Enten du allerede er student i Frankrike eller tenker på å bli det - her finner du nyttig informasjon om å bo og leve i Frankrike. 

Hvordan finne bolig i Frankrike

Å finne bolig, særlig uten å allerede være i Frankrike, kan være vanskelig. Vi har samlet noen tips.

Boliggaranti

Både private utleiere og utleiebyråer vil ofte kreve en fransk garantist, som for en norsk student som regel er veldig vanskelig å få tak i. Det er viktig å merke seg at man må vente med å skaffe en slik garanti til man har funnet seg et sted å bo - boligens adresse må nemlig oppføres på skjemaet. Har du spørsmål, kan du ta kontakt med Norges embassade i Paris. 

Bankgaranti

Det første er bankgaranti, som de aller fleste banker tilbyr,  krever at man setter av opptil et års leie på en sperret konto.

Caution locative étudiante (CLÉ)

Et annet alternativ er noe som heter "caution locative étudiante” (CLÉ), hvor den franske stat går inn som garantist for studenter, mot at man betaler et ganske beskjedent månedlig gebyr. Denne siste er litt komplisert, særlig hvis dere ikke er helt drevne på fransk, og man må fylle ut søknad, først etter at dere har funnet leilighet.

Via foreldre

Du kan også få garanti via foreldrene dine. Det kreves en underskrift samt kopi av lønnsslipper for tre måneder fra en av foreldrene.

Privat

Private utleiere vil ikke alltid kreve fransk garantist, men her er risikoen til gjengjeld større og det kan være vanskeligere å få tak i. De fleste som leier privat gjør dette for å unngå og måtte betale ”frais d’agence”. Det kan være lurt å gå gjennom andre nordmenn som er i Frankrike, kanskje er det noen norske studenter som skal flytte og som etterlater seg en ledig leilighet. Det finnes også utallige søkemotorer på internett som kan brukes.

Nyttige nettsteder for privat leie

Cité internationale universitaire de Paris

Cité internationale universitaire de Paris er en unik internasjonal studentby med beliggenhet i et flott parkområde i 14. arrondissement. Her ligger Norges hus som tilbyr enkle, men hyggelige hybler på 12 kvadratmeter for norske studenter på opphold i Paris. Det er vask på rommet, og felles toalett og dusj på etasjen. I hver etasje er det et stort velutstyrt kjøkken med terrasse. I tillegg til beboere fra Norge, er det et svært internasjonalt og dynamisk miljø på huset med beoere fra hele verden.

Få nærmere informasjon. 

Forskerhuset Maison Suger i Paris

Dersom du skal forske i Paris og har invitasjon fra et fransk forskningsmiljø, kan du søke om å bo i det internasjonale forskningshuset Maison Suger, som ligger i 6. arrondissement. Du kan bo der fra én måned til maksimalt ett år.

Les mer på UiO sine hjemmesider.

Leie via et byrå

Dette kan absolutt være den enkleste, men er ofte også den dyreste, metoden å skaffe seg leilighet dersom du ikke ønsker å bo i studentbolig i regi av universitetene eller private utleier av studiehybler.

Utleiebyråer finner man overalt i byene og hver av dem har en portefølje som dekker området rundt. Det er gratis å få innblikk i hvilke leiligheter de ulike byråene skal leie ut, men byråene tar et gebyr som kalles ”frais d’agence” dersom du bestemmer deg for å leie leiligheten. Denne summen tilsvarer ofte en måneds leie og må betales i tillegg til en ”caution” (depositum).

Boligstøtte via CAF

Alle norske studenter i Frankrike har krav på å få utbetalt en månedlig boligstøtte som varierer ettersom man bor alene eller sammen med andre. Satsene måles ut fra om man er stipendmottaker (alle som mottar støtte fra Statens Lånekasse går under denne kategorien), hvor mange som bor sammen, om man er gift eller ikke etc. (NB! Det er 100% lovlig å motta CAF i tillegg til støtte fra Lånekassen).

Boligstøtten får man ved å søke på CAF sine hjemmesider, for så å møte opp på byens CAF-kontor med følgende papirer:

  • RIB (Relevé d’Identité Bancaire)
  • Kopi av gyldig legitimasjon (pass) og flerspråklig fødselsattest (kan fås fra ditt lokale ligningskontor)
  • Leiekontrakt

Søknadsprosessen får man ofte hjelp til av lærerne og personal om man tar et språkstudie, eller om man tar et språkkurs i forkant av selve studiet. Norske studenter som bor alene får omkring 200 euro i måneden, mens studenter som bor sammen får mellom 90 og 100 euro (avhengig av boligens leie). 

Det utbetales ikke APL den første måneden man leier, men man får utbetalt en oppstartsstøtte på 300 euro (forutsatt at man er stipendmottaker). Det utbetales kun APL for den siste måneden av leiekontrakten dersom den avsluttes den siste dagen i måneden. 

