studier i argentina

I Argentina møtes det indianske og det europeiske i en stor sammensmelting, enten du besøker landsbyer i fjellene, fotballstadion, eller storby-natteneventyrlige.

Publisert: 18.09.2014 - Oppdatert: 29.05.2017

Utdanning i Argentina

Hvert år studerer ca 25 000 internasjonale studenter ved landets 115 offentlige og private universiteter, kunsthøyskoler, tekniske høyskoler og lærerhøyskoler.

De fleste utdanningstilbudene er på spansk, men det finnes også noen få programmer som har undervisning på engelsk. Skoleåret starter i mars og ender i desember.

Bachelor

Bachelorgraden heter grado eller licenciature og varer fra fire til fem år.

Det første året av bachelorgraden i Argentina vil ikke gi studiepoeng i Norge og kan derfor ikke innpasses i høyere utdanning i Norge. Det betyr at du for eksempel ikke kan bruke dine argentinske studiepoeng til å søke innpass på andreåret av en norsk bachelorgrad. Du får likevel støtte fra Lånekassen for alle hele utdanningen.

Master

Når du har fullført en bachelorgrad kan du velge mellom ulike mastergrader, eller postgrado:

  • Carrera de Especialización, som er en ettårig videreutdanning som godkjennes i Norge som 60 studiepoeng på masternivå.
  • Maestría, som er en toårig videreutdanning, og er likestilt med en toårig norsk mastergrad.

Hvor kan jeg studere?

Bruk søkemotoren til det argentinske utdanningsdepartementet for å finne fram til universiteter.

Kun offentlig godkjente grader gir støtte fra Lånekassen. Her finner du en oversikt over offentlige godkjente grader.

Lær spansk i Argentina

Studiene i Argentina foregår stort sett på spansk. Lånekassen kan gi støtte til språkkurs i Argentina enten som språkstipend (hvis du allerede har kommet inn på en utdanning) eller som språklig tilrettelegging (hvis du har planer om å studere en grad i Argentina).

Opptakskrav

Opptakskrav varierer mellom ulike universiteter, og du bør alltid ta kontakt direkte med universitetene for å få oppgitt de opptakskravene som gjelder for deg.

For å kunne søke på en bachelorgrad må du ha generell studiekompetanse. Noen offentlige universiteter krever en ettårig studie i forkant av en Licenciatura (CBC – Ciclo Básico Común). CBC er ikke støttet av Lånekassen.

For å kunne søke på en mastergrad må du ha en relevant bachelorgrad.

Spansk språktest

Noen universiteter krever språktesten CELU, Certificado de Español Lengua y Uso. Søknadsfrister kan variere fra universitet til universitet.

Slik søker du

Bachelor

Offentlige universiteter

Skal du søke på en bachelorgrad ved et offentlig universitet, søker du opptak gjennom den argentinske ambassaden i Oslo. Du må søke i oktober, senest i november for opptak til studieåret som starter i februar/mars.

Søknaden består av:

Som del av søknaden må ha et kort intervju på spansk med kulturattachéen ved ambassaden. Du trenger ikke være helt flytende i spansk, men du bør ha en grei forståelse og kunne uttrykke grunnleggende fraser. Du vil få beskjed fra ambassaden om du har kommet inn på de universitetene du har søkt til.

Private universiteter

Søknad til private universiteter sendes direkte til lærestedet. Søknaden ligger vanligvis online og du må legge ved vitnemålet, motivasjonsbrev, CV og referansebrev.

Dersom du har høyere utdanning fra før og ønsker å søke overflytting til Argentina, søker du direkte til hvert enkelt universitet. Søknadsskjema ligger som regel på universitetets nettsider, eller du må få det tilsendt i posten. Søker du overflytting, er det først og fremst resultatene fra den høyere utdanningen du har som teller for opptak.

Master

Du søker direkte til universitetet. Søknadspapirer finner du på universitetenes hjemmesider.

Søknaden består av:

Oversett vitnemål til spansk

Dokumentene du sender inn som del av søknaden må oversettes til spansk. Velg en statsautorisert oversetter til å gjøre dette.

Finn en statsautorisert oversetter

Søknadsfrist

Det er sjelden en bestemt søknadsfrist, og universitetene er ofte åpne for å ta imot søknader helt frem til studiestart.

Semester/årsstudium i Argentina

Kulturstudier tilbyr engelskspråklige studier ved Universidad de San Martin i Buenos Aires med full Lånekassestøtte. Du kan studere spansk, samfunnsansvar, spanskamerikansk litteratur og Exphil med miljøfilosofi (forutsetter ikke forkunnskaper i spansk).

Skolepenger og finansiering

På offentlige universiteter må du betale en beskjeden skoleavgiften. Private universiteter koster vanligvis mellom 25 000 og 50 000 kroner per skoleår.

Les om støtte fra Lånekassen på ANSAs sider om finansiering.

Visum

Norske borgere får et tre måneders turistvisum ved innreise i Argentina. For lengre opphold relatert til studier må du søke studentvisum ved den argentinske ambassaden i Norge.

Foto: Pedro Szekely

Artikler fra Sør-Amerika