Er du på utveksling eller vurderer du å reise til et annet land for et semester? Da vil jeg bare si at du har min dypeste respekt og medfølelse. 

Tekst og foto: Martine Aarseth

Respekt fordi du tydeligvis er tøff nok til å forlate kjente og kjære omgivelser til fordel for noe litt mer eksotisk, og medfølelse fordi du er i begynnelsen av din utvekslingsopplevelse – og vet ingenting om hva som egentlig venter deg.

Ufrivillige krampetrekninger

Som 23 år gammel masterstudent i mitt tredje semester ved Universitetet i Stavanger (UiS) bestemte jeg meg for å søke utveksling. Med det heller labre utvalget av anbefalte utvekslingsdestinasjoner for INDØK-studenter (industriell økonomi) med prosjektledelse og risikostyring som fordypning, falt valget lett på det største og beste: University of California, Berkeley.

Reiser du til Berkeley som ingeniørstudent bør du være forberedt på en hverdag med en opplevd uoverkommelig arbeidsmengde, som gjerne resulterer i ufrivillige krampetrekninger og skippertak som en naturlig del av hverdagen. Mens de norske sosiologistudentene arrangerer ukas tredje fest i den norske ghettoen, altså boligblokkene Library Gardens og Fine Arts, blir du den som møter utslitt to ganger i uken til gruppearbeid med medstudenter klokken 23 i døgnåpne arbeidsrom på campus.

Vil du studere ingeniør i USA? Les mer her.

 

American Glory

Så hvordan er det å studere ved et universitet i USA i forhold til Norge? Hvis du var en av de som digget å gå på ungdomsskolen kan jeg absolutt anbefale det. Fra å ha ansvaret for meg selv og mine prestasjoner i de forrige fire årene ved UiS, gikk jeg tilbake til obligatorisk oppmøte i forelesningstimer, uke- og månedsinnleveringer, leselister og flerfoldige, myteomspunne mid-terms. Heldigvis var de ikke så vanskelige som beryktet.

Spesielt ved IEOR (Industrial Engineering and Operations Research) og Haas School of Business, kronjuvelinstituttene ved Berkeley, er skolehverdagen utrolig seriøs og konkurransepreget. For naive og godt vante nordmenn virker det utenkelig å måtte ta studiehjelp fra medelever med en klype salt, men her – spesielt på de mest konkurranseutsatte studieretningene – er det ikke uhørt at studenter sverter andre for egen personlig vinning. Hvis du er på jakt etter den norske folkeånden er du kommet til feil sted – her er det nemlig «me, myself and I» som står i soleklart fokus. Det er med andre ord ikke gull alt som glitrer; Berkeley har, som det meste her i verden, klare baksider.

Oppfinnelsesmekka

Det neste spørsmålet som åpenbarer seg da er ganske naturlig: Hvorfor gidde å gå der? Vel, jeg er så heldig å ha en pappa som er stolt som en hane av alt det jeg beskjeftiger meg med. Da han hørte jeg skulle til Berkeley manet han endeløst om vidunderlige Silicon Valley, de fantastiske produktene som kan spores tilbake til dette oppfinnelsesmekkaet og entreprenørgeniene som har bosatt seg der. Dette brydde jo helt ærlig ikke jeg meg noe om. Men, etterpåklok som jeg er, kan jeg nå med hånden på hjertet virkelig si at det er en helt spesiell atmosfære tilstede.

At jeg var nesten ferdig studert og ikke på noen som helst måte engasjert i flerfoldige oppstartsbedrifter, for eksempel, var praktisk talt uhørt blant mine medstudenter, en holdning som skaper et svært innovativt og fruktbart miljø. Selv om selve suksessraten for oppstartsbedrifter i USA og Norge kanskje er omtrent like, sier det seg selv at antallet bedrifter som lykkes blir tilsvarende høyere jo flere som tar sjansen.

Til slutt må det nevnes at den faglige kvaliteten er utrolig. Rett og slett. Det er klart det er stas å bli undervist av globalt anerkjente professorer med årevis erfaring, internasjonale utmerkelser og utallige publiseringer å vise til. Med forelesere som starter undervisningen med å motbevise lærebøkene, kan det til tider være vanskelig å henge med på notene. Men med aktiv notatskriving og nok søvn natten før, er det overraskende alt hva man får til.

Her finner du mer informasjon om studier i USA.

 

Ta deg litt fri

Skal du studere i USA må du altså være forberedt på tøffe eksamensperioder og forelesere som krever mye av deg. Til gjengjeld vil læringskurven din nå nye høyder. Men utveksling skal ikke bare være krevende. Er det mulig anbefaler jeg å legge opp utvekslingen slik at du får reist enten før eller etter selve semesteret. Jeg var så heldig å få oppleve California før jeg startet og brukte ikke selve studiehverdagen på å reise.

I mine øyne er hva som blir ut av ditt utvekslingsopphold avhengig av både destinasjon og fag, men mest av alt av hva du selv gjør det til. Er du like pliktoppfyllende som meg ber jeg deg ta et ekstra pust og tvinge deg selv til å ta litt fri. Nyt opplevelsen!

Kjenn på det å være utvekslingsstudent og tenk over hva du lærer – ikke bare faglig. Jeg erfarte at jeg ikke bare ble kjent med mange andre spennende mennesker, jeg ble også bedre kjent med meg selv. Benytt mulighetene dine mens du kan. Det virker kanskje som om utvekslingssemesteret akkurat har begynt, men tro meg – det er dessverre straks over, for tiden går så altfor fort.

Les mer om det å studere i USA.

Bli kjent med ANSA USA.