ANSA Valencia ble endelig et offisielt lokallag av ANSA Spania høsten 2017, etter mange års selvstendig virksomhet.

ANSA Valencia er til for deg som studerer i Valencia-området. Vi er her for å hjelpe deg med informasjon og gode råd både før, under og etter studieoppholdet. Vi arrangerer også en rekke sosiale arrangementer, som quiz, årstur og 17. mai. Det holdes ca. 1 arrangement i måneden.

Løpende informasjon om planlagte arrangementer finner du på våre facebook-sider.

Ta kontakt med ANSA Valencia på Valencia@ansa.no.

Bli med i ANSA Valencias gruppe på Facebook.

Velkomstguide til Valencia

I denne velkomstguiden dekker vi to av de spørsmålene som vi får oftest som kontaktpersoner - 1. hvor er det lurt å bo, og 2. hvordan skaffer jeg meg NIE-nummer.

1. Hvor er det lurt å bo?

Her er det ikke noe fasitsvar, men generelt er det fordeler og ulemper med forskjellige områder i byen.

Det kanskje mest typiske steder for studenter å bo er langs Avenida Blasco Ibañez. Det er her de første fakultetene til Universidad de Valencia(UV) ble bygget, og her finnes fortsatt medisin, psykologi/logopedi, geografi/historie og filologi/kommunikasjon-fakultetet. I dette området finner man flesteparten av student-barene og restaurantene. Avenida’en er imidlertid ganske lang, men det refereres til delen som ligger nærmest fakultetene.

Et annet typisk område for UV-studenter, er å bo i Benimaclet. Det er området som ligger bak like bak fakultetene, og kan være litt billigere og litt enklere å finne bolig i.

Halvparten av fakultetene til UV har imidlertid blitt flyttet til et relativt nytt område, kalt Tarongers. Her finner vi blant annet Universidad Politecnica (ingeniør, arkitektur..) og fakultetene for juss, økonomi og pedagogikk.

Studerer du ved Universidad Europea er særlig området Aragon/Mestalla aktuelt, da universitetet ligger her.

Alle disse stedene er veldig typiske “student-områder”, og man havner fort i “student-bobla”. Dersom man ønsker å bo i mer “vanlige” nabolag, kan man bo stort sett hvor som helst ellers i byen, f.eks. Campanar eller Ruzafa. Bare husk å finne et sted som har en buss eller metro-forbindelse med universitetet slik at du kommer deg greit til timene. Dersom du ikke har bil, anbefales ikke området rundt Ciudad de Las artes, for her er det veldig lite kollektivtrafikk.

Skal du studere ved Universidad Cardenal Herrera (CEU), ligger dette universitetet i en bygd utenfor Valencia som heter Moncada. Skal du studere her er det lurt å enten bo i selve Moncada, eller i det minste bo langs metrolinje nr. 1.

Lurer du på hvilke søkemotorer som er vanlige å bruke i Spania, hvordan man tar kontakt og andre generelle tips for bolig i Spania? Les ANSA Spanias “Hvordan finne bolig i Spania”.

2. Hvordan søker man NIE nummer?

 

Å søke NIE nummer er selve lakmustesten på hvorvidt man kan studere i Spania. Klarer du å sno deg gjennom denne prosessen klarer du alt annet som følger av annet byråkrati! Det krever tålmodighet og en spansk innstilling, men det er langt ifra umulig.

 

Det helt grunnleggende først. Søker du NIE-nummer som student trenger du følgende:

 

  • Ex-15 skjema
  • Opptaksbrev fra universitetet
  • Bankbekreftelse, på spansk eller engelsk
  • Pass og kopi av pass
  • Bostedsbekreftelse

 

Hva er disse dokumentene, og hvor får jeg dem?

 

  • Ex-15 skjema er et standard skjema med personlige opplysninger (navn, alder, kjønn osv). Du kan printe det ut selv og ta det med ferdig utfylt, eller kan du fylle det ut på politistasjonen du søker ved.
  • Bankbekreftelse, er et dokument du få fra banken din, og fås på engelsk ved forespørsel. Det bekrefter hvor mye penger du har på konto, om du har gjeld og om du har tilbakebetalt negativ balanse hos banken. Den spanske staten krever dette dokumentet for å forsikre seg om at du kan forsørge deg selv.
  • Bostedsbekreftelse får du fra et kontor som heter Empadronamiento. Man får dette ved å fremvise leiekontrakten til den spanske boligen sin. 

 

Hvor får jeg bostedsbekreftelse?

 

Du får dette fra Empadronamiento. I Valencia ligger Empadronamiento-kontoret i Carrer del Periodista Azzati, 3, 46002 València. Link til Google maps.

 

Hvor får jeg NIE-beviset?

 

NIE-beviset får man som regel på en spesifikk politistasjon i byen man bor i. I Valencia er dette på politikontoret som ligger i Carrer de Bailén, 9, 46007 València, Valencia, Spain. Link til Google maps.

 

Veibeskrivelse: NIE-kontoret ligger rett ved siden av togstasjonen Estacion Norte, midt i sentrum av Valencia, i et område som heter Xativa (må ikke forveksles med bygda Xativa). Står man rett foran hovedinngangen og ser i retning av togstasjonen, følger man veien som går på høyre siden av stasjonen, Carrer de Bailen, helt til man kommer til et politikontor som heter Comisaria de Policia.

 

Men sånn rent praktisk?

 

Man går til politistasjonen listet over, som vanligvis er åpen fra 9 til 14 og 17-20 (disse tidspunktene endrer seg ut fra sesong, helligdager osv.). I gamle dager (for 4 år siden) måtte man stå i kø kontoret åpnet, og man måtte være tidlig ute for ikke å havne i lang kø. Nå skal man kunne bestille time på internett via denne linken, dog det er noe uklart hvilken type time man må velge.

 

Er du heldig får du NIE-beviset ditt etter å ha fremvist all dokumentasjon, men det er også mulig at du må komme igjen senere for å få det faktiske beviset printet ut. Man blir uansett tildelt et dokument med NIE-nummert med en gang, men det fysiske beviset printes bare så og så ofte. 

 

Jeg har ingen adresse i Valencia ennå, kan jeg fortsatt søke NIE ?

 

Nei, man må ha adresse for å kunne søke NIE. Dette kan være problematisk, fordi noen utleiere krever NIE før man får signert leiekontrakt. I slike situasjoner må man bare overbevise utleier om å godta passnummer midlertidig, eller finne en annen utleier. Utleieren må ikke (rent juridisk)ha NIE-nummer, men du ha adresse for å kunne få NIE-nummer.

 

Trenger jeg spansk bankkonto for å kunne få NIE?

 

Nei, det trenger du ikke. Du trenger kun en bekreftelse fra din norske bank.

 

Trenger jeg noe mer?

 

Bare tålmodighet, pågangsmot og masse buena suerte!

 

Lurer du på noe annet?

Ta gjerne kontakt med oss på facebook-siden vår, facebook-gruppen vår eller direkte til en av våre mange kontaktpersoner.

 

Lokallagsstyret 17/18

Lokallagsleder

Lars Berntzen Arholm
Studerer psykologi på Universitat de Valencia.

Økonomiansvarlig

Ingvild Eltvedt Fiane
Studerer veterinær på Universidad Cardenal Herrera.

Informasjon og webansvarlig

Alice Botnen Akselsen
Studerer medisin på Universidad Cardenal Herrera.

Arrangementsansvarlig

Håkon Berg Johnsen
Studerer medisin på Universidad Cardenal Herrera.

Arrangementer i Spania

Se flere arrangementer