Informasjon om boligstøtten finnes også på fransk på CAFs hjemmeside www.caf.fr

Se også steg-for-steg film om hvordan fylle ut skjemaet online her. (fransk)Husk å hake av at du er EEE-borger og ikke "Etranger" som de gjør i filmen. Du trenger ikke fylle ut noe nummer for Sécurité sociale.

Studenter i Frankrike deltar ofte på demonstrasjoner. (Foto: Philippe Leroyer

Internet og telefon

Telefon

I Frankrike har det tidligere vært veldig dyrt med mobilabonnement, og markedet ble styrt av tre store operatører som samarbeidet for å holde prisene oppe. Dette endret seg selskapet ”Free” kom inn i bildet. De utkonkurrerte de store selskapene på pris, og markedet ble nødt til å tilpasse seg. Nå kan man altså få mobilabonementer som inkluderer alt man kan tenke seg til veldig rimelige priser.

Orange, Bouygues Telecom, SFR og Free er nå de selskapene man bør gå etter. Flere av disse har også underselskaper som tilbyr enda billigere og enklere abonnementer (b-and-you fra Bouygues for eksempel).

Du kan enkelt skaffe deg et nummer ved å bestille på internett. Det eneste du trenger er et fransk bankkort med RIB (se bank-seksjonen) og en fransk adresse. Du kan i noen tilfeller også bli bedt om bostedsattest og studiebevis.

Her er noen siden du kan bruke til å bestille

Transport

Mellom byer

Skal du reise store avstander i Frankrike, så er det SNCF som gjelder. Det er de som styrer alle tog og TGV (høyhastighetstog) i Frankrike. Du kan kjøpe billetter enkelt gjennom nettsiden deres http://www.voyages-sncf.com/ .

Dersom du reiser mye kan det også være lurt å gå til innkjøp av medlemskortet til SNCF, som kan gi opp til 60% avslag på reiser. Mer informasjon om dette finner også på nettsiden deres.

Transport i by

Hvordan man kan forflytte seg innad i byer varierer fra by til by. De fleste store byer har t-bane (eller såkalt ”metro”) som kan ta deg omtrent hvor som helst. Trikk og buss er også stort sett tilgjengelig.

Bank i Frankrike

De senere års modernisering av bankvesenet, med økt bruk av betalingskort og nettbank, har gjort at behovet for å oppsøke banken har blitt stadig mindre. Men det er nok større i Frankrike enn det vi er vant til fra Norge. Det franske bankvesenet ligger fortsatt en del lenger bak enn det norske.

Nettbankene er ikke like funksjonelle (det er en del mer komplisert å overføre penger enn det vi er vant til) samt og bruken av sjekk gjør at man til tider må oppsøke bankkontorene. Det er viktig å merke seg at man for å overføre penger til andre konti, få skrevet ut RIB ( relèvé d’indentité bancaire) etc. må man oppsøke bankfilialen der man åpnet kontoen.

Åpne konto

For å åpne konto i Frankrike må man ha med seg pass samt et bevis på hvor man bor. Dette kan være en kopi av leiekontrakten eller en strøm- eller telefonregning som ikke er eldre enn tre måneder.

De ulike bankene har forskjellige pakketilbud for studenter og unge som koster fra 2 til 5 euro i måneden. Disse pakkene inneholder en brukskonto med kort, en sparekonto og en såkalt Livret Jeune som er en sparekonto med høyere rente enn vanlige sparekonti. Denne kontoen skiller seg fra andres sparekonti ved at man kun kan spare opp til 1600 euro på den.

Korttypene de ulikebankene utsteder til førstegangskunder kan variere. Noen banker gir VISA-kort første gang man er der for å åpne konto, mens andre banker krevet at man begynner med et såkalt Carte Bleue som er et nasjonalt bankkort som kun kan brukes i Frankrike. Det kan også være greit å sjekke hvilken grense man får på kortet da noen banker opererer med en månedlig uttaksgrense på under 1000 euro i måneden for studenter. Denne grensen kan heves ved forespørsel.

Sjekk

Selv om sjekk er noe man trodde var ute av bruk for lenge siden finner man fort ut at i Frankrike, ja der er det et helt vanlig betalingsmiddel. Når man åpner en konto blir man alltid spurt om man ønsker et chéquier, og dette kan det lønne seg å takke ja til. Det kan være greit å ha på lur, og i Frankrike er det faktisk nesten en nødvendighet å ha det. Det er gratis både i anskaffelse og i bruk.

RIB

Ved opprettelse av ny konto og på hver kontoutskrift får man en utskrift av noe som kalles RIB. Disse brukes til mye forskjellige. Dersom man skal kjøpe mobiltelefon, ha bysykkel, betale husleie etc. trenger man en RIB. På RIBen finner man kontonummer, bankens adresse samt IBAN og SWIFT- kode som man trenger for å overføre penger fra en utenlandsk bank til en fransk konto.

 

Foto: Willy Verhulst