Kurs i fransk finner du både ved universiteter og private språkskoler. Kursene kan vare i alt fra en uke til et helt år. Det finnes flere muligheter for støtte til franskundervisning fra Lånekassen.

Hva er mulig med støtte fra Lånekassen?

  • Du kan ta et kort kurs før du begynner på en bachelor- eller en mastergrad (språkstipend).
  • Du kan ta et lengre språkkurs fra 3 - 12 måneder ( lengre språkkurs)
  • Årsstudium

Kort språkkurs

Du kan søke om språkstipend fra Lånekassen (20 516 NOK) hvis du har kommet inn ved et godkjent fransk lærested, skal studere på fransk, og trenger et kortere språkkurs i forkant av studiene.

Kurset må vare i minst fire uker og du må ha minimum 15 undervisningstimer i uken. Dette alternativet er også aktuelt for deg som skal på utveksling fra et norsk lærested.  

Lengre språkkurs 

Ønsker du å ta hele utdanningen din i Frankrike, kan du i få støtte fra Lånekassen til lengre språkkurs . Det betyr at du kan ta inntil 12 mnd med språkkurs ved et fransk universitet, ved Alliance française, eller ved andre eksamenssentra for DELF og DALF som er godkjente av CIEP (Centre international d`etudes pédagogiques) eller FLE (Français langue étrangère).

Opplæringen må være på fulltid med minimum 15 undervisningstimer per uke og vare i minst tre måneder. Tar du kurs utenom universitet må det lede frem mot DELF eller DALF. Videre må du opplyse i søknaden om hvilken grad du planlegger å ta og navnet på lærestedet du planlegger å ta graden ved.

Språkkurs ved universiteter

Universitetene i Dijon, Montpellier og Besançon tilbyr utenlandske studenter et ettårig studium i fransk språk og kultur. Studieåret avsluttes med eksamen og diplomet DUEF.  Les mer om dette på Campus France

NB! Du vil ikke få norske studiepoeng for disse språkkursene, men de passer veldig godt som forberedelse for videre studier i Frankrike

Flere universitetskurs finner man via denne søkemotoren

Språkkurs i Paris

Paris er et populært reisemål for språkkurs. Byen har mange kurstilbud både for nybegynnere og viderekommende. Cours de Langue et de Civilisation françaises de la Sorbonne er et populært valg av mange og skolen lever godt av å bære navnet Sorbonne selv om den er privatdrevet og uavhengig av Sorbonne-universitetene. Mange nasjonaliteter er representert blant kursdeltagerne, og de fleste er mellom 18 og 30 år gamle.

Ønsker du å ta to semestre anbefales det at du begynner vintersemesteret og fortsetter med vårsemesteret siden noen av kursene som går om våren er basert på kurs om vinteren. Alle kurs avsluttes med en eller flere eksamener, muntlig og/eller skriftlig. Du mottar et diplom med oppnådd resultat. Man kan også ta DELF/DALF språktester, som ofte er krav for å studere ved franske universiteter/høyskoler.

Les mer på Cours de Langue et de Civilisation françaises de la Sorbonne sine nettsider.

Årsstudium i Frankrike

Fransk-norsk senter i Caen

Fransk-norsk senter i Caen tilbyr årskurs i fransk for lærere og lærerstudenter uten fransk i sin fagkrets. Kurset egner seg også for deg som ønsker å lære fransk på en grundig og effektiv måte.

Studiet gir 60 studiepoeng og inkluderer fagdidaktikk som gir undervisningskompetanse i fransk. Det er NTNU som er faglig ansvarlig for studiet. Støtte fra Lånekassen gis som til utdanning tatt i Norge, det er forøvrig ikke krav om skolepenger.

Du finner mer informasjon på nettsidene  Utdanning i verden

Les mer om studier i Caen, Frankrike i artikkelen "I hjertet av Normandie; en opplevelse utenom det vanlige".

Ettårig masterstudium i oversettelse

Årsstudium i oversettelse for norske studenter tilbys ved École supérieure d’interprètes et de traducteurs (ESIT) i Paris, en av verdens beste skoler innenfor oversettelse og tolking.

Reise gjennom en norsk agent

Du kan også velge å reise gjennom en norsk agent om du skal gå på språkkurs i Frankrike. Via disse kontorene kan du også få hjelp til bolig på studiestedet.