Undervisningen i Chile foregår for det meste på spansk. Få nordmenn studerer en helgrad i Chile, men mange drar på utveksling fra norske læresteder.

Om utdanning i Chile

Chile har 89 universiteter i tillegg til mange tekniske høyskoler. Bachelorgraden heter licenciatura og er normert fra fire til fem år.

Mastergraden heter magíster eller maestría og varer som regel i to år.

Skoleåret begynner i mars og ender i desember.

 

Hvor kan jeg studere?

Du kan bruke søkemotoren til det chilenske utdanningsdepartementet for å finne fram til aktuelle fag og læresteder.

Opptakskrav

For å kunne søke på en bachelorgrad må du ha generell studiekompetanse.

For å kunne søke på en mastergrad må du ha en relevant bachelorgrad.

Opptakskrav varierer mellom ulike universiteter, og du bør alltid ta kontakt direkte med universitetene for å få oppgitt de opptakskravene som gjelder for deg.

Universitetene bestemmer selv om de krever språktest eller andre tester.

Bachelorgrad

Du søker direkte til universitetet, og du kan søke på så mange universiteter du vil.

33 universiteter krever at internasjonale studenter tar den nasjonale opptaksprøven PSU (Prueba de Selección Universitaria). Prøven tester allmennkunnskaper basert på pensum fra chilensk videregående skole i spansk, litteratur, matematikk, historie, samfunnsfag og realfag. Offentlige institusjoner krever ofte en høyere poengsum enn private universiteter. Det er også vanlig å kreve en språktest. Du må kontakte det enkelte universitet for mer informasjon om opptakskrav.

Påmelding til PSU er ofte mellom juni og juli og prøven tas i Chile i desember. PSUs portal er kun åpen i juni og juli.

Informasjon og forberedelsesmateriale til PSU.

Andre universiteter har sin egen opptaksprosess for internasjonale studenter, som kan søke gjennom prosessen kalt admisiones especiales. Du søker direkte til universitetet på nett. Det er vanlig å måtte betale en registreringsavgift som del av søknaden, men denne pleier å være lav. Som del av søknaden vil du også ofte bli bedt om å skrive et motivasjonsbrev som forklarer hvorfor du vil studere i Chile. Avhengig av antall ledige plasser for studenter i et bestemt fag, må du enten ta opptaksprøver eller gå gjennom forskjellige intervjuer, eller begge deler.

Dersom du har høyere utdanning fra før og ønsker overflytting til Chile, søker du også direkte til hvert universitet. Som overføringsstudent slipper du som regel eventuelle opptaksprøver.

Mastergrad

Du søker direkte til lærestedet og sender med vitnemål fra bachelorgraden. Vanligvis må du ha en bachelorgrad tilsvarende licenciatura eller título profesional, altså minimum fire år. Har du en treårig bachelor, er det opp til det enkelte universitet å vurdere utdanningsbakgrunnen din. Vitnemålet må være oversatt til spansk. Du kan også bli bedt om å legge ved CV, motivasjonsbrev og ett eller flere anbefalingsbrev. Noen universiteter krever også språktest.

Lær deg spansk i Chile!

Du kan gå på korte eller lengre språkkurs i Chile med støtte fra Lånekassen. Les mer på ANSAs sider om språkkurs i Latin-Amerika

Finansiering

Alle universiteter tar skolepenger. Skolepengene ligger mellom 25 000 og 65 000 NOK per skoleår.

Du får støtte av Lånekassen til offentlig godkjente universiteter i Chile.

Les om støtte fra Lånekassen på ANSAs sider om finansiering.

For å være sikker på at du får støtte kan du be Lånekassen om en forhåndsvurdering av utdanningen du ønsker å ta. 

Visum

Norske borgere får et tre måneders turistvisum ved innreise i Chile. For lengre opphold relatert til studier må du søke student visum ved den chilenske ambassaden i Norge.

Les informasjon om hvordan du søker visum til Chile på nettsiden til UiO.

Her finner du regjeringens reiseinformasjon for Chile.

Foto: Jonathan Emmanuel Flores Tarello