I Frankrike kan du studere økonomi og administrasjon både ved grandes écoles (de franske høyskolene) eller ved universitetet. Undervisningen går først og fremst på fransk. Dersom du finner et program på engelsk er det viktig at du sjekker med Lånekassen om du vil få støtte før du søker.

Finne frem til skoler

Grandes écoles

I Frankrike skilles det mellom universiteter og grandes écolesGrandes écoles som tilbyr økonomiutdanning kalles écoles supérieures de commerce (ESC). De er tilknyttet Det franske handelskammeret (CCI France International) og er godkjent av den franske stat. 

Opptak til Grandes écoles

De franske grandes écoles er prestisjetunge, med stor konkurranse om studieplassene, og derfor alltid opptaksprøve (concours). Den vanligste forberedelsen til høyskolestudiet er to år med cours Preparatoires (kalles ofte prepa). To år med økonomistudier fra universitet eller høyskole er også godt nok søkergrunnlag. Det finnes også skoler som tar opp rett etter videregående skole, opptakskrav hit er som oftest opptakstest og eller intervju.

Det finnes flere samordnede opptak for skoler


Universitetsutdanning

For å få en økonomisk-administrativ fagprofil i studiet, må studentene velge en bedriftsfaglig fordypningsretning (Gestion de l’entreprise, Economie de l’entreprise) eller en lignende retning. Det er nødvendig med gode kunnskaper i matematikk og fransk. Utdanningen består av en 3-årig Licence (bachelor) og en 2-årig Master. 

 

Søk gjennom norsk agent

Du kan også søke gjennom en av de norske agentene som samarbeider med noen av de beste business-skolene i Frankrike.

SIOC som har et tilbud ved Montpellier Business School

Studier i utlandet som har tilbud ved Toulouse Business School

Gateway College har samarbeid med ESCP Europe

Hva er en agent?Les mer på vår informasjonsside om agenter          

Finansiering

Lånekassen vil normalt kunne gi lån og stipend til grader som er offentlig godkjent i Frankrike og som undervises ved offentlig godkjente læresteder. Utdanninger som leder frem til en diplôme national eller en diplôme d’Etat vil i utgangspunktet gi rett til lån og stipend.

Lånekassen gjør oppmerksom på at noen læresteder kan tilby grader som ikke er offentlig godkjente i Frankrike, og som dermed ikke inngår som en del av den offisielle franske gradsstrukturen. Disse utdanningene vil ikke gi rett til lån og stipend fra Lånekassen. En diplôme d’université (DU) er eksempel på et diplom som utstedes av universitetene selv, og ikke er offentlig godkjent i Frankrike.  

Grader som godtas:

  • Diplôme national eller diplôme d’Etat
  • Diplôme conférant le grade de master
  • Diplôme d’ecole revêtu d’un visa official

Grader som ikke godtas:

  • Certificat d’ecole
  • Formation inscrite au RNCP
  • Label de la Conférence des grandes écoles

Les også mer om temaet godkjenning på letudiant.fr