Ingrid Lager Gotaas skal ta doktorgrad ved det 800 år gamle University of Cambridge.

Kort om Ingrid:

Ingrid Lager Gotaas (23) er fra Tromsø og har tatt en B.Sc. (hons) Neuroscience (nevrovitenskap) ved University College Cork i Cork, Irland. Hun skal nå ta en PhD i nevrovitenskap, University of Cambridge.

Hvorfor søkte du Aker Scholarship og akkurat University of Cambridge?

Aker Scholarship er et fantastisk initiativ. Ikke bare får man finansiell støtte, men når du har blitt valgt som Aker Scholar er Bjørn og administrasjonen helt supre når det kommer til hjelp med søknaden, kommunikasjon med universitetene og er generelt gode støtter. Jeg søkte Cambridge fordi området jeg vil jobbe innenfor, autofagi, er et stort fokus i lab-gruppen til Prof. Rubinsztein, som nå er doktorgradsveilederen min. De er verdensledere i området, og jeg ser utrolig mye frem til å jobbe sammen med dem.

Hvordan fikk du vite om Aker Scholarship?

Pappa sendte meg lenke til nettsidene deres etter at de hadde vært litt i media med forrige kull scholars. Fra ungdomsskolen kjenner jeg også Mia Blakstad, som er ved Harvard i år som Aker Scholar, og hun anbefalte meg å søke. 

Bortsett fra det rent faglige, hva er det viktigste du har lært som utenlandsstudent?

Kanskje uavhengighet? Sånn som det er nå føles det ikke ut som noen ”big deal” å dra tilbake til Irland for å studere, og heller ikke for å dra til England for å studere videre, men jeg var rimelig nervøs da jeg dro til Cork for første gang for nesten fire år siden. Jeg var utvekslingsstudent i USA på videregående, men det var litt annerledes. Å flytte utenlands uten et umiddelbart støtteapparat eller vertsforeldre var utfordrende, men det gikk heldigvis veldig fint!

Og hva er det mest uviktige/ubrukelige du har lært som utenlandsstudent?

Muligens reglene for den irske sporten hurling. Akkurat det kommer kanskje ikke til å være til mye nytte ute i den store verden!

Hva gleder du deg mest til med ditt nye studiested/grad?

Jeg ser veldig mye frem til å jobbe i laboratoriet til Prof. Rubinsztein, og til å møte alle folkene både der, men også rundt i Cambridge ved universitetet og colleget.

Og hva gruer du deg mest til?

Det er alltid litt skummelt å flytte til et helt nytt sted, uavhengig av hvor det er. Å skulle begynne på en doktorgrad er i tillegg et rimelig stort steg, men jeg føler meg godt forberedt og har et godt støtteapparat rundt meg. Og jeg tror jo at det at jeg har hatt kjempelyst til å jobbe med autofagi siden jeg lærte om det som bachelorstudent og har en del lab-erfaring kommer til å hjelpe mye på nervene i begynnelsen.

Hva drømte du om å bli da du var liten?

Som så mange andre hadde jeg en god stund lyst til å bli veterinær, og i et par måneder da jeg var syv hadde jeg lyst til å bli gartner, så jeg har iallfall holdt meg innenfor biologi-området som voksen også!

Hva vil du gjøre når du er ferdig med studiene?

Drømmejobben og hva jeg har lyst til å gjøre etter studiene overlapper, å fortsette med forskning, og forhåpentligvis forelese. Forskning fordi det er utrolig gøy og tilfredsstillende når man får resultater (og selv når man ikke får det!), og forelese fordi jeg har hatt noen kjempeflinke forelesere ved universitetet her, og det å kunne motivere og hjelpe noen andre som de har gjort for meg hadde vært fantastisk.