Helga Stormo har gjort det mange drømmer om – laget sin egen karriere! Internasjonale studier går hånd i hånd med innovasjon, mener hun. Les hvorfor her.

-       Det har alltid bodd en liten gründer i meg, og jeg trives best når jeg er min egen sjef. I 2014 startet jeg et eget selskap med tre medstudenter – Happywifey.no. Happy Wifey er et norsk merke som designer og selger produkter innen skjønnhet og sminke. Jeg valgte å gå Gründerskolen fordi jeg ønsket å bli inspirert og lære hvordan jeg kunne få Happy Wifey til å vokse. Jeg var også tiltrukket av programmet på grunn av muligheten for å ha et internship i en oppstartsbedrift i Silicon Valley – verdens mest innovative område! I tillegg til at man fikk muligheten til å studere på en av verdens beste skoler – U.C. Berkeley, så klart.

Utenlandseventyret til Helga startet da hun var 16 år og bestemte seg for å ta videregående i Frankrike. Et utradisjonelt valg som på alle måter ga mersmak:

-       Jeg liker å kombinere studier med å oppleve nye land og kulturer. Årene i Frankrike vekket min interesse for internasjonale studier, og jeg valgte derfor å ta en bachelorgrad i internasjonal markedsføring på BI, med et utvekslingsår i Singapore.

I Singapore var Helga aktiv i ANSA Singapore som økonomiansvarlig og det var dette året interessen for entreprenørskap begynte å vokse. Sommeren etter studiene valgte hun derfor å gå Gründerskolen i San Francisco, som er et tre måneders sommerprogram i entreprenørskap på masternivå.

-       Jeg mener at å studere innovasjon i utlandet, og særlig i en by som San Francisco, gir deg et nytt syn på det å starte opp noe eget. I San Francisco er det entreprenører overalt – ”alle” ser ut til å drive noe eget på en eller annen måte. Det å være omringet av så mange folk som virkelig tør å satse, gjorde at jeg fikk en annen holdning til å starte eget; at det ikke skal så mye til som man tror.

Sommeren er over, men det er ikke entreprenørskapsstudiene. Hun holder nemlig til i Barcelona hvor hun har startet på en master i Global Entrepreneurial Management på IQS School of Management. Ved siden av masteren driver hun nettbutikken sin og jobber deltid for oppstartsbedriften hun var intern hos i San Francisco.

-       Hektiske dager med andre ord, legger hun til.

-       En god grunn for å studere innovasjon i utlandet er at man utvider horisontene og får et bredere nettverk. Et nettverk i utlandet er viktig fordi Norge er et såpass lite marked at det ofte lønner seg å rette oppstartsbedriften mot et internasjonalt publikum. I tillegg får man et mer åpent sinn ved å studere innovasjon i utlandet. Man tør å tenke større. I Norge kan det ofte være vanskelig å tenke for stort og ha for store ambisjoner, fordi janteloven holder oss tilbake. Det å stikke hodet frem i Norge er ikke sett på som like positivt som i land som for eksempel USA.  

Men Helga merket også at utenlandsstudiene gjorde noe med selve holdningene hennes – holdningen mot det å feile.

-       I Norge oppfatter vi ofte det å feile som flaut - det betyr at man har mislykkes. I San Francisco betyr å feile at man er et skritt nærmere målet. Den holdningen liker jeg. Co-Founder og CEO av Dropbox, Drew Houston, beskriver denne holdningen godt: ”Don’t worry about failure, you only have to be right once”.  

Hvilke erfaringer har du gjort deg som utenlandsstudent – som du ikke nødvendigvis ville hatt dersom du tok hele graden i Norge?

-       Jeg har nå studert på tre ulike kontinenter, og en av de viktigste erfaringene jeg tar med meg som utenlandsstudent er hvordan man kan ta det beste fra flere kulturer for å tilpasse seg de omgivelsene man er i. Ettersom jeg ser for meg en internasjonal karriere er dette spesielt viktig, siden jeg vil komme i situasjoner der jeg må tilpasse meg menneskene jeg jobber med. Mye kan gå galt hvis man gjør forretninger på tvers av kulturer og handler på samme måte som man ville gjort hjemme i Norge.

Hvem passer innovasjon og gründervirksomhet for synes du?

-       Etter min mening kan alle bli entreprenører, men ikke alle burde bli det. Det er mye jobb involvert i gründervirksomhet, og det kan ta lang tid før man ser resultater av all jobben man har lagt i oppstartsbedriften. I tillegg kan man se langt bort i fra en typisk ni-til-fem-jobb. Entreprenørskap krever mye dedikasjon og energi, og det handler mindre om hva slags utdanning man har og hva man kan, og mer om hvor mye man er villige til å ofre for å lykkes.

-       På den andre siden vil passer entreprenørskap for de som er så lidenskapelig opptatt av noe at de er villige til å satse 100%, som ikke er redde for det usikre, og som kan holde hodet kaldt i vanskelige perioder. Man må også ha en evne til å ikke bare komme opp med gode idéer, men også faktisk implementere dem. Det å komme opp med en god idé er en prosent av jobben, mens 99 prosent er faktisk å implementere den. Det fine med entreprenørskap er at dersom du passer som entreprenør føles ikke all jobben du legger i det som jobb, men mer som en naturlig del av hvem du er!

 

Temaet på ANSA Karrieredag er nettopp innovasjon og Anita Krohn Traaset er en av foredragsholderne. Hold av 18. desember – meld deg på ANSA Karrieredag.