Har du lyst til å studere medisin eller odontologi i utlandet? Dropp alt av fordommer mot Øst-Europa og les deg opp på middelalderbyen i øst, hvor sommeren er to måneder lengre og vinteren er to måneder kortere. Dette er en livlig storby med masse sjarm, som bare venter på å bli oppdaget av deg. Er du fysen på noe utenom det vanlige studentlivet i gamle Norge? Hvorfor ikke studere i Krakow?

School of Medicine in English

Om Jagiellonian University Medical College

Jagiellonian University Medical College har over 650 år med akademisk tradisjon, og er et av Polens beste medisinske fakulteter. Det er verdt å legge til at universitetet har tilbudt medisinstudier på engelsk i over 20 år, så engelsklinjene er vel etablerte.

Vil du vite mer om den prestisjetunge skolen vår, trykk her.

Om lag fire hundre nordmenn studerer hvert år i Krakow, hovedsakelig medisin eller odontologi. School of Medicine in English har også studenter fra blant annet Malaysia, USA, Canada, Saudi-Arabia, og Sverige.

Det medisinske fakultet er fordelt over flere bygninger i sentrum, noe som gjør skoleveien kort dersom du velger å bo sentralt (noe de aller fleste gjør). Krakow er pannekake-flat, så de fleste går til innkjøp av sykler, og selv uten gir tar turen til skolen ca. 10 minutter. For de som foretrekker andre fremkomstmidler er det gode buss- og trikkeforbindelser overalt. 

Siden Krakow er en storby, og et relativt populært turistmål, er det mange flyselskaper å velge mellom fra Oslo-området, enten man vil fly rett til Krakow-Balice (femten minutter med tog eller taxi til Krakow), eller til Katowice (to timer med buss til Krakow). Ruter fra både Bergen og Trondheim har også kommet de siste årene.

Opptak ved universitetet
ANSAs nettside om medisin i Polen og nettsiden til skolens norske agent EEC

Mer om oppbygning og fag på eec.no eller http://www.medschool.uj.edu.pl/

Om studiet i Polen

I 2012 ble det innført en reform av medisinstudiets oppbygning i Polen. De fire store fagene fra den prekliniske delen (biokjemi, fysiologi, anatomi og histologi) som tidligere var fordelt på to år skal nå læres i løpet av første året. På den måten blir det sjette året klinisk i sin helhet og kan regnes som en slags turnus, slik at kandidater er kvalifisert til turnustjeneste i henhold til europeiske retningslinjer (dette kvalifiserer også til deltakelse i den norske turnustjenesten).

Det skal ikke legges skjul på at det kreves mye av førsteklassingene når de ankommer til Krakow, og frafallet har også økt etter endringen som ble gjort i 2012. Da jeg begynte på studiet var reformen helt ny, og det fulgte naturligvis med litt kluss med noen eksamener som kom veldig tett på hverandre. Fordelen med å begynne nå, er at skolen har endret noen av småtingene som ikke fungerer. Universitetet har gjort en evaluering av våre erfaringer, slik at de neste etter oss får en mer overkommelig hverdag.

For alle førsteklassinger er det obligatorisk forkurs, som starter i begynnelsen av september. (For andreklasse og oppover er første skoledag ca 1. oktober.) Forkurset er en rask innføring i polsk, kjemi og biolog og varer en uke. Etter forkurset begynner vanlig skole, til tross for dette er september den minst stressende måneden. Dette gjør at man har mulighet til å bli godt kjent med sine klassekamerater, byen og universitetet.

Utover studiet blir det mer og mer klinisk rettet læring, allerede i andreklassen begynner man med patologi og problembasert læring. Man kan på en måte si: klarer en presset og blodslitet fra førsteklasse, så har man garantert sikret seg et godt grunnlag for å takle de neste fem årene, som selvsagt er minst like krevende som det første.

Ikke glem at man har 5 år med obligatorisk polskundervisning, noe man absolutt bør ta seriøst. Man får utrolig mye mer ut av det kliniske sykehusarbeidet, for å ikke snakke om hvor mye mer man får ut av Krakow som bosted. Nå er selvsagt ikke polsk rangert som et av verdens enkleste språk å lære seg, men det blir mye enklere hvis man setter inn litt egeninnsats. Personlig har jeg erfart at polske jenter fort blir røde i kinnene og fnisete når jeg hoster opp noen polske gloser. I tillegg er det utrolig positivt å kunne vise til polskkunnskaper ved jobbsøking etter endt studietid. Den økende andelen polske innvandrere i Norge birdar til at polsk er et etterlengtet språk på norske sykehus.

Sosiallivet og fritiden

Siden medisinstudiet innebærer mye lesing, så blir det sosiale omtrent like viktig (når man har tid til det). Det er vanskelig å gjennomføre et såpass omfattende studie uten å distansere seg litt fra det. I Krakow føler man seg aldri alene! Gjennom den initiativrike studentforeningen vår, Copernica, kan man være med på alle slags aktiviteter. Vi har rolag, kor, sykkelklubb, svømmelag, volleyballag, pokerlag, fotballag (for gutter og jenter), løpelag og mye mer. Og det er alltid åpent for nye initiativer! Er du redd for å slite med studieteknikken har Copernica også opprettet ”Studyaid”. Der holder dyktige medisinstudenter foredrag om fagene, om hva som er viktig å få med seg og om hvordan man bør lese og tilegne seg kunnskapen. Dette er et fantastisk tilbud som alle kan benytte seg av!

Både Copernica og ANSA arrangerer flere sosiale arrangementer som lyser opp en tidvis grå studiehverdag. Det er alltid fint å ha noe å glede seg til mens man sitter og pugger anatomi på biblioteket. I november hvert år arrangeres CoperniCam, studentenes egen kortfilm-festival med rød løper og sprudlevann. ANSAs lokallag i Krakow arrangerer vinterball hvert år. Da tar vi alle på oss finstasen og kommer sammen til en hyggelig aften med tre-retters middag og påfølgende festligheter. Du vil bli overrasket over hvor mange Krakow-studenter som behersker både swing og breakdance! Slike arrangementer er dessuten en ypperlig mulighet for å bli kjent med andre studenter fra de andre trinnene.

Andre viktige dager i Krakow er 17. mai som feires med tog i bunad på Rynek, etterfulgt av en båttur på elven, og som avsluttes med en kjempefest i et gammelt slott utenfor sentrum. De årlige og legendariske vinterlekene i Zakopane arrangeres av ANSA Krakow og tiltrekker seg medisinstudenter fra hele Polen. Slik kan man lett stifte bekjentskap med studenter fra andre byer, og samtidig ”glemme” litt at man er midt inne i en hektisk studenttilværelse.

Ellers er det selvfølgelig flust med treningssentre og shoppingsentre (blant annet Øst-Europas største, dersom du lurte). Og skulle du ville lukte på litt kultur, er det nok av museer og konserter i området. – Krakow er tross alt Polens kulturhovedstad.
Man må heller ikke glemme det utrolige mangfoldet av andre studenter som lever i Krakow, enten det er lokale polakker eller ERASMUS-studenter. (Selv om det er ganske enkelt å bare omgås med rabagaster fra egen klasse.)

Bomuligheter i Krakow

Hvor man vil bo er selvsagt en smakssak. Mange leiligheter i Krakow går fra nordmenn til nordmenn, så snakk med noen på kullet over deg. Det finnes også mange private eiendomsmeglere. Av og til kan man finne annonser på skolesiden også.
De fleste flytter først inn på ”dormen” når de ankomme byen for første gang, deretter finner de seg noen å bo sammen med (eller alene), og går på visning da. Det kan være risikabelt å leie rett fra nettet usett (bilder kan fort være missledende). For de som er interessert i å kjøpe leiligheter, så anbefales det å vente litt slik at man blir mer kjent med språket, byen og boligmarkedet.

Personlige erfaringer

”Man er aldri alene i Krakow”. Selv om det virker håpløst eller vanskelig innimellom, så er du aldri alene i en tøff situasjonen. Det at det er litt langt til familie og venner hjemme i Norge, gjør atman utvikler et godt og tett miljø i klassen. Vi er som en stor familie, og alle har de samme eksamenene og de samme problemene. Kort sagt: det handler om å skaffe seg en fin balanse mellom studiene og det sosiale – eksempelvis er en lat ettermiddag på solfylte Rynek et kjærkomment avbrekk etter en tøff eksamen.

Dagen jeg kom hjem etter førsteåret, føltes det som å komme hjem fra en akademisk krig, ”meg mot bøkene”. Det føltes godt å møte venner og familie hjemme i Norge, men når sommerferien gikk mot slutten kjente jeg vikelig savnet etter middelalderbyen min i øst. Det vil alltid være ting som fascinerer meg med den polske kulturen, og utrykket ”TIP” (This Is Poland) er jevnlig brukt når det er noe jeg ikke forstår. Jeg hater duer, hvorfor digger polakker duer? Likevel, dette er bare flisespikkeri og jeg elsker byen.

Krakow - der studentlivet er nesten bare fryd og gammen.
Sigurd Dobloug, Nestleder (2013/2014), ANSA Krakow

Artikkelen er oppdatert av ANSA Infosenter 1.12.2017

 

For mer informasjon eller kanskje du har spørsmål? Ta kontakt med oss på krakow@ansa.no