turbulente historie, vil Berlins attraksjoner også lære deg mer om byens og Europas komplekse fortid på nye og engasjerende måter. Hyppige avganger til resten av Europa med både fly og tog gir deg også muligheten til å besøke Tysklands naboer eller andre tyske byer, og gjør at du virkelig vil kjenne hvordan det er å være en internasjonal utvekslingsstudent. En dag, en uke eller et helt semester i Berlin blir aldri kjedelig.

Institutt:

Institutt for biologi, kjemi, farmasi

School of Business and Economics

Institutt for geovitenskap

Institutt for utdanning og psykologi

Institutt for historie og kulturstudier

Juridisk avdeling

Institutt for matematikk og informatikk

Institutt for filosofi og humaniora

Fysisk institutt

Institutt for stats- og samfunnsvitenskap

Avdeling for veterinærmedisin

Institute for East European Studies

Institute for Latin American Studies

John F. Kennedy Institute for North American Studies

Studietilbud på engelsk

Bachelor

North American Studies (Bachelor of Arts)

Master

Biochemistry (Master of Science)

Bioinformatics (Master of Science)

Chemistry (Master of Science)

China-Europe Executive Master of Business Marketing (MBM) 

Computational Sciences (Master of Science)

Data Science (Master of Science)

English Studies: Literature, Language, Culture (Master of Arts)

European and International Business, Competition and Regulatory Law (Master of Business Law)

Global History (Master of Arts)

Intellectual Encounters of the Islamicate World (Master of Arts)

International Health (Master of Science)

Iranian Studies (Master of Arts)

Mathematics (Master of Science)

Medical Neurosciences (Master of Science)

Modern Greek Language and Literature (Master of Arts)

Molecular Medicine (Master of Science)

North American Studies (Master of Arts) 

Pharmaceutical Research (Master of Science)

Physics (Master of Science)

Polymer Science (Master of Science)

Social, Cognitive and Affective Neuroscience (Master of Science)

Sociology - European Societies (Master of Arts)

Visual and Media Anthropology (Master of Arts)