Drømmer du om å bli lærer, reise eller bare bli flytende i Fransk? Da er et årskurs i Caen verdt å vurdere. Studiet tilbyr en unik mulighet til å utvikle franskkunnskaper i Normandies tredje største by.

Tekst og foto: Ingrid Ravnanger, foto: Elin Rødningsby

Ingen skolepenger, studiepoeng i Norge

I Caen har det lenge vært et fransk-norsk samarbeid og det er en stor interesse for Skandinavia. I små klasser går man på et fransk universitet, med tett oppfølging av franske lærere. En får med andre ord en annen erfaring enn ved et liknende årskurs i Norge. Studiet er gjennom NTNU og en betaler derfor ikke skolepenger og mottar vanlige norske studiepoeng.

Les mer om opptak til programmet på Utdanning i verden

Studieturer en gang i måneden

I løpet av studiet vil du også reise rundt i Frankrike. Det arrangeres studietur en gang i måneden til nye franske byer hver gang. Turene er betalt av skolen og inkluderer måltider, reise og aktiviteter. Blant annet går turen til tidevannsøya Mont St. Michel som står på UNESCOs verdensarvliste og pilegrimsbyen Lisieux. For ikke å glemme sjansen til å besøke nasjonalforsamlingen i Paris. Med andre ord flere spennende reiser.

- Mont St. Michel er definitivt høydepunktet for mange på årskurset.

Lær å lære bort

Studiet krever et grunnleggende nivå på forhånd. Det stilles krav til et videregående skolenivå eller tilsvarende, ettersom en oppnår undervisningskompetanse i fransk etter endt årstudiet. Med andre ord kan året også inngå som en del av lærerutdanningen. Under året vil du få kjennskap til fagdidaktikk og bli utplassert på franske videregående skoler. Hvor du skal fungere som lærer for franske ungdommer. En helt spesiell erfaring, som du vil være godt forberedt til etter bare ett semester.

Lisieux - som også er svært vakker og et høydepunkt.

Du lærer også mer om Frankrike og den franske kulturen. Studiet er oppbygd med fag som fransk litteratur, politikk og historie. De ulike fagene gir god variasjon og større forståelse av det franske samfunn.

Caen - en spennende by

Selve byen ligger ikke langt fra kysten og en to-timers togtur unna Paris. Byen i seg selv har i overkant av hundre tusen innbyggere, men sammen med områdene rundt utgjør det over fire hundre tusen. Det er gode tilbud for alle slags hobbyer. Lange sykkelstier ut mot sjøen, flere parker og et godt bysentrum.

For ikke å glemme alle historiske museer en kan besøke.

Stranda Ouistreham ligger kun 15 minutter med buss ifra Caen. Her kan en ligge på stranda eller spille volleyball. En kan også sykle hit. På vei til busstasjonen må en forbi vakre elva som går gjennom byen.

Utenom dette er det også flere sosiale arrangementer. Det arrangeres markeder flere ganger i uken, det er fotballkamper og konserter å delta på. I tillegg til at organisasjoner som Erasmus, gjør det lett for deg som utlandsstudent å komme i kontakt med nye franske venner.

Følg ANSA Frankrike på Facebook!