Naprapati

Lyst til å forebygge og behandle smerter i ledd og muskler? Når noe ikke fungerer som det skal i kroppen registreres dette via nerve, muskel og skjelettsystemet som smerte. 

Publisert: 19.08.2014 - Oppdatert: 02.11.2015

Som naprapat jobber du med å finne den underliggende årsaken til smerten, og du vil på en manuell måte bidrar til å korrigere og forebygge denne. Behandlingen er sammensatt av flere metoder brukt av fysioterapeuter og kiropraktorer. 

Eksempler på tilstander som behandles effektivt er:

  • Stiv nakke
  • Hodepine
  • Rygg- og nakke
  • Musearm
  • Skulder
  • Kne
  • Achilles

Aktuelle land

For å bli medlem av Norges naprapatforbund kreves utdannelse fra et av disse tre studiestedene:

Naprapathögskolan i Stockholm, Sverige

Utdannelsen i Stockholm støttes av Lånekassen, og per dags dato (2014) er alle medlemmene i Norges Naprapatforbund utdannet ved denne skolen. Napratpathögskolan er privat og studiet er 4 år. I tillegg kommer et femte turnusår for å få bli godkjent naprapat i Sverige. 

Spørsmål om utdanningen?

Har du spørsmål om utdanningen kan du besøke sidene til Norges Naprapatforbund, og du kan også kontakte dem direkte.

Godkjenning

Du trenger ingen godkjenning for å jobbe som naprapat i Norge. Naprapati er per i dag ikke godkjent av Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK). Dette betyr at man ikka kan bli autorisert naprapat i Norge, men man kan jobbe som naprapat i Norge med utdanning fra utlandet. 

Jobbmuligheter

De fleste naprapatene jobber i egne klinikker eller er ansatt innen helsesektoren. Les mer på Utdanning.no.

Skolepenger og Lånekassen

Skolepengene ved Naprapathögskolan i Stockholm varierer. For skoleåret 2013/14 ligger skolepengene for det første året på 91 000 SEK + ca. 6000 SEK til litteratur. De tre neste årene stiger skolepengene noe, men du vil bruke mindre på pensumlitteratur. Alt i alt ligger skolepengene på rundt 100 000 per år. Oversikt over skolepenger ved Naprapathögskolan finner du her

Lånekassen gir støtte til denne utdanningen i form av lån og stipend, samt et begrenset lån til delvis dekning av skolepenger. Til nordiske land kan du få inntil 58 854 kr i lån per år for å dekke skolepenger. Altså må du betale en del av skolepengene fra egen lomme. Les mer om støtte fra Lånekassen