Dyrepleie

Lyst til å jobbe med dyr? Som dyrepleier hjelper du veterinæren i det daglige arbeidet. Arbeidsdagen består av omsorg, pleie og behandling av dyr. 

Publisert: 19.08.2014 - Oppdatert: 29.03.2016

Hva innebærer dyrepleie?

Dyrepleierstudiet tar vanligvis to år (unntaksvis tre år). Studiet inneholder en blanding av teori, demonstrasjoner og praksis. Du får undervisning i biologiske, juridiske og samfunnsvitenskapelige fag. Du lærer også om etikk, dyrevern og du vil få god trening i hvordan man behandler dyr.

Aktuelle land

Dyrepleierstudiet finnes over hele verden. For å praktisere som dyrepleier i Norge med utdanning fra utlandet, må du ha autorisasjon fra Mattilsynet. Det er enklest å få autorisasjon hvis du tar utdanningen i Norden, Storbritannia, eller Nord-Amerika.


I Norge er studiet tilpasset norske forhold, og det tar 4 semestre. Utdanningen gir rett til tittelen høgskolekandidat og vil gi norsk autorisasjon som dyrepleier.

I en del land er dyrepleierutdanningen lagt til videregående nivå og er dermed ikke et høgskolestudium. Hvis man vil utdanne seg som dyrepleier utenfor Norden er det viktig at utdannelsen er på bachelornivå for å kunne søke støtte fra Lånekassen.

Godkjenning

Dyrepleiere utdannet innen Europa, USA, Canada, Australia og New Zealand kan få norsk autorisasjon om utdanningen er faglig jevngod med den norske. Hovedkravet for utdanning innen EU/EØS er at man kvalifiserer til godkjenning i landet man har utdanningen fra.

Du har dessverre aldri noen garanti for å få autorisasjon etter endt utdanning utenlands, siden alle søknader blir vurdert individuelt. Ta kontakt med Mattilsyneteller Norges Veterinærhøgskole for nærmere informasjon om godkjenningsprosessen.

Tilleggsutdannelse

Dyrepleiere med utdannelser fra andre land som ikke gir autorisasjon fra Mattilsynet kan ta tilleggsutdannelse ved NVH. Les mer om dette på NVH sine sider. 

Jobbmuligheter

En dyrepleier kan ha ulike oppgaver og har muligheten til å jobbe i forskjellige bransjer. Mange jobber i smådyrklinikker, forsøksdyravdelinger, fórleverandører, veterinærutstyrsleverandører, kenneler og dyrebutikker. Legemiddelfirmaer rekrutterer også dyrepleiere, og det er til og med mulig for dyrepleiere å gjøre karriere i forsikringsbransjen.

Norsk dyrepleier- og assistentforening

Alle som jobber på dyreklinikk (eller liknende) som dyrepleier eller klinikkassistent kan bli medlem av Norsk dyrepleier- og assistentforening. Foreningen tilbyr fagkurs med det mål å oppdatere kunnskapen til sine medlemmer, og er en pådriver for videreutvikling av dyrepleierstudiet.

Nyttige lenker

 

Denne siden er godkjent av Norsk dyrepleier- og assistentforening

 

Foto: Jorge Pino