studier i chile

Høyere utdanning er godt etablert og chilenske universiteter tilbyr et bredt studietilbud innen de fleste fag, det finnes også mange private institusjoner og velge mellom. Undervisningen ved chilenske skoler foregår for det meste på spansk, men mange institusjoner tilbyr nå engelskspråklige kurs i språk og kultur rettet mot internasjonale studenter.

Publisert: 18.09.2014 - Oppdatert: 29.05.2017

Om utdanning i Chile

Chile har 89 universiteter i tillegg til mange tekniske høyskoler. Bachelorgraden heter licenciatura og er normert fra fire til fem år. 

Mastergraden heter magíster og varer som regel i to år.

Skoleåret begynner i mars og ender i desember.

Hvor kan jeg studere?

Du kan bruke søkemotoren til det chilenske utdanningsdepartementet for å finne fram til aktuelle fag og læresteder.

Opptakskrav

Minimumskrav for å kvalifisere til opptak er generell studiekompetanse for bachelorgrad og bachelorgrad for mastergrad. Universitetene bestemmer selv om de krever språktest og andre fagkrav/tester. Ta alltid kontakt direkte med universitetene du vil søke til for å få informasjon om opptakskrav.

Slik søker du

Bachelor

Du søker direkte til universitetet, og du kan søke på så mange universiteter du vil. 

33 universiteter krever at internasjonale studenter tar den nasjonale opptaksprøven PSU (Prueba de Selección Universitaria). Prøven tester allmennkunnskaper basert på pensum fra chilensk videregående skole i spansk, litteratur, matematikk, historie, samfunnsfag og realfag. De offentlige institusjonene krever ofte en høyere poengsum enn private universiteter. Det er også vanlig å kreve en språktest. Du må kontakte det enkelte universitet for mer informasjon om opptakskrav.

Påmelding til PSU er ofte mellom juni og juli og prøven tas i Chile i desember. PSUs portal er kun åpen i juni og juli.

Informasjon og forberedelsesmateriale til PSU.

Andre universiteter har sin egen opptaksprosess for internasjonale studenter, som kan søke gjennom prosessen kalt admisiones especiales. Du søker direkte til universitetet på nett. Det er vanlig å måtte betale en registreringsavgift som del av søknaden, men denne pleier å være lav. Som del av søknaden vil du også ofte bli bedt om å skrive et motivasjonsbrev som forklarer hvorfor du vil studere i Chile. Avhengig av antall ledige plasser for studenter i et bestemt fag, må du enten ta opptaksprøver eller gå gjennom forskjellige intervjuer, eller begge deler.

Dersom du har høyere utdanning fra før og ønsker overflytting til Chile, søker du også direkte til hvert universitet. Som overføringsstudent slipper du som regel eventuelle opptaksprøver.

Master

Du søker direkte til lærestedet og sender med vitnemål fra bachelorgraden. Vanligvis må du ha en bachelorgrad tilsvarende licenciatura eller título profesional, altså minimum fire år. Har du en treårig bachelor, er det opp til det enkelte universitet å vurdere utdanningsbakgrunnen din. Vitnemålet må som regel være oversatt til spansk. Du kan også bli bedt om å legge ved CV, motivasjonsbrev og ett eller flere anbefalingsbrev. Noen universiteter krever også språktest.

Skolepenger og finansiering

Alle universiteter tar skolepenger. Skolepengene ligger mellom 25 000 og 65 000 NOK per skoleår.

Du får støtte av Lånekassen til offentlig godkjente universiteter i Chile.

Visum

Norske borgere får et tre måneders turistvisum ved innreise i Chile. For lengre opphold relatert til studier må du søke student visum ved den chilenske ambassaden i Norge.

 

Foto: Jonathan Emmanuel Flores Tarello

Artikler fra Sør-Amerika