Nicolas skal studere MSc i Computational & Mathematical Engineering (Data Science track), på Stanford University! Les om hvordan han fikk stipend gjennom Aker-scholarship og hva han ser frem til her!

Navn, alder og hjemsted

Nicolas Ågnes, 20 år, Oslo

Hva og hvor du har studert tidligere

BSc in Mathematical Engineering på Politecnico di Milano

Hva du skal studere

MSc in Computational & Mathematical Engineering (Data Science track), på Stanford University

Hvorfor søkte du Aker Scholarship, og hvorfor falt valget på nettopp ditt universitet?

Heldigvis ble jeg tidsnok oppmerksom på Aker Scholarship! Det var i forbindelse med at jeg orienterte meg om mulige Master-studier i utlandet hvor spørsmålet om finansiering av disse ganske kostbare studiene dukket opp. Aker Scholarship fremsto som midt i blinken for meg og jeg ble derfor veldig motivert for å søke. Aker Scholarship var til uvurderlig hjelp gjennom denne søknadsfasen; de jobbet veldig aktivt med meg samtidig som de hadde en avgjørende innsikt i hvordan skreddersy søknadene til hvert enkelt studiested. Utrolig nok fikk jeg tilbud fra alle stedene jeg søkte og som var interessante for meg: Harvard, Oxford, Cambridge og Stanford. Det høres kanskje ut som et luksus-problem, men jeg måtte bruke litt tid på å bli sikker på hva jeg skulle velge; tungt å velge bort så mange gode tilbud også! Jeg kom tilslutt til at det studiet som passer aller best til meg er et to-årig Data Science-program på Stanford som er en ganske skreddersydd fortsettelse av det nåværende studiet i Milano, og nå gleder jeg meg veldig til dette!

Hvordan fikk du vite om Aker Scholarship?

Jeg husker jeg leste om Aker Scholarship gjennom media og ANSA sine sider allerede når jeg skulle starte på Bachelor studiet. Siden jeg var interessert i å studere i utlandet holdt jeg det i bakhodet at man kunne søke støtte i forbindelse med Master og Phd. Det var åpenbart en strålende mulighet for mine fremtidige planer.

Bortsett fra det rent faglige, hva er det viktigste du har lært som utenlandsstudent?

For meg var det naturlig å velge utlandet direkte etter videregående så jeg har ikke erfaring med å være universitetsstudent i Norge. Jeg tror jo man får et breiere perspektiv på det internasjonale samfunnet ved å oppholde seg over lengre tid i utlandet. Man lærer flere språk og tilegner seg mer kunnskap ved å få seg studiekamerater som er utenlandske. Jeg tror det er viktig å leve seg inn i andre kulturer, samtidig som man beholder sin egen; det er dette jeg tror er nøkkelen til et berikende studieopphold i utlandet. På lang sikt tror jeg det kan være verdifullt i en eventuell fremtidig jobb i Norge.

Hva er det mest uviktige/ubrukelige du tar med deg av erfaring fra studier i utlandet?

Man lærer selvfølgelig å håndtere mange lokale skikker og regler som ikke er i bruk andre steder og som derfor der og da kan virke litt unyttige. På en annen side kan også denne kunnskapen være med på å øke fleksibiliteten og toleransen for det som er annerledes. Man kan vel kanskje si at det «unyttige» til slutt blir nyttig!

Hva gleder du deg mest til ved å studere på ditt nye studiested?

Først og fremst ser jeg frem til det faglige; her har jeg fått velge en fagkrets som består kun av de fagene som interesserer meg aller mest, med gode undervisningsforhold og inspirerende medstudenter. Jeg hører at det er veldig intensivt og krevende på Stanford, men så lenge fagene er inspirerende, så håper jeg at det skal gå greit der også. De har en fantastisk fin campus, med flotte alleer, palmer, sportsarenaer osv. Så jeg ser veldig frem til å nyte det gode klimaet i California og benytte mulighetene for utendørs sport på fritiden. Stanford er også en skole hvor flere av de aller mest moderne og innovative bedriftene i vår tid – som Google, osv – har sitt fødested. De er en del av hjertet til Silicon Valley og det kommer til å være en fantastisk mulighet for meg til å bli en del av entreprenør-ånden i et av verdens ledende teknologiske sentre!

Hva gruer du deg mest til?

Det jeg gruer meg mest til med overgangen er å forlate Milano og alle de gode studiekameratene jeg har fått der. Litt sommerfugler i magen er det jo. Å forlate det kjente og trygge som etter hvert har blitt «hjemme» blir jo litt spesielt, men vil tro det er normalt før man går løs på noe som er helt nytt.

Hva drømte du om å bli da du var liten?

Jeg var glad i tall og matematikk fra veldig tidlig alder, men jeg hadde nok ingen klare ideer om at jeg kunne bruke det til noe spesielt yrke. Som liten gutt hadde jeg heller drømmer om at jeg ville bli profesjonell fotballspiller. Jeg trente mye fotball og er glad i det enda. Spiller «college»-fotball i Milano og har det gøy samtidig som jeg holder meg i god fysisk form, men noe stor fotball-karriere blir det neppe!

Hva vil du gjøre når du er ferdig med studiene?

Etter mastergraden må jeg velge mellom å fortsette med en PhD eller finne en jobb hvor jeg kan praktisere og lære videre innenfor det fagområdet jeg har valgt.

Hva er drømmejobben din i dag, og hvorfor?

Det som tiltrekker meg veldig er å kunne bidra til å skape en bedre verden. Bruk av matematikk og ny teknologi gir oss muligheten til å løse noen av verdens mange utfordringer. Jeg har faktisk allerede blitt oppmerksom og eksponert til slike muligheter ved Politecnico i løpet av min bachelor. Data Science kan brukes innenfor veldig mange fagområder, bl.a. medisin, fysikk, økonomi, sport, miljøforskning etc.  Selv om jeg ikke har noen klare tanker om akkurat hva jeg kommer til å være engasjert med i fremtiden er drømmen per i dag å kunne være med på et prosjekt hvor målet er å få til noe som gjør en forskjell! Stanford er et av undervisningsstedene hvor man kan dyrke slike tanker og ambisjoner.

Hva er ditt beste tips til de som vurderer studier i utlandet?

Det viktigste er vel å ta steget, og mitt råd er derfor å hoppe i det. Har du først tenkt tanken og kommet frem til at det å studere i utlandet er noe du vil, så har du egentlig kommet langt allerede! Gjør deg kjent med støtteordninger i forbindelse med utenlandske studier, bl.a. Aker Scholarship. Du må samtidig være forberedt på å takle praktiske saker som organiseres annerledes enn hjemme. Jeg følte jeg hadde en fordel av at jeg var veldig godt motivert for det faglige studiet som jeg hadde valgt og jeg tror at dette er et viktig aspekt å ta i betraktning. Er du faglig motivert og samtidig forberedt på å måtte forholde deg til nye omgivelser og ordninger, så er det også større sjanse for at det vil gå bra og da er det bare å ta sjansen!  Just do it!

Les mer om Aker-scholarship på deres hjemmesider!