studier på cuba

Å ta turen til Cuba er som å reise tilbake i tid. Her finner du stilige amerikanske 50-talls biler i gatene og en rekke bygninger som tidlig kom på UNESCOS verdens kulturarvliste.

Publisert: 05.08.2014 - Oppdatert: 29.05.2017

Utdanning på Cuba

Cuba har over 60 institusjoner for høyere utdanning, hvorav 15 er universiteter. Det mest aktuelle lærestedet for nordmenn er Universidad de la Habana, da dette universitetet tilrettelegger best for å ta imot utlendinger, og har bra informasjon beregnet på internasjonale studenter.

Bachelorgraden heter licenciatura og varer i fire eller fem år, mens mastergraden heter maestría og er normert til to år.

Flere universiteter tilbyr et forberedende kurs før du begynner på studiene. Dette er som regel et måneds kurs i juli-august som forbereder deg i matematikk, spansk og andre relevante fag samtidig som introduserer universitetslivet for de nye studentene.

Språk

Studiene på Cuba foregår stort sett på spansk. Lånekassen kan gi støtte til språkkurs enten som språkstipend (hvis du har allerede kommet inn på en grad) eller som tilretteleggingssemester (hvis du planlegger å studere en grad på Cuba).

Spanskkurs ved Universidad de la Habana er populært for internasjonale studenter.

For å få støtte til semester/ettårige program i språk og kultur må du studere fulltid og velge kurs som tilsvarer minst andre års nivå av en bachelorgrad.

Hvordan finne fag og lærested

Du kan finne frem til aktuelle læresteder og studieprogrammer via Altillos oversikten over cubanske universiteter.

Slik søker du

Du søker direkte til hvert universitet, og søknadsskjema finnes på skolens nettsider eller du må få det tilsendt fra lærestedet. Universitetene har som regel sine egne opptaksprøver, og kravene varierer mellom studiestedene.

For å søke mastergraden må du ha med vitnemål fra bachelorgraden, CV, motivasjonsbrev og ett eller flere anbefalingsbrev.

Alle papirer må være oversatt til spansk og fått apostillestempel hos Fylkesmannen når du søker.

Agenter

En alternativ måte å søke på er gjennom norske aktører som tilbyr studier på Cuba.

Visum

Norske borgere trenger kun pass for innreise til Cuba og kan oppholde seg 90 dager i landet. For lengre opphold relatert til studier må du søke student visum ved Cubas ambassade i Norge.

Nyttige linker

Fakta om Cuba

Antall norske studenter: 55 på utveksling (Lånekassen, mai 2012)
Folketall: 11,4 mill
Hovedstad: Havanna
Språk: Spansk
Tidssone: -5 timer
Skoleåret: september til juli

 

Bannerbilde: Anton Novoselov

Artikler fra Sør-Amerika