For deg som er interessert i Europeisk politikk eller internasjonale relasjoner er Brussel og Belgia knutepunkt. Du kan studere til en rimelig penge på et av landets mange anerkjente universiteter eller høyskoler, og velge om du vil studere på enten fransk, nederlandsk eller engelsk.
Om utdanningen
Høyere utdanningsinstitusjoner i Belgia inkluderer universiteter, høgskoler (kalt Hautes ecoles i den fransktalende delen, Wallonia), kunsthøgskolene (kalt Ecoles supérieures des arts og tilbys kun i Wallonia), samt skoler for arkitekturstudier (også kun tilgjengelig i Wallonia).
En bachelorgrad varer i tre år. Mastergradene i Belgia er ett- eller toårig.
Studieåret er inndelt i tre perioder (quadrimestres) med studiestart i september.
Studieperiodene er på fire måneder; september-desember, februar-mai samt tredje periode som går over sommeren, og er for dem som skal ta opp igjen eksamener.
- Fag i Belgia
Wallonia og Flandern
I sør finner du Wallonia hvor det snakkes fransk, og i nord finner du Flandern hvor det snakkes nederlandsk. Hovedstaden Brussel er tospråklig. På grensa til Tyskland snakkes det også tysk.
Finne fram til studiesteder i Flandern
Flandern har fem universiteter og 13 høyskoler (University Colleges)
Du kan finne en oversikt over alle skolene og hvilke byer de er lokalisert i på nettsiden Studyinflanders. Studier på nederlandsk finner du i Hogeronderwijsregister.
Studier på engelsk i Flandern
Ønsker du å finne frem til engelskspråklige bachelorprogrammer eller engelskspråklige masterprogrammer så har de en oversikt over dette også.
Tips!
Aktuelle programmmer på engelsk kan være dette interdisiplinære Social Science bachelorprogrammet ved Vrije University
eller Bachelor in Economics ved anerkjente Solvay Business School
For masterstudenter finnes det et årsstudium i europakunnskap ved anerkjente College of Europe.
Finne frem til studiesteder i Wallonia
Det finnes seks universiteter og 20 høyskoler (University Colleges) i Wallonia.
Klikk deg inn på MesEtudes.be for å finne nyttig informasjon, og oversikt over læresteder og aktuelle studieprogram. De aller fleste programmer som tilbys på engelsk er tospråklige, hvilket betyr at du må kunne fransk i tillegg til engelsk.
Hvert lærested har egne frister. Sjekk direkte med den institusjonen du ønsker å søke deg til.
Studiene i Belgia er for det meste åpne. Noen studier har opptaksprøve. I Wallonia er det opptaksprøve for å komme inn på veterinær- kunst- og sivilingeniørstudiet. I Flandern er det opptaksprøve til utdanninger som fører frem til sivilingeniør- eller ingeniørarkitekttittel samt til medisin og tannlegestudiene. Du søker direkte til lærestedet.
NB!
Vær oppmerksom på at noen høyere utdanningsinstitusjoner i Belgia ikke regner EØS-medlemmer som EU-søkere, det kan derfor være du må søke tidlig sammen med de andre "internasjonale-" (utenfor EU) studentene. Kontakt lærestedet for å få en avklaring på dette før du søker.
Språktest
I begge regionene må du regne med språktest i henholdsvis fransk eller nederlandsk.
Språktest på fransk; Maitrise de la langue francais er en skriftlig og muntlig prøve som tilbys to til tre ganger i året av de forskjellige universitetene og høyskolene. For å bestå må du oppnå nivå B2 i fransk for bachelor og C1 for master. Les mer om testen på nettsiden til ULB:
Maîtrise de la langue française (1er cycle)
Maîtrise de la langue française (2ème cycle)
Språktest på nederlandsk; det finnes flere tester som kan godtas. Nivået må være på B2 for bachelor og C1 for master. Testene tilbys på University Language Center'ene ved universitetene og høyskolene i Flandern.
Dersom studiene dine er på engelsk, kan du bli bedt om å ta en test i engelsk, som for eksempel TOEFL eller IELTS, for å dokumentere språkkunnskaper. Du kan lese mer om disse testene på ANSAs side om språktester.
Støtte til språkkurs
Ønsker du å ta graden på fransk eller nederlandsk kan du få støtte til enten et kortere språkkurs eller et lengre språkkurs. Lengre språkkurs på fransk eller nederlandsk kan du også benytte deg av når graden du planlegger er på engelsk.
Du kan lese mer om det å ta språkkurs i Belgia på ANSAs nettside.
Godkjenning av vitnemål
Godkjenning av vitnemål fra videregående skole som jevngodt (équivalent) med vitnemål fra videregående skole i Wallonia, må skje senest 15. juli ved Le Ministère de l'Education de la Communauté française.
I mangel av slik godkjennelse, må du bestå en opptaksprøve, D.A.E.S Diplôme d’aptitude à l’enseignement supérieur.
I Flandern skjer godkjenning av vitnemål ved universitetet eller høyskolen du søker til. Offisielle papirer du sender inn trenger apostille-stempel,
- legalisering av dokumentene dine.
Kommer!
Du kan ta en del av din norske utdanning i Belgia gjennom en utvekslingsavtale ved ditt norske lærested. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet du går på eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes.
Utveksling utenom avtale
Det er også mulig å dra på utveksling selv om ditt norske lærested ikke har utvekslingsavtale dit du vil.Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til i Belgia og hør om de kan ta deg inn som "guest student" eller "free mover" for et semester eller et år.
Godkjenning
For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.
Stipend
Det kan være mulig å få ekstra stipend dersom du reiser på utveksling via Erasmus+
Lånekassen gir støtte til fulltids utdanning ved offentlig godkjente læresteder for høyere utdanning i Belgia. Du kan få støtte til hel utdanning eller deler av en utdanning (utveksling).
Ved flamske universiteter i Belgia får norske studenter betale EU-fee (€979.60) mens i Wallonia må man betale international fee (€2,505)
Study in Flanders om skolepenger for EU/EØS-borgere
Du trenger ikke visum til Belgia.
Bo og leve i Flandern
Nettsiden Flanders.be er den offisielle nettsiden for Flanders, her finner du informasjon om det å bo i Flandern.
Bo og leve i Wallonia
Nettsiden Wallonia.be er den offisielle nettsiden for Wallonia, her finner du fin informasjon for den som ønsker å bo i Wallonia.
Trenger du litt ekstra tilrettelegging?
Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs hjelper alle flamske utdanningsinstitusjoner med å implementere FNs konvensjon om rettigheter for personer med funksjonsnedsettelser
ANSAs nettside
Foto: M.V. Photography / Shutterstock.com