Det er utfordrende, men veldig lærerikt å bo i et samfunn med store klasseforskjeller, lite statlige midler og mange med sterk religiøs tilhørighet. Det å studere i sørstatene har forandret mitt syn på respekt, høflighet og medmenneskelighet – på en positiv måte!

Tekst: Lise Caspersen. Foto: Lise Caspersen og Vanessa ElShamy. 

Det er ikke til å skyve under en stol at tilfeldigheter spiller en stor rolle for hvor vi ender opp i livet. Det gjelder alt fra venner, kjærester, utdanningsmuligheter, og ikke minst jobb. Tilfeldig var det virkelig at jeg endte opp hos en enestående vertsfamilie i Monroe, Louisiana, da jeg på videregående søkte lykken som utvekslingsstudent i USA. Et svært vellykket utvekslingsår ga mersmak og etter å ha fullført videregående i Norge, bar det tilbake igjen til sørstatene. Denne gangen til Millsaps College i Jackson, Mississippi, nabostaten til Louisiana.

Livet på et liberal arts college

Et liberal arts college i USA skiller seg ut fordi de tilbyr tettere oppfølging, færre elever, og ofte en tyngre arbeidsmengde. Man får personlig kontakt med alle professorene ettersom klassene er små, og i tillegg er det et stort fokus på skriveferdigheter, noe som jeg mener legger grunnlaget for en bedre utdanning. Selv om Millsaps College er et lite liberal arts college, er utvalget av fag stort. Det er mange attraktive program innenfor realfag, medisin, økonomi og kreative fag. For de ambisiøse studentene er muligheten der for å ta to bachelorgrader på fire år. Millsaps er også det universitetet med lavest acceptance rate i Mississippi, altså vanskeligst å komme inn på. Nivået er høyt, men overkommelig. Millsaps har i tillegg et bredt spekter av utvekslingsmuligheter og har nylig blitt rangert som det sjette beste universitetet på utveksling i USA. Jeg skal benytte meg av et av de veletablerte utvekslingsmulighetene når jeg drar på utveksling til Japan våren 2016.

Basket er en av mange idretter man kan drive med ved Millsaps Liberal Arts College i USA.

I tillegg til tilrettelagt utdanning finnes det mange sosiale aktiviteter som organisasjonsvirksomhet, sport og greek life. Greek life er begrepet de bruker om søsterskap- og brorskapsorganisasjoner på universiteter i USA. Det blir jevnlig arrangert sosiale aktiviteter av blant annet elevrådet eller greek life-organisasjonene. Ettersom skolen er liten får man fort bekjente fra ulike klassetrinn og det er lett å få venner. Det arrangeres også mange og varierende sportsarrangementer. Øverst, som alltid i sørstatene, troner amerikansk fotball, og ved hver hjemmekamp er det godt oppmøte.

Det er fire sororities og fem fraternities på campus, og over halvparten av studentene på universitetet er involvert i greek life. 

De sosiale sørstatene

Det å studere i de amerikanske sørstatene er noe eget. Som nordmann er man nok ikke forberedt på de store kulturforskjellene, ettersom man føler at man kjenner USA gjennom bl.a. media. Sørstatene blir ofte kun referert til som «bibelbeltet», og da gjerne i sammenheng med politikk. Det å bo i dette bibelbeltet fører med seg noen uforutsette utfordringer. Aldri før har jeg snakket til lærerne mine med både tittel og etternavn, eller svart «ma’am» og «sir» hver gang jeg snakker med noen som er eldre enn meg. Respekt er svært viktig og det første man lærer som barn.

I tillegg til å være det religiøse knutepunktet mellom republikansk og konservativ ideologi, er etter min mening sørstatene også et av de mest inkluderende og sosiale områdene i USA. Dette kan man se svært godt i dagliglivet ved at alle hilser, man holder døren for hverandre og småprater. For sørstatsamerikanerne er respekt selve fundamentet for samfunnet og de mener selv dette er et av de største skillene mellom sørstats- og nordstatsamerikanere. Sørstatsamerikanere feirer også det som feires kan, og de inviterer gjerne så mange som mulig. Det skilles ikke mellom nabo eller familie på verken thanksgiving eller julaften.

En begivenhet skiller seg spesielt ut i sørstatene og det er «Tailgating». Tailgating går ut på å samles i timene før hver fotballkamp (amerikansk), og forberede seg til den kommende kampen. Den mest populære ligaen er den for universitetene, og oftest er State-universitetet i hver stat de mest attraktive. Jeg har aldri opplevd en større idrettsstolthet enn den som er tilstede ved disse kampene, og stadionene rommer ofte 100.000 på de mest populære kampene. I tillegg oppholder mange tusen seg utenfor stadion, gjerne i flotte telt eller campingbiler med flatskjermer, paraboler og gassgriller. De ivrigste supporterne begynner tailgatingen gjerne fredag kveld, og alle deltar, sportsinteressert eller ei. Universitetslogoen er gjerne trykket på alt fra biler til griller, stoler, telt og klær. Det finnes ikke grenser for hva slags utstyr som blir tatt med. Familier samles, venner arrangerer fellesaktiviteter, og man bruker rett og slett hele dagen til å være sammen i en fantastisk atmosfære.

Colleget arrangerer jevnlig sosiale aktiviteter, dette er fra høstens Watermelon Bust-konkurranse.

Baksiden av The American Dream

Noen av utfordringene man vil støte på som nordmann i sørstatene er i forbindelse med politikk, religion og kulturforskjeller. Republikanere og kristendom er sterkt representert i sørstatene. Religion er også ofte relatert til utdanning og jeg møter mange som har svært sterke meninger om hvordan ting bør være basert på deres religiøse tilhørighet. Videre kommer religion til uttrykk i deres politiske meninger. Det kan til tider være utfordrende å argumentere mot et religiøst standpunkt, nettopp fordi mange opplever dette som personangrep. Ettersom kristendommen nærmest sitter i ryggmargen hos mange, må man være varsom med formuleringene for å ikke støte noen. Dette skiller seg kanskje mest fra den norske kulturen, hvor religion i liten grad er et aktuelt tema når man diskuterer. Også rasisme er, selv i det tjueførste århundre, fortsatt en realitet. Spesielt som utvekslingsstudent så jeg klar forskjell på klasseskillet som ofte følger etnisiteten. Områder hvor det bor mange afroamerikanere blir ansett som mindre trygge, og man er blir anbefalt å ikke dra dit.

Det er mye fattigdom i sørstatene, noe som igjen fører til store klasseskiller ettersom man kan kjøpe seg til en bedre utdannelse helt fra barnehagen. Det er også merkbare forskjeller mellom nabolag og sikkerheten er ofte deretter. Aldri før har jeg verdsatt muligheten til å jogge alene i Norge så høyt som nå, for dette er ikke noe jeg har muligheten til å gjøre i Jackson. Staten Mississippi har lite penger, og dette skinner gjennom i det offentlige skolesystemet. Ettersom de fleste med god økonomi tar valget om å sende barna til privatskoler, blir kulturforskjellene videreført gjennom generasjoner.

Millsaps College ble etablert i 1890 av Major Reuben Webster Millsaps og har siden den gang hatt et svært godt renommé.

Den enestående Southern Hospitality

Til tross for utfordringer i form av klasseskille, religion, og rasisme, er folk fra sørstatene i mine øyne først og fremst sosiale, høflige, og respektfulle. De er takknemlige for det de har og verdsetter familie og venner høyt, uavhengig av faktorene nevnt ovenfor. Sørstatsamerikanerne er inkluderende og gavmilde, noe som i mine øyne skiller seg fra den norske kulturen, hvor de fleste i hovedsak er bekymret for seg og sitt. Ikke uten unntak selvfølgelig.

Det å bo i sørstatene har fått meg til å åpne øynene til den «virkelige verden», og se hvor godt vi har det i Norge, kanskje nettopp på grunn av den store statelige innflytelsen. Jeg blir daglig utfordret i forhold til hvordan jeg utrykker meg, argumenterer og hvordan jeg nå ser det større bildet med klasseforskjeller og undertrykkelse. Men først og fremst er det morsomt å oppleve en kultur som stadig finner en unnskyldning til å gjøre noe sosialt, som inkluderer alle og gjør alt de kan for at alle gjester trives. Southern Hospitality er noe helt eget og unikt!


Både cheerleaderne og danselaget er aktive på alle hjemmekamper!

 

Teksten ble opprinnelig publisert i ANSAnytt #1 2016