Nedlesset i gjeld fra 1800-tallet hadde ikke Asheville råd til å pusse opp sentrum. Det har gjort byen i North Carolina til eier av USAs best bevarte bygninger i art deco-stil. Her befinner Magnus Magnussen seg.

Av Magnus Magnussen, praktikant hos Genova Diagnostics i Asheville, USA.

Min tid som praktikant, eller intern, startet mot slutten av september i fjor da jeg satte meg på flyet fra Oslo Lufthavn til Asheville, North Carolina. Asheville er en by som befinner seg i Western North Carolina (WNC), nærmere bestemt i fjellområdet Great Smokie Mountains, som er en del av Blue Ridge-provinsen. Asheville er områdets regionshovedstad og er sentrum for kultur, politikk og næringsliv for (WNC). Byen har en rik historie og flere kjente personer har hatt sitt liv og virke her.

Asheville blir grunnlagt

Byens historie strekker seg langt tilbake i tid og er særdeles omfattende, derfor nevner jeg kun noen av hovedtrekkene her. Røttene til Asheville strekker seg tilbake til 1784 da en mann ved navn Major Davidson etablerte seg i det området som ble til byen Asheville. Byen ble først kalt Morristown og ble formelt etablert som hovedsetet til fylket Buncombe County. Noen år senere skiftet byen navn til Asheville som en gest til delstatsguvernøren Samuel Ash. I løpet av 1880-årene ble Asheville tilknyttet omverdenen med jernbane og opplevde vekst ved at ny industri etablerte seg og nye innbyggere kom til.

Biltmore Estate Geoff Pics: «The Biltmore Estate» er den største privateide eiendommen i USA og ligger i Asheville.» Foto: Geoff Pics / Flickr

Denne veksten fortsatte på tidlig 1900-tallet til den store depresjonen også slo til i Asheville rundt 1930. På grunn av den økonomiske veksten pådro byen seg derfor den største gjelden per innbygger i USA. Denne gjelden ble nedbetalt over en femtiårsperiode. Gjelden førte til at det ikke ble gjort forandringer på bygningsmassen i sentrum på mange tiår. Av den grunn kan Asheville i dag smykke seg med en av de mest komplette samlinger Art Deco-bygninger i hele USA.

Spesiell byggestil

En annen del av byens historie er The Biltmore Estate, som er den største privateide eiendommen i USA. George W. Vanderbilt konstruerte et herskapelig hus på en eiendom han hadde sett for seg fra sentrum av Asheville. Ikke langt unna herskapshuset ble det bygget en landsby for arbeiderne med legekontor, kirke og skole i samme stil. Området er i dag kjent som Biltmore Village, og den spesielle byggestilen består den dag i dag selv om landsbyen er bygget opp på nytt.

Asheville Courthouse Jeffrey Pott: Byggestilen i Asheville preges av Art Deco, her byens tinghus. Foto: Jeffrey Pott / Flickr

Asheville skiller seg klart ut fra andre byer jeg har besøkt i USA ved at det er stort fokus på kunst og kultur. Det vises også i menneskene som bor her. En kan se og oppleve dette ved å gå en tur i sentrum av byen. Sentrum er preget av alle nisjebutikkene og galleriene som har tilhold der og det er kun et fåtall av kjedebutikker som er etablert her. Menneskene er hyggelige og ønsker turister og andre tilreisende velkommen til byen. Således er det ikke vanskelig å føle seg hjemme her.

Fantastiske opplevelser

I løpet av min tid her har jeg fått oppleve amerikanske høytider som Halloween og Thanksgiving. Det er klart at vi i Norge også har enkelte som feirer Halloween, men det er noe helt spesielt å være med på her borte. Byen var på denne dagen fylt av folk med alle verdens kostymer. Når det gjelder Thanksgiving Dinner ga dette meg noen assosiasjoner til julemiddag, da man er samlet og nyter et godt måltid med sine nærmeste. Jeg fikk smake på sørstatsspesialiteter som: sweet potato og devilled eggs. I tillegg til en nydelig kalkun som dagens høydepunkt.

Arbeidshverdagen min har vært sammensatt av å jobbe for forskjellige avdelinger i selskapet jeg jobber for, Genova Diagnostics. Jeg har fått tilegne meg erfaring fra forretningsutvikling, økonomiavdelingen og nå sist i selskapets internasjonale avdeling. Tiden i denne avdelingen gir meg verdifull innsikt i hvordan internasjonal forretningsdrift foregår fra et amerikansk perspektiv. Det som allikevel har gjort størst inntrykk på meg er alle de fantastiske menneskene jeg har møtt både på jobb og ellers i løpet av tiden her.

Jeg har uten tvil hatt et fantastisk opphold her og ser med vemod på tilbakereisen som nærmer seg. For de som ikke har tatt skrittet ut av Norge for studier eller arbeidspraksis, kan jeg på det sterkeste anbefale å gjøre det. Det er en enorm mulighet og man skaper opplevelser og knytter kontakter for livet.

 

Bannerfoto: Biltmore Blake Lewis: Herskapshuset The Biltmore Estate er et av Ashevilles største turistattraksjoner. Foto: Blake Lewis / Flickr