Enten du er student i Irland eller tenker på å bli, her finner du nyttig informasjon om det å bo og leve i Irland. 

Flyplassen

Det første du møter i Dublin er flyplassen, som er relativt liten og består av to terminaler.

Terminal 1: Her går de fleste europeiske avganger og selskaper som SAS og Norwegian bruker som regel denne terminalen.

Terminal 2: Her går de fleste flyvninger som skal utenfor Europa, du finner ofte flyselskaper fra Emiratene og Malaysia her. I tillegg har Ryanair sin base på terminal 2. 

Uansett så er ikke terminalene veldig langt fra hverandre så ingen grunn til panikk om du har gått av feil.

Transport og frakt

Buss til og fra flyplassen

Det er mange busser som går til og fra flyplassen. Skal du inn til sentrum kan du som regel ta alle, det er veldig enkelt å finne en buss inn til sentrum fra flyplassen.

Den første du støter på som står rett utenfor inngangen til flyplassen (terminal 1) er Aircoach bussene, de har små stands med veldig flinke hjelpere hvor det bare er å spørre. Det viktigste å huske er at du må ha kontanter fordi ingen av bussene tar kort.

En annen buss du kan ta er Airlink, den går også inn til sentrum, men har en litt lenger rute. 

Ditt siste alternativ er rutebussene under navnet Dublin Bus. Disse er ganske billige,  men det kan være vanskelig å finne den bussen du skal på om man ikke har brukt bussene før. Hvis du er på Terminal 1 må du gå gjennom parkeringsbygget som du finner rett ovenfor hovedinngangen til flyplassen for å komme deg til disse bussene.

Buss i sentrum

Buss er måten de fleste i Dublin benytter seg av for å bevege seg lengre avstander. Bussene går mer eller mindre konstant. Periodebillettene er en smule dyrere enn i Norge.

Taxi

Taxier i Dublin er relativt billige. En taxi tur inn til byen fra flyplassen burde koste mellom 20-25 euro. Skal du ta taxi i sentrum koster dette vanligvis mellom 5-10 euro, dette kommer an på trafikk og hvor kronglete kjøring det er fra det ene til det andre stedet.

En annen ting å merke seg er at taxiene legger til 1 euro ekstra per person om det er mer enn en person som tar taxien alene.

Luas(trikk)

Det er to trikkelinjer i Dublin, den ene går på sørsiden av elven og den andre på nordsiden. Disse to møtes ikke noe sted, så man må gå ca. 15 min mellom sør og nord linjen. Trikken går dessverre ikke til flyplassen.

Sykkel

sykkel er veldig populært i Dublin, sannsynligvis fordi byen er utrolig flat. I tillegg er det en veldig god bysykkel-ordning(Dublin bikes).

Det er ingen metro i Dublin, derfor går det kun i buss, taxi og Luas. Det finnes Dart(tog), men dette er mest for lengere avstander utenfor sentrum.

Bank

- Hvordan åpne konto i Irland

Hvis du skal åpne bankkonto i Irland må du ha et eget brev fra skolen som du leverer til en bank. De fleste universiteter og institutter samarbeider ofte med forskjellige banker for å gjøre dette enkelt. Systemet for å åpne en konto i Irland er ganske gammeldags i forhold til det norske, derfor må du personlig gå til bankens egne lokaler og man må forvente seg noe papirarbeid. Det viktigste for deg å huske er å sjekke at hver eneste detalj på brevet fra skolen din er korrekt fordi banken ikke vil akseptere det om det er så mye som en stavefeil.

Husk også legitimasjon, pass funker best.

Bolig

- Viktig å vite ved leie/kjøp av bolig

Leiemarkedet i Dublin kan være tøft. Det er veldig mange som vil leie og spesielt studenter. Men med endel pågangsmot og tålmodighet går det som regel greit. Det er også viktig å vite at det er noen områder i Dublin utenfor sentrum som ikke er like trygge. Derfor sjekk ut området gjerne både på dag og kveldstid sammen med en annen.

Når du skal finne leiligheter er det vanligst å bruke sider som minner om finn.no. Det er flere irske versjoner av dette.

De mest brukte er daft.ie , let.ie , og myhome.ie

Når du skal kontakte eiendomsmegler angående en leilighet er det som oftest best å ringe fordi det gir raskere svar. Det er en del «landlords» som ikke vil ha studenter fordi de er redd studenter ikke kan betale for seg eller fester for mye. Derfor er det viktig å presisere at dere kommer fra Norge med en god økonomi og at dere er statsstøttet til det fulle uansett hva som skjer.

I Irland skriver man som regel under en leiekontrakt som varer i 6, 9 eller 12 måneder. Det kan være vanskelig å finne noen på 9 måneder så man må ofte nøye seg med 12 måneder. Men om det skulle være helt krise så er det mulig å bryte disse kontraktene, det som normalt skjer da er at man mister depositumet og må betale en sum for papirarbeidet som kommer med å legge den ut på markedet igjen. 

Husk også å lese godt gjennom kontakten før dere skriver under på noe.

Du kan også bo på studenthjem eller som det er kjent som i Norge kollektiv. Det kan være veldig greit det først året, spesielt om du reiser helt alene. Noen av de store skolene har ofte samarbeid eller egne student hjem så snakk med universitetet ditt. Ellers så er Hazelwood og Broadstone student accomondation to uavhengige kollektiver. Link til dette finner dere under Nyttige lenker -> Leie/kjøp av bosted.

Om du skal kjøpe kan det være lurt å ha en eiendomsmegler dere stoler på til å hjelpe dere med letingen samtidig som dere sjekker ut internett sider selv. Den mest brukte for kjøp er myhome.ie.

En kjøpsprosess tar ganske lang tid i Irland så her er det viktig å smøre seg med tålmodighet. Men du kan få endel for pengene i forhold til hva en kanskje ville fått i Oslo til samme pris.

I Irland kan du også by hele tiden, det er ingen tidspunkter for når første bud kan gis og du kan også by på flere ledigheter samtidig i og med at budet ikke er bindene. (Husk at slike lover for kan forandres så dobbeltsjekk alltid selv også)

Hvis man så kommer så langt at man har funnet leiligheten man vil ha og vunnet bud runden må dere ha en irsk advokat, og det er også anbefalt at man har en norsk en som er kjent med de irske lovene.

Telefon

De fleste irske telefonselskaper har en internettside hvor man kan fikse det meste. Det å skaffe seg telefonnummer i Irland fungerer ganske likt som om man skulle gjort det i Norge. Det er derfor to forskjellige måter å gjøre det på.

Finne et irsk selskap sin internett side og gjøre alt hjemme fra. De mest brukte sidene er:

  • vodafone.ie
  • o2.ie
  • three.ie
  • 48months.ie ( kun for de under 22år)

Du kan også gå direkte til butikken til de forskjellige selskapene og fiske alt der med en gang. På Grafton street på sør-siden finner du de største selskapene slik om O2, Vodafone og Three. Du kan også få kjøpt billige kontantkort hos de fleste kiosker, men kontantkort har ofte dyre SMS, internett og ringepriser slik som i Norge.

Internett

Å skaffe internett til leiligheten i Irland fungerer på mange måter som i Norge. Når du flytter inn i en ny leilighet vil det som regel være en oppkobling til et av de tre store internett-selskapene. Du kan da velge å åpne opp en konto hos leverandøren som allerede er installert, eller bytte. Det å bytte kan imidlertid ta litt tid og siden de fleste leverandørene tilbyr stort sett det samme derfor vil de fleste bare fortsette der forrige leietager/eier slapp.

Det er bare å ringe en av internett selskapene også fikser de resten.

Prisene er noe billigere enn de norske, med en høyere minimums-hastighet. Våren 2013 lå prisen på 50 Mbps rundt 40 euro/mnd

Nasjonale studentkort

Hvert enkelt universitet og/eller college gir ut egne student kort til studentene sine. Disse er gyldige som studentbevis i hele Irland.

Det eneste man må passe på er når det kommer til student bevis sammen med månedlige billetter på Dublin bussene. Hos Dublin bussene må du ha et gyldig student «leap card» om du reiser med student billett. Dette kortet får du på Trinity universitet, hvis ikke står de ofte på hvert enkelt universitet ved starten av høst-semestret.

Jobb under studiene

Irland er en del av EU som gjør at vi som nordmenn kan jobbe her fordi Norge er en del av EØS(EEA). Når det er sagt så er det ikke nødvendig å jobbe i Irland som norsk student hvis du er fullt støttet av Lånekassen. Studielånet rekker helt greit over leie og levekostnader om man er litt økonomisk. I tillegg har man som regel mellom 3 og 4 måneder med sommerferie som gir masse tid til å jobbe hjemme i Norge.

Hvis man uansett fortsatt har lyst til å jobbe i Dublin, så er det greit å vite at en normal lønn for en student ligger på ca. 9 euro i timen.

Nyttige linker

Kjøp og leie av bolig

Transport

Telefon

Internett

Foto: Canva/miroslav_1