De fleste nordmenn som studerer i Argentina benytter seg av Kulturstudier sitt tilbud, som inkluderer spansk, samfunnsansvar, spanskamerikansk litteratur og Exphil. Veldig få nordmenn studerer en helgrad i Argentina, men mange tar utveksling fra norske læresteder.

Utdanning i Argentina

Argentina har mer enn 115 offentlige og private universiteter. De fleste utdanningstilbudene er på spansk, men det finnes også noen få enkelte fag som har undervisning på engelsk. Skoleåret starter i mars og ender i desember. Det er sjelden en bestemt søknadsfrist, og private universiteter er ofte åpne for å ta imot søknader helt frem til studiestart.

Bachelor

Bachelorgraden heter Licenciatura og varer fra fire til fem år. Det første året av en bachelorgrad i Argentina vil ikke gi studiepoeng i Norge. Du får likevel støtte fra Lånekassen for hele utdanningen. En fire-årig Licenciatura gis normalt generell godkjenning som likestilt med en akkreditert norsk bachelorgrad (3 års høyere utdanning / 180 studiepoeng).

Master

Mastergraden kan være enten en ett-årig utdanning som heter Especialización, eller en to-årig utdanning som heter Maestría. Especialización godkjennes i Norge som 60 studiepoeng på masternivå, mens Maestría er likestilt med en toårig norsk mastergrad.

 

Hvor kan jeg studere?

Bruk søkemotoren til det argentinske utdanningsdepartementet for å finne fram til universiteter. Kun offentlig godkjente grader gir støtte fra Lånekassen.

Her kan du finne Times Higher Education’s ranking for Universiteter i Latin Amerika.

Opptakskrav

For å kunne søke på en bachelorgrad må du ha generell studiekompetanse. Offentlige universiteter krever ofte et ett-årig studie i forkant av en Bachelorgrad. Dette forstudie heter CBC – Ciclo Básico Común. CBC er ikke støttet av Lånekassen.

For å kunne søke på en mastergrad må du ha en relevant bachelorgrad.

Opptakskrav varierer mellom ulike universiteter, og du bør alltid ta kontakt direkte med universitetene for å få oppgitt de opptakskravene som gjelder for deg.

Offentlige universiteter krever språktesten CELU, Certificado de Español Lengua y Uso, som er Argentinas egen spansk test. Private universiteter er ofte mer fleksible i forhold til språktest.

Hvordan søker jeg?

Bachelor

Offentlige universiteter

Skal du søke på en bachelorgrad ved et offentlig universitet, søker du opptak gjennom den argentinske ambassaden i Oslo. Du må søke i oktober, senest i november for opptak til studieåret som starter i februar/mars.

Søknaden består av:

         Søknadsbrev

         Oversikt over tidligere utdanning og jobberfaring

         Bevis på at du kan finansiere studiene

         (Du kan bruke Lånekassens foreløpige uttalelse om retten til støtte)

Som en del av søknaden må du ha et kort intervju på spansk med kulturattachéen ved ambassaden. Du trenger ikke være helt flytende i spansk, men du bør ha en grei forståelse og kunne uttrykke grunnleggende fraser. Du vil få beskjed fra ambassaden om du har kommet inn på de universitetene du har søkt til.

Private universiteter

Søknad til private universiteter sendes direkte til lærestedet. Søknaden ligger vanligvis online og du må legge ved vitnemålet, motivasjonsbrev, CV og ett til to referansebrev.

Dersom du har høyere utdanning fra før og ønsker å søke overflytting til Argentina, søker du direkte til hvert enkelt universitet. Søker du overflytting, er det først og fremst resultatene fra den høyere utdanningen du har som teller for opptak.

Master

Du søker direkte til universitetet. Søknadspapirer finner du på universitetenes hjemmesider.

Søknaden består av:

         Vitnemål

         CV

         Motivasjonsbrev

         Anbefalingsbrev

         Bevis på at du kan finansiere studiene

         (Du kan bruke Lånekassens foreløpige uttalelse om retten til støtte)

         Bekreftelse på spanskkunnskaper

 

Lær deg spansk i Argentina!

Lære spansk i Argentina

Du kan gå på korte eller lengre språkkurs i Argentina med støtte fra Lånekassen. Les mer på ANSAs sider om språkkurs i Latin-Amerika.

Semester/årsstudium

Kulturstudier tilbyr engelskspråklige studier ved Universidad de San Martin i Buenos Aires.

Finansiering

På offentlige universiteter må du betale en beskjeden skoleavgift.

Private universiteter koster vanligvis mellom 25 000 og 50 000 kroner per skoleår.

Les om støtte fra Lånekassen på ANSAs sider om finansiering.

Du kan be Lånekassen om en forhåndsvurdering av utdanningen du ønsker å ta for å være sikker på at du får støtte.

Visum

Norske borgere får et tre måneders turistvisum ved innreise i Argentina. For lengre opphold relatert til studier må du søke studentvisum ved den argentinske ambassaden i Norge.

Her finner du informasjon om hvordan du søker studentvisum i Argentina.

Foto: Det Anan / Shutterstock