Emily Bådsvik skal studere MSc Physics på Imperial College London til høsten med støtte fra Aker Scholarship.

-Emily Bådsvik, 21, Stavanger
-BSc Engineering Physics på Heriot-Watt University i Edinburgh, går siste semester.
-Begynner på MSc Physics på Imperial College London til høsten

Hvorfor søkte du Aker scholarship, og hvorfor falt valget på nettopp ditt universitet?

 Jeg søkte Aker Scholarship fordi det gir meg mulighet til å ta en mastergrad ved et verdensledende universitet uten å bekymre meg for økonomien.

 Med Aker Scholarship trenger jeg ikke å velge karriereretning ut fra hvor mye jeg må tjene for å betale tilbake studielånet. Det ene året i London kommer til å koste like mye som mine tre år i Edinburgh til sammen, og når jeg i tillegg tenker å gå videre på doktorgrad og kanskje jobbe innen akademia, var det ikke helt lett å rettferdiggjøre et så dyrt masterstudium. Med støtte fra Aker slipper jeg å velge vekk eller utsette andre ting i livet av finansielle grunner.

 Jeg hadde ingen ønsker om å bo i London før jeg fant denne MSc-en på Imperial College, men muligheten til fritt å velge fag og dermed skreddersy graden min var veldig tiltrekkende. Det er paradis for en kunnskapsjeger som meg, spesielt med tanke på at Imperial er et av verdens fremste universiteter. Etter et år der har jeg forhåpentligvis funnet et forskningsområde jeg ønsker å fordype meg i uten å føle at jeg har gått glipp av muligheter ved å ta valget for tidlig.

Hvordan fikk du vite om Aker scholarship?

 Jeg fant det på en liste over stipender til utenlandsstudier på ANSA sine nettsider. Da hadde jeg allerede funnet drømmestudiet på Imperial, og var litt bekymret for hvor mye av Lånekassens støtte kom til å bli spist opp av levekostnadene i London.

Bortsett fra det rent faglige, hva er det viktigste du har lært som utenlandsstudent?

 Før jeg dro hadde jeg ingen planer om å studere i Norge. Jeg tenkte studietiden var den beste muligheten jeg kom til å få til å flytte litt rundt og oppleve andre land, og jeg har derfor brukt tiden min i Skottland til å bli kjent med briter og folk av andre nasjonaliteter. Det har satt ganske mye i perspektiv, for er det noe vi i Norge gjør godt er det sosialpolitikken. Lånekassen støtter nok til at vi kan studere hva og hvor vi vil uten å være avhengige av foreldre, ekstern finansiering eller jobb, og det er de ikke i nærheten av selv i et oppegående land som Storbritannia. Der har de klasseskille og fattighetsfeller – selv å studere er en fattighetsfelle, for hvis du holder lønnen din under tilbakebetalingsgrensen blir skolepengene til slutt strøket bort. Folk har en helt annen holdning til sine egne fremtidsutsikter, og etter å ha sett dette med egne øyne har jeg blitt utrolig takknemlig for den grunnmuren av fornuft og likestilling vi har i Norge. Det skal vi ikke ta for gitt.

Og hva er det mest uviktige/ubrukelige du tar med deg av erfaring fra studier i utlandet?

Jeg kan mer skotsk slang for å bli full enn jeg noen gang vil kunne bruke.

Hva gleder du deg mest til ved å studere ved ditt nye studiested?

Tenker det blir spennende å se hvordan hverdagen er på et verdensledende universitet, og bli kjent med folk som er interessert i det jeg er interessert i. Håper også været er litt mer staselig enn i Edinburgh, som jo etter oppveksten i Stavanger var en forbedring, men ikke helt åpnet for regelmessige uteaktiviteter.

Hva gruer du deg mest til?

Blir jo kjipt å reise fra vennene jeg har i Edinburgh, men jeg kan ikke egentlig si jeg gruer meg til noe. Kanskje det med å bo i en verdensmetropol. Det er ikke sikkert jeg kommer til å trives så mye med det, men jeg tar det som det kommer.

Hva drømte du om å bli da du var liten?

Jeg skulle bli en sånn lege som House på TV, som løser alle gåtene men er gretten og sta og sitter ved pianoet og drikker whisky. Men jeg liker ikke whisky, så da ble det ikke det.

Hva vil du gjøre når du er ferdig med studiene?

Tenker jeg tar en doktorgrad først, og hvis jeg trives med det blir det sikkert mer forskning og akademia. Hvis ikke har jeg stor sans for alt Elon Musk driver med.

Hva er drømmejobben din i dag, og hvorfor?

Der er jeg faktisk litt usikker. Alt kommer an på hvordan det går med mastergraden og deretter doktorgraden. Mye av grunnen til at jeg valgte denne mastergraden er at jeg får et bredt utvalg av fag, og da kan jeg finne ut hva jeg er mest interessert i. Akkurat nå liker jeg sensorer og kamerasystemer til typiske spion-formål som å se rundt hjørner og gjennom tåke etc., for det er dette jeg har drevet med i Edinburgh, men det kan jo hende jeg finner noe enda mer spennende i London. Det er derfor jeg reiser: Jeg vil ikke nøye meg med det første og beste når jeg har en så god mulighet til å utforske mer.

Hva er ditt beste tips til de som vurderer studier i utlandet?

Ikke vær redd for å prøve. Hjemlengsel og alt sånt går over, og det er mye å lære i andre kulturer; selv de som ikke virker så annerledes kan føles helt forskjellige når du kommer litt under overflaten. Du får utvidet horisontene, både akademisk og personlig, og du får venner rundt omkring i verden du kan besøke senere. Norge er jo alltid der hvis du vil tilbake.

 Les mer om Aker Scholarship på deres hjemmesider!