På pulten hennes sto en hær av små origami omringet av et fjell av bøker. Før jeg rakk å sette meg ned hadde hun dyttet fargerike tegnestifter og en tegnebok foran meg. «Feed your brain», sa hun. Aldri før har jeg opplevd et slikt arbeidsmiljø!

Tekst og foto: Atle Alexander Berglie Johansen 

Center For InnovationInternship 

Etter kun ett år på Universityof North Dakota (UND) presterte jeg å  et sommerinternshipved Center For Innovation, et av de ledende coaching-instituttene for entreprenørskap i Nord Amerika.  

Her på Center For Innovation samles drømmere, visjonærer, kreativt tenkende og nyskapende mennesker som stiller kritiske spørsmål til alt. Det kryr av kunst som er ment for å inspirere ansatte og besøkende. Veggene beveger seg som bølger innover i bygningen og minner oss på at entreprenørskap er en spennende, men usikker vei. Jeg befinner meg midt i mellom alle hovedkontorene og alle dørene er åpne slik at jeg kan rope inn om jeg har et spørsmål. På veggen ved siden av meg henger et norsk flagg laget av forskjellige metaller som er designet av en lokal håndverker.    

Det norske flagget hang allerede på veggen og vikingøksa lå allerede på pulten før jeg fikk jobb her. Arbeidspulten min står midt mellom alle styremedlemmenes kontor slik at jeg enkelt kan stille spørsmål. 

Jobben har fleksibel arbeidstid og lønn, mange selvstendige arbeidsoppgaver, utrolig spennende prosjekter og ikke minst alle de inspirerende menneskene som kommer og går. 

… men vet du hva som er det beste? Kaffen står allerede klar når jeg kommer på jobb! 

Jeg er utrolig takknemlig for internship’et, men jeg ville ikke klart det uten to viktige steg jeg mener er essensielt om man vil lande drømmeinternshippet. Det beste er at du kan gjøre det også! 

Bygg nettverk! 

For en klisjé, men det er så utrolig viktig å omringe seg med mennesker som kan påvirke deg positivt, inspirere og introdusere deg til nye idéer, prosjekter, organisasjoner og muligheter (som for eksempel internships). Kanskje enda viktigere: få en innflytelsesrik mentor! Det vanskeligste er å få snøballen til å rulle, men når den først begynner å trille, går alt i nedoverbakke og du vil se at nettverket ditt nærmest ekspanderer av seg selv.  

Inngangen til Center For Innovation. Legg merke til den store bøffelen over gangen som leder innover i bygningen.

Fokuset mitt da jeg kom til Grand Forks i Nord Dakota var å holde én fot utenfor den akademiske bobla. Kun to uker inn i studiene kontaktet jeg direktøren for Center For Innovation, Sir Bruce Gjovig, og spurte om et møte. På den tiden hadde jeg ingen plan om å få et sommerinternship, men var sikker på at jeg ville ta utdannelse i entreprenørskap og at det et møte med Bruce var et steg i den riktige retningen. Det ene møtet med han fikk snøballen til å rulle, og han har i ettertid introdusert meg for store amerikanske politikere, verdensledende gründere og vært en fantastisk rollemodell. I dag er han blitt mentoren min og vi flirer hver gang jeg kaller han min «amerikanske onkel». Det er blitt et vennskap for livet. 

 «Onkel Bruce» er utrolig nok slått til ridder av Kong Harald V og fått tittelen «sir», men han insisterer på at du kaller han Bruce.

Involver deg! 

Med så mange mennesker som studerer er ikke lenger en universitetsutdannelse nok for å vise at man er en hardtarbeidende person med stort potensiale. Man er nødt til å ta enda et steg ved å bli involvert i samfunnet rundt seg. Studentorganisasjoner tilbyr en fantastisk mulighet til å bli involvert. Samtidig gir det deg en sterk erfaring innenfor ledelse og det å kunne snakke foran en gruppe mennesker når du bygger deg oppover i en organisasjon. Gjør research og finn ut hvilke organisasjoner på skolen som har størst påvirkning på skolen og samfunnet rundt deg, og gjør klar søknaden! 

Den første organisasjonen jeg ble med i på UND var Delta Tau Delta fraternity. Gjennom fraternitiet har jeg tatt på meg rolle som publicrelations manager og organisert flere frivillighetsarrangementer for medlemmene. Jeg husker at jeg var ganske skeptisk til å bli medlem i et fraternity fordi jeg følte at det kom til å ta for mye tid vekk fra studier. Det er viktig å overkomme den frykten!Petter Stordalen skriver i boken sin Jeg skal fortelle deg min hemmelighet at «Skole handler ikke om å få gode karakterer, det handler om å utvikle god karakter!» Dette synes jeg er utrolig viktig å huske på i vår tid.   

Til dags er jeg fortsatt PR-manager for DTD, leder ANSAs lokallag her i Nord Dakota, har nylig blitt styremedlem i utvalget ANSA Økonomi, er studentambassadør for skolen og dedikerer omtrent 50 timer frivillig hvert semester. 

Drømmeinternshipet er der ute og venter på deg. Gjennom hardt arbeid, nettverksbygging og å være aktiv og engasjert i studietiden vil du nå det!  

- Lykke til!