Kjære medlem i ANSA,

 

Nå er sommeren endelig her, og for mange av oss er det kun en eksamen og et opphold på karantenehotell som står igjen mellom oss og en lenge etterlengtet ferie. Studieåret vi nå legger bak oss har virkelig vært et unikt år, ikke minst for utenlandsstudentene. Det har vært et år med stengte grenser, reiseregler som endrer seg raskere enn vi kan lese dem og mange døgn og dager inne i studenthyblene våre.

Selv om året kanskje har hatt litt mer spenning enn vi har ønsket, så har det også vært et år som har vist hvor viktig arbeidet vi sammen gjør i ANSA virkelig er. Vi har sett hvor lett utenlandsstudenter faller mellom stoler og glemmes i store avgjørelser, og vi har vist hvor effektfull en samlet studentorganisasjon kan være når vi har sikret at vi ble hørt likevel. De to sakene i år som kanskje best viser hvor viktig ANSA sin stemme har vært, er sakene om karantenehotell og vaksinasjon.

Den første innføringen av karantenehotell kom før julen 2020. I denne skulle egentlig studentene få unntak, men grunnet en tilfeldighet i regelverket falt studentene i Danmark og Sverige utenfor unntaket. Allerede på dag 1 hadde ANSA-medlemmer fra Danmark og Sverige funnet glippen i regelverket som norske myndigheter selv ikke hadde fått med seg. De tok så kontakt med sine tillitsvalgte og dette arbeidet førte til at regjeringen ble gjort oppmerksomme på problemstillingen før dagen var omme. Rundt én uke etterpå ble flere studenter sluppet ut av karantenehotellene de var blitt satt på ved en feil som følge av ANSA sitt arbeid.

Nå som karantenehotell er innført generelt for studentene før sommeren, har det videre vært vårt arbeid i ANSA som har ført til at studentene får gratis opphold på disse og dermed slipper en uventet regning på opp til 5.000 kroner ved semesterslutt.

Vaksinen er for mange lyset i enden av tunnelen etter et svært krevende år med en farlig pandemi. Da regjeringen sin vaksinasjonsplan ble presentert la tillitsvalgte i ANSA fort merke til en ting: utenlandsstudentene som skulle vaksineres i Norge ville få sin første dose rett før studiestart. Da ville mange være i utlandet igjen før de kunne få dose to. Her jobbet vi igjen fort, og på det meste kom over 1.000 medlemmer med sine skriftlige tilbakemeldinger om studiestart og vaksinasjonsstatus til ANSA på bare én dag. Gjennom tett samarbeid med regjeringen fikk vi den 21. mai de gode nyhetene: FHI anbefalte alle kommuner å sørge for at ingen utenlandsstudenter måtte velge mellom studiestart og fullvaksinasjon.

Så har det selvfølgelig vært mange andre saker som vi i ANSA har jobbet med i år, men uansett hvilke en ser på så er det veldig tydelig at vi har fått til mye når vi har jobbet som et lag.

Basert på dette har jeg to oppfordringer til deg som skal studere i utlandet til høsten:

  1. Engasjer deg som tillitsvalgt i ANSA – det er utrolig hva vi sammen får til for å gjøre det bedre å studere i utlandet.
  2. Uansett om du er tillitsvalgt eller bare medlem, så engasjer deg i organisasjonen og si tydelig ifra om hva ANSA bør gjøre for at akkurat din studiehverdag blir bedre!

 

Med det, så ønsker jeg deg en riktig fin sommer, også håper jeg å treffe deg på et ANSA-arrangement i nær fremtid!

 

Med vennlig hilsen,

Morgan Alangeh
President i ANSA