studier i brasil

Med sine 190 millioner innbyggere og et gigantisk areal er Brasil det største landet i Sør-Amerika og det femte største i verden. I Brasil er det over 2 300 offentlige og private universiteter.

Publisert: 18.09.2014 - Oppdatert: 29.05.2017

Utdanning i Brasil

Bachelorgraden i Brasil heter bacharel eller licenciatura i Brasil og er normert fra fire til fem år, avhengig av utdanning. Mastergraden heter mestrado og er normert fra ett til to år. 

Offentlige universiteter er anerkjent for å ha best utdanningskvalitet og er finansiert av staten. Private skoler tar skolepenger.

Svært få nordmenn tar en hel grad ved et brasiliansk universitet fordi offentlig utdanning i Brasil først og fremst skal tilby studieplasser til brasilianere og studenter fra utvalgte naboland. Fordi ettespørselen etter høyere utdanning i Brasil er så stor og det ofte kan være så mange som 150 søkere på en studieplass er det få internasjonale studenter som slipper inn. De fleste nordmennene som studerer i Brasil er der på utveksling.

Studieåret i Brasil varer fra mars til desember. 

Les mer om utdanning i Brasil på Studyinbrazil.org.

Les også Utdanning i verden sin side om studier i Brasil.

Lær portugisisk i Brasil

Studiene i Brasil foregår stort sett på portugisisk. Lånekassen kan gi støtte til språkkurs i Brasil enten som språkstipend eller som tilretteleggingssemester.

Du kan for eksempel studere portugisisk på Universidad de Rio de Janeiro.

Hvor kan jeg studere?

Bruk søkemotoren til det brasilianske utdanningsministeriet

Grader på master- og doktorgradsnivå må forekomme i departementets CAPES-registeret over godkjente grader.

Det er et krav til mastergrader at utdanningen skal føre frem til en strictu sencu- grad (en akademisk grad som gir mulighet for å fortsette i en doktorgrad). Dersom utdanningen fører frem til en såkalt latu sencu grad er den i utgangspunktet ikke støtteberettiget av Lånekassen.

Opptakskrav

Bachelor

For å kunne søke på en bachelorgrad må du ha generell studiekompetanse. 

Master

Mastergradsstudenter må som regel ha en bachelorgrad i et relevant fagområde, men i noen tilfeller kan studenter med en annen fagbakgrunn også søke.

Du må vanligvis ha en bachelorgrad tilsvarende Licenciatura, altså minimum fire år. Har du en treårig bachelor, er det opp til det enkelte universitet å om du kan komme inn eller ikke.

Universitetene pleier å kunne hjelpe med søkeprosessen. Oftest må du legge ved søknadsskjema, CV, oversatt vitnemål til portugisisk, avlegge en språktest, og eventuelt problemstilling til masteroppgaven.

Slik søker du

Bachelor

1. Oversett vitnemålet ditt til portogisisk

Første skritt i søknadsprosessen er å få vitnemålet ditt fra videregående skole godkjent av brasilianske utdanningsmyndigheter. Ta kontakt med Conselho Estadual Educacão i regionen du planlegger å studere i. Vitnemålet må oversettes til portogisisk av en statsautorisert oversetter.

Les om oversetting av vitnemål og attester på ANSA.no.

2. Ta opptaksprøven vestibular

Hvert universitet i Brazil har sin egen opptaksprøve, eller vestibularVestibular tester allmennkunnskaper basert på pensum fra brasiliansk videregående skole. Prøven er en flervalgstest i tillegg til korte skriftlige oppgaver. Du kan melde deg på prøven på nett i august. Selve prøven foregår i slutten av november/begynnelsen av desember. Du må reise til Brasil for å ta den.

Mange brasilianske elever bruker et helt år for å forberede seg og melder seg på forkurs, curso pre-vestibular, for å forberede seg til prøven.

3. Andre runde med opptaksprøve

De som består den første vestibular-prøven i desember går videre til en prøve til i januar, som heter vestibular segunda fase. Denne prøven tester dine spesifikke kunnskaper om faget du søker deg til. Prøven er på portugisisk.

4. Språktest i portugisisk

Som utenlandsk søker må du også ta en språktest Certificado de Proficiencia em Língua Portuguesa para Estrangeiros. (Celpe-Bras). Prøven arrangeres i Brasil i april og oktober hvert år. Påmeldingsfristen går ut en måned før testdatoen.

Les mer om prøven på utdanningsdepartementets nettsider.

Master

Søknadsprosessen til master er noe enklere enn til bachelor. Du må søke godkjenning av tidligere utdanning hos utdanningsmyndighetene, conselho estadual educacão, i den regionen du planlegger å studere i. Du søker direkte til hvert universitet. Oftest har universitetene også en egen opptaksprøve for opptak til mastergrader.

Ettårige programmer

Det finnes tilrettelagte kurs for utenlandske studenter som ønsker å lære språk og kultur i Brasil. For å få fullstøtte fra Lånekassen må du velge kurs som tilsvarer minst andre års nivå av en brasiliansk bachelorgrad, og være fulltidsstudent. Dette må komme tydelig opp på opptaksbrevet du får fra universitetet. Som regel må du kunne noe portugisisk eller godt spansk fra før for å kunne følge undervisningen på portugisisk på andre års nivå. Undervisningen kan foregå i et annet språk enn portugisisk og noen fag kan undervises på engelsk.

Eksempel på semester/ettårige program ved:

Skolepenger og finansiering

Offentlige universiteter er finansiert av staten og er gratis.

På private universiteter varierer skolepenger mellom 40.000 og 100.000 NOK per år.

Lånekassen gir støtte til utdanning ved offentlig godkjente læresteder for høyere utdanning i Brasil. Du kan få støtte til en hel utdanning i Brasil eller som del av en norsk utdanning (utveksling). Når du har fått opptaksbevis, søker du støtte fra Lånekassen.

Visum

Norske borgere får et tre måneders turistvisum ved innreise i Brasil. For lengre opphold relatert til studier må du søke student visum ved den brasilianske ambassaden i Norge.

 

 Foto: Jose Luis Cernadas

Artikler fra Sør-Amerika