New Zealand

Lenger unna Norge enn New Zealand er det ikke mulig å reise. I så fall er du på vei hjem igjen. Du kan studere på 8 ulike universiteter med et stort studietilbud.

Publisert: 30.07.2014 - Oppdatert: 18.08.2016

Om utdanningen

I New Zealand tar det vanligvis tre år å gjennomføre en bachelorgrad. Ett år akademisk år består av 120 credits, hvor hver credits består av 10 timer studietid.

Det er ofte mulig å ta ett år ekstra for å oppnå en bachelorgrad med honours, altså en bachelorgrad på et høyere akademisk nivå enn en vanlig bachelorgrad.

Etter fullført bachelorgrad kan du gå videre til studier på postgraduate-nivå. Det finnes flere ulike studieløp for masterstudenter:

  • Postgraduate Certificate
  • Graduate Diploma
  • Postgraduate Diploma
  • Mastergrad

Postgraduate Certificate, Graduate Diploma og Postgraduate Diploma er utdanninger på postgraduate-nivå som ikke gir deg en mastertittel. Postgraduate Certificate er et halvårig studium bestående av et sammenhengende sett av kurs. Graduate Diploma er et ettårig påbyggingsstudium. Her kan du i utgangspunktet studere et annet fag enn det du har (en) bachelorgrad i, selv om lærestedene kan kreve visse forkunnskaper innen faget du ønsker å ta. Postgraduate Diploma er et ettårig studium som bygger på fagområdet til bachelorgraden. Et ettårig Graduate Diploma kan være det første året av en toårig mastergrad.

Skoleåret på New Zealand

Skoleåret i New Zealand er delt i to eller tre semestre som strekker seg fra februar/mars til juni/juli, og fra juli til november. Hovedstudiestart er februar/mars, ved enkelte læresteder er det likevel mulig å søke opptak fra juli.

Eksamensperioden holdes ofte i juni og oktober/november. De fleste universitetene har også lagt inn en study break – en uke eller to med undervisningsfri som man kan bruke til å lese eller skrive på oppgaver.


Som ANSA-medlem kan du delta på mange arrangementer i regi av ANSA New Zealand. (Foto: ANSA New Zealand)

Hvor kan jeg studere?

Åtte universiteter i New Zealand som tilbyr bachelor, master- og doktorgrader:

I tillegg til finnes det tyve Institutes of Technology and Polytechnics.

For å finne frem til studier på bachelornivå (undergraduate level) i New Zealand kan du bruke søkemotoren New Zealand Educated eller gå direkte inn på universitetenes nettsider.

Auckland

Auckland

Opptakskrav

Alle universiteter og høyskoler står fritt til å sette sine egne opptakskrav. Minimumskrav for norske søkere er generell studiekompetanse.

Kravene til engelskkunnskaper vil variere fra fagretning til fagretning, og også mellom lærestedene. Har du karakteren fire eller bedre i engelsk fra andre eller tredje klasse på videregående, slipper du ofte å ta en språktest som TOEFL eller IELTS. Du finner informasjon om dette på skolens nettsider, eller du kan kontakte skolens internasjonale kontor for mer informasjon.

Slik søker du

Du søker direkte til universitetet på deres hjemmesider. For å kunne vurdere deg for opptak må du oversette vitnemålet ditt til engelsk og sende dette til skolen sammen med eventuelle andre relevante dokumenter.

Du finner nærmere informasjon om søknadsprosessen på nettsidene til skolene.

Søk gjennom en agent

Noen norske agenter samarbeider med universiteter i New Zealand. Søker du gjennom en agent, kan de hjelpe deg med søknadsprosessen uten at det koster deg noe ekstra.

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter.

Ingen grunn til å savne den norske vinteren i New Zealand!

Skolepenger og finansiering

De fleste bachelorgradene koster rundt 20-35 000 NZ$ i året. Medisin og veterinærstudier ligger på 40-60 000 NZ$.

Lånekassen gir ikke støtte til medisinutdanning på New Zealand.

Visum til New Zealand

Alle som skal studere i New Zealand må søke om studentvisum. Du kan søke om visum når du har mottatt opptaksbevis fra universitetet på nettet. I tillegg må du vise at du har tilstrekkelige økonomiske midler til å kunne finansiere oppholdet ditt i New Zealand. Her kan du vise til Lånekassens forhåndsuttalelse om retten til støtte. Du må også kunne vise at du planlegger å forlate New Zealand (for eksempel flybillett) og sørge for å ha et pass som er gyldig i minst tre måneder etter slutten av oppholdet ditt. Mer informasjon om hva som kreves for å kunne søke om visum finner du på New Zealands immigrasjonsmyndigheter sine nettsider.

Du kan laste ned visumsøknad på nettsidene til New Zealands immigrasjonsmyndigheter sine nettsider. Fyll ut denne, legg ved et godkjent bilde av deg selv og betal søknadsavgiften. 

Søknaden må fylles ut og sendes til New Zealands Visa Application Centre (VAC) i London:

Visa Application Centre 
Burwood House
14-16 Caxton Street
London
SW1H 0QY
United Kingdom

Mail: ttslondonnz@ttsvisas.com

Visumsøknaden koster 158 pund, og betales over nett.