Belgia er et viktig land i Europa, og hovedstaden, Brussel, er et etablert knutepunkt for internasjonal politikk. Har du lyst til å studere i Belgia, men lurer på hvordan du finner bolig, riktig studiested eller annen praktisk informasjon om landet har vi samlet det du trenger å vite om å bo og leve i Belgia her.

Det er flere internasjonale bedrifter og organisasjoner som har hovedkvarter i byen. Belgia er også kjent for å ha gode universiteter og lave skolepenger, og dette er en av de mange grunnene til at det er mange studenter fra hele verden som tar en deler av eller hele graden sin i Belgia.

Hvordan er studiemulighetene i Belgia?

Det er flere forskjellige typer høyere utdanning i Belgia: universiteter, university colleges, art colleges, høyskoler, institutes of architecture osv.

Fransk og Nederlands er standardspråk for undersvisning, men det er også flere engelskespråkelige universiteter eller studieprogram i Belgia. De fleste universitetene tilbyr gratis Fransk eller Nederlands kurs til internsajonale studenter.

Søknader til universitetene i Belgia må bli sendt direkte til hvert enkelt univeristet, og de spesifikke inntakskravene blir satt av de enkelte institusjonene. Generelt, hvis man vil studere kunst, medisin, management eller ‘engineering sciences’, må man som oftest ta en opptaksprøve. På noen universiteter må man ta en språkprøve (fransk eller nederlandsk) før man kommer inn.

Hvordan finner du sted å bo i Belgia?

Det vanligste er å leie et rom i en studentbolig eller å leie et rom/leilighet av en privatperson.

Studentbolig har varierende priser avhengig av hva man vil ha (dele rom, egent bad, osv). Det vanligste er å ha egent soverom, men dele kjøkken, stue og bad med andre studenter; denne type bolig kalles «kots». Gjennomsnittsprisen er rundt 270 EURO i måneden.

Hvis man vil/må leie bolig privat har man vanligvis to muligheter: gjennom personlig søk (lapper i butikker, Facebook osv.) eller ved hjelp av et spesialisert byrå, men dette er ofte dyrere. Prisen for bolig i privatsektoren er avhengig av hvor i Belgia du studerer og hvor mye luksus du vil ha.

Som oftest varer leiekontrakter minst ett år og ved signering er det vanlig at man betaler et dipositum.

Hvordan oppretter du bankkonto i Belgia?

Internasjonale studenter i Belgia har muligheten å opprette en belgisk bankkonto – bare dra innom en bank i byen der du skal bo. Det å åpne en bankkonto kan ta noen dager, men VISA kort blir akseptert på de fleste steder så det er fult mulig å leve uten å ha en belgisk bankkonto.

Kan man jobbe ved siden av studiene?

Det er vanlig å ha en jobb ved siden av studiene i Belgia. Det er også mulig for internasjonalestudenter å jobbe ved siden av studiene, men man trenger oppholdstillatelse og må studere ved et godkjent universitet. Hvis man er statsborger av et land som ikke er medlem av EU eller EØS kan det være man trenger en arbeistillatelse før man kan jobbe.

Hvordan er transport- og reisemulighetene i Belgia?

Det er enkelt å reise innen Belgia og til andre Europeiske byer fra de største byene i Belgia.

Belgia har et effektivt togsystem og ligger midt i det Europeiske høyhastighetstog nettverket. Brussel er bare 1time og 20 minutter unna Paris, og Amsterdam, London, Cologne osv. er heller ikke langt unna.

Det er også et bra nettverk av busser, t-baner, og trikker i Belgia. Det er også vanlig å sykkle i byene.

Mer informasjon om transportmuligheter i Belgia:

Mer informasjon om studier i Belgia:

 

Foto: Shutterstock/Olena Z