Jeg heter Liva Lagestrand, er 22 år og er på mitt andre år av bachelorgraden min i International Business ved Santa Barbara City College i California. Jeg har bodd her i ett og et halvt år nå, og stortrives med livet mitt i Sør­-California. Hverdagen min består av studier, surfing, fjellturer og kampsport. Jeg skriver også på bloggen Livaaarre.com om hverdagen min og ting jeg opplever som internasjonal student.

Hva studerer du og hvor?

Jeg studerer Internasjonal Business, med en minor i markedsføring ved Santa Barbara City College, i California.

Hvorfor valgte du å studere økonomi i USA?

Jeg valgte å ta en økonomiutdannelse i USA først og fremst fordi jeg ønsket å oppleve studietiden min i California, men også fordi jeg ønsket ett mer utfordrende studiemiljø, på mange måter. Det å studere på engelsk gir meg mange utfordringer i forhold til språk, men som gjør meg bedre rustet for stadig mer internasjonalt arbeidsmarked, den andre faktoren som gjorde at jeg ønsket å studere her var presset om å prestere er hele tiden, skolen krever oppmøte alle forelesninger og professorene ved studiestedet mitt bruker mye tid på studenter som viser interesse og ett sterkt ønske om å prestere, de presser meg hele tiden til å bli bedre og yte mer.

Hva tror du er forskjellen fra å studere økonomi i USA versus et annet sted?

Jeg tror den største forskjellen er at selv om skolen er seriøs og til tider veldig krevende, er det faktum at skolen ligger på stranden i en veldig avslappet liten by, hverdagen her lettere. Det alltids er rom for lek og avslapning mellom forelesninger. Professorene mine dukker oftere opp i shorts og flip flops enn med skjorte og pressede bukser. Det å kunne se havet og stranden fra campus gjør definitivt noe med humøret til menneskene her, og skaper en veldig positiv og god atmosfære.

Utsikt fra kantinen på campus.

Hvordan er studiemiljøet ved Santa Barbara City College?

Studentmiljøet på skolen er som tidligere nevnt, preget av at vi bor så nære stranden, i en by som har over 300 soldager i året, noe som gjør miljøet og menneskene her svært aktive og glade i å være utendørs. Santa Barbara er en studentby og Santa Barbara City College er flere år på rad kåret til USA’s beste City College, i tillegg ligger også University of California Santa Barbara her, noe som gjør at studentmiljøet er stort og variert med nesten 60,000 studenter. Svært mange studenter bor i ett eget område ved UCSB som heter Isla Vista, som igrunn på størrelse er ett norsk tettsted, hvor det kun bor studenter. Dette området er preget av en student­livsstil som aldri stopper, med uttallige aktivitetstilbud, surfing rett utfor inngangsdøren, og “food trucks” som kommer på kveldene for å selge street food til studenter som ikke orker å lage middag. Byen i seg selv er akkurat “liten” nok til at en kan komme seg overalt med buss, sykkel og til fots, som gjør det enkelt å komme seg rundt uten bil.

Hva er utfordringer ved studiet eller studiestedet?

Utfordringer med USA generelt er at en bachelorgrad går over fireår. Hver student kan sette opp sitt eget studieløp (med hjelp fra rådgiver) og alle de forskjellige utdanningsinstutisjonene kan selv bestemme hvilke fagkombinasjoner de godtar og ikke, som i enkelte tilfeller kan skape frustrasjon når det gjelder hvilke fag en må ta her, og hvilke en kan få overført fra Norge. I de fleste tilfeller må en ta endel generelle fag som ikke er obligatorisk i Norge, som kunst, biologi og kommunikasjon. På en annen side så kan det å ta disse fagene åpne dører for interesseområder en ikke var klar over at en hadde. En annen utfordring er været, med fare for å høres lite takknemlig ut, så er det ikke akkurat lett for en nordmann å sitte inne på lesesalen når gradestokken vipper 25 og en helst vil være på stranden... Det krever en dose selvdisiplin.

Stand up paddle board på stranden i Santa Barbara.

Hva er positive sider ved studiet/studiestedet?

Det er flere ting ved Santa Barbara, og Santa Barbara City College som jeg er svært glad i, men det er tre ting som jeg vil trekke frem:

  • Først og fremst så er det å gå på en skole som ligger på stranden helt fantastisk. Spesielt i stressfulle eksamensperioder er det å kunne gå tre minutter fra klasserommet ned til stranden for å koble av noe jeg verdsetter veldig, strendene i Santa Barbara er hvite sandstrender, med bra surfeforhold, noe som gjør de til svært aktive områder. Det er også svært vanlig å se både sel, hval og delfiner i vannet her.
  • Santa Barbara er også veldig kjent for alle vingårdene sine, og ett eget område i sentrum som heter “Funk Zone” hvor det ligger tett i tett med lokale vinbarer, ølbryggeri og små restauranter/street food som er ett fantastisk avbrekk i helgene fra travle skoledager.
  • Den tredje tingen jeg må trekke frem er beliggenheten, å komme seg fra bysentrum til fjell og nydelig natur er kun en ti minutters kjøretur. I sentrum ligger restauranter og shoppinggater gåavstand fra stranden, og kun litt over en times kjøring sør er en i Los Angeles.

Hiking i California.

Hvor ser du for deg selv om fem år?

Om fem år er jeg forhåpentligvis ferdig med en mastergrad, og har fått drømmejobben hjemme i Norge eller her i Statene. Siden jeg studerer Internasjonal Business, så er drømmejobben preget av reising og internasjonale relasjoner eller innen markedsføringsledelse. Jeg vil veldig gjerne jobbe som expat ett par år før jeg slår meg til ro. På privaten er jeg fortsatt opptatt av en variert og aktiv hverdag som inkluderer surfing, kampsport og turer i skog & mark.

Solnedgang fra campus.

 

ANSA Infosenter informerer:

Hva er et Community College?

Studier ved et amerikansk Community College kan være inngangsport til et topp-universitet i USA. Ta de to første årene av bachelorgraden ved et college og søk deg videre (transfer) til et universitet på tredje studieår. Vær oppmerksom på å sjekke hvilke avtaler hvert Community College har med universiteter,- som oftest  i nærliggende geografiske områder. 

Se eksempel SBCC sin nettside om transfer-avtaler.

Hvordan velge riktig skole?

Det kan være lurt å sette seg inn i akkrediteringsordningene for det studiet og de universitetene/lærestedene du er interessert i. Econa, interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for siviløkonomer og masterutdannede innen økonomisk-administrative fag, anbefaler å se etter de tre mest kjente akkrediteringsordningene for hele læresteder: EQUISAACSB og AMBA (erfaringsbasert master).

I tillegg gjør de oppmerksom på at noen studieprogrammer har EPAS-akkreditering (under EQUIS-akkrediteringen).

Les mer om akkreditering innen økonomifag.

Ta kontakt med en av ANSAs kontaktpersoner ved det studiestedet du er interessert, de kan hjelpe deg med praktiske spørsmål og sette deg i kontakt med riktige personer ved skolen.