«Selv om man ikke skulle tro at Amerika og Norge er så ulike, har jeg forstått hvor forskjellige kulturene egentlig er,» forteller Martin som går videregående skole i USA.

Tekst og foto: Martin Høiby 

Jeg har fått en helt ny hverdag i Amerika. Jeg går på amerikansk «high school» i Minneapolis i Minnesota, og snakker amerikansk hver dag. Jeg har det veldig bra og selv om det er tøft noen ganger, er det verdt det. Når det går litt trådt er det lett å glemme hvorfor man dro, men desto viktigere er det å tenke på det.

Jeg bor rett ved Lake Harriet. Foto: Martin Høiby

På egne ben

Det å være utvekslingsstudent er en fantastisk opplevelse og en mulighet man sjelden vil få igjen. Jeg har lært mye om meg selv og testet mine egne grenser. Jeg har prøvd mye nytt og fått oppleve å virkelig stå på egne ben.

Min hverdag er alt annet enn hva den var i Norge. Etter å ha bodd fire måneder i USA har dagene allikevel begynt å falle på plass med faste rutiner. Skolesystemet i USA er veldig annerledes enn i Norge. Her har jeg den samme timeplanen hver dag, med de samme fagene.  

Dro til San Fransico denne høsten. Foto: Martin Høiby.

«Nordic Skiing»

Washburn High School er ganske urban og flerkulturell. Bortsett fra utvekslingsstudentene som går her, er det mange elever med annen nasjonalitet. Det er veldig spennende å bli kjent med medelevene og utvekslingsstudentene. Jeg har lært masse om andre kulturer enn bare den amerikanske, og fått venner rundt om i hele verden.

Dagene blir ganske lange, i og med at jeg har skole fra 8.30-15.00, og deretter enten trening eller løping i ukedagene. Noe jeg liker veldig godt med den amerikanske skolen er hvordan sport og fritidsaktiviteter er knyttet tett sammen med skolen. Å trene en sport er en fin måte å treffe nye folk med samme interesser som meg. I fjor høst gikk jeg på «cross-country running», og i vinter gikk jeg, som den ekte nordmannen jeg er, på «Nordic Skiing». Det er veldig fett!

På kanotur - The Boundary Waters i Minnesota.

Aktiv vertsfamilie

Noe jeg trodde jeg kom til å legge mye merke til, men som jeg egentlig ikke har, er amerikanernes matvaner. Jeg tror det kan være delvis fordi jeg har en ganske sunn vertsfamilie og bor i en av de sunneste statene i Amerika.

Vertsøsknene mine. Foto: Mary Dolan

Jeg er veldig heldig som har en fantastisk vertsfamilie som er veldig aktiv. De har tatt meg med mye rundt, og jeg har fått oppleve veldig mye! Ikke lenge etter at jeg kom, besøkte jeg noen slektninger av vertsfamilien i San Fransisco. Det var veldig kult. Og i påskeferien var vi i Seattle.

Ta sjanser!

Det å være utvekslingsstudent er ikke alltid lett. Det krever masse og det kommer både gode og tunge dager. Men i tiden her har jeg lært å sette pris på alt jeg har hjemme i Norge, og ser på venner og familie i et annet lys. Jeg har begynt å forstå hva som er viktig for meg i livet, og hva slags person jeg vil være. Ikke trodde jeg at jeg kom til å savne små ting som iskaffe og mørketiden.

Minneapolis by night.

En god kompis av meg sa til meg før jeg dro, at for å virkelig lykkes i livet må man gjøre to ting. Man må være sulten på livet og ta sjanser. Som utvekslingselev gjør man begge.

Les mer om det å studere i USA.

Bli kjent med ANSA USA